Manx Kedisi Bakımı ve Özellikleri                                        

Tüm özellikleri ile en iyi ev arkadaşınız Manx kedisi kişiliği, bakımı, görünümü, sağlık durumu, iletişimi ve tüm özellikleri hakkında merak ettiğiniz her şey. Eğer sizde bir Manx kedisi sahiplenmek istiyorsanız yazımıza göz atın!
Manx Kedisi Bakımı ve Özellikleri                                        

Manx Kedisi Bakımı ve Özellikleri                                        

Manx, yetenekleri ile dünya üzerinde ün yapmış Man Adası’na ait bir kedi türü olarak bilinmektedir. Doğal mutasyon sonucunda meydana gelen bu tür, kısa kuyruk yada kuyruksuz olması ile bilinmektedir. Buda Manx kedisini eşsiz bir kedi yapması ile dünyanın en pahalı kedi ırkları arasına sokmaktadır. Ayrıca bu türü diğer kedi ırklarından ayıran en büyük diğer özelliği ise adeta bir manken gibi yürüyüşe sahip olmaları olarak bilinmektedir.

Dünyanın en popüler kedi ırkları arasında yer alan Manx kedisi Man Adası’nın ulusal sembolü olarak bilinmektedir. Kedi dernekleri tarafından cins olarak resmen tanınan sevimli dostumuz doğa ile iç içe olan kişiliğinin yanı sıra ev ortamına da uygun yapısı ile çocuklu ailelerin dahi en sevilen arkadaşı olmayı başarmıştır.

manx--003.jpg


Manx Kedisi Kişiliği

Manx kedisi yabancılara karşı oldukça utangaç olması ile bilinmektedir. Ancak tüm bunların yanında oldukça vahşi, sevecen ve sosyal kişiliği ile ön plana çıkmaktadır. Son derece zeki kişiliği ile adeta köpek ırkları gibi oyunlardan hoşlanan Manx kedisi  eğitilmeye bir hayli yatkın bir kişiliğe sahiptir. Ayrıca meraklı kişiliği ile bilinen bu sevimli dostumuz evinizin her köşesinde dolap ve pencereleri açma konusunda da bir hayli usta olduğu söylenmektedir.

Oldukça güçlü bacak yapısı ile adeta bir tavşan gibi zıplayabilen Manx kedisi, yükseklerde olmaktan büyük mutluluk duymaktadır. Sahibi ve ev içerisinde ki diğer misafirleri yukarıdan izleme özelliği ile beraberinde avcı kimliği de oldukça gelişmiştir. Ev ortamında otoriter bir yapı sergilemekte olan kişiliği doğal ortamda yeni şeyler keşfetme merakı ile göz önüne çıkmaktadır. Kısacası Manx kedisi kişiliği ile adeta bir köpek türünü andırmaktadır.

manx--002.jpg


Manx Kedisi Görünümü

Oldukça kısa kuyruğu ile dikkatleri üzerine toplamakta olan Manx kedisi uzun tüy yapısı ve kubbeli kafası ile sevimli bir görünüme sahiptir. Ayrıca dolgulu yanak yapısı ve güçlü çenesi ile Manx kedisinin kulakları da oldukça büyük bir görünüme sahiptir. Oldukça sağlıklı vücut yapısı ile orta boy kedi ırkları arasında yer almakta olan bu tür arka bacakları ile oldukça güçlü bir zıplayıcıdır.

Tüy yapısı oldukça uzun olması ile bilinen Manx kedisi katlı ve yoğun bir cekete sahiptir. Oldukça kusursuz ve parlak bir görünüme sahip tüyleri birbirinden farklı renk ve desenlerde görülebilmektedir. En sık rastlanan tonlar kahverengi, çikolata, mavi, leylak ve açık kahve olarak bilinmektedir. Türün GCCF tarafından cins olarak kabul edilmeyen tek rengi ise Siyam olarak belirtilmektedir.

manx--001.jpg


Manx Kedisi Bakımı

Manx kedisi diğer kedi türlerinde de olduğu gibi titiz bir bakım uygulamasına ihtiyaç duymaktadır. Her daim düzenli beslenme ve hijyenik ortam koşullarının sağlanması bu kedi için oldukça önem arz etmektedir. Bakım uygulamalarında ilk olarak tüy yapısının korunması için düzenli tarama işlemleri Manx kedinizin ölü tüylerden kolayca kurtulmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca ılık bir banyo ile kedinizin rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Tüy bakımı kadar tırnak bakımının da oldukça önemli olduğu Manx kedinizin tırnaklarını kedi kuaförü yada veteriner kliniğinde kesim uygulamaları yaptırmanız gerekmektedir. Ayrıca evinize alacağınız kedi tırmığı ile tırnaklarında ki ölü tabakaların kendi yolu ile kolayca kırılmasına olanak sağlayabilirsiniz. Hızlı ve hareketli kişiliği ile Manx kedinizin kulaklarında biriken tozları düzenli olarak nemli bir bez ile silmeniz de yeterli olacaktır.

manx-.jpg


Manx Kedisi Sağlık Durumu

Yapılan araştırmalar neticesinde bir Manx kedisinin ortalama yaşam süresi kaliteli beslenme ve uygun diyet koşullarının sağlanması durumunda ortalama 8 ile 14 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Ancak bir hayli sağlıklı görünmekte olan bu türün bazı kalıtsal hastalıklar barındırma riski oldukça yüksektir. Özellikle Manx kedisinde görülebilen kalıtsal hastalıklar,

  • Manx sendromu olarak bilinen hastalığın yetiştiriciler tarafından üreme programında test edilmesi gerekmektedir.
  • Megakolon hastalığı
  • Kornea hastalığı
  • Sakrokoksikeal disgenez hastalığı
  • Kıvrımlı kuyruk sendromu

Manx kedinizin her daim sağlıklı bir yaşam sürmesi için uygun diyet koşullarının sağlanması gerekmektedir. Ayrıca bebeklikten yetişkinliğe kadar her daim yaşına uygun mama seçimi yapmanız gerekmektedir. Kedinizin parazit ve bakterilerden korunması için veteriner hekim tarafından düzenli aşı uygulamalarını yaptırmayı ihmal etmeyiniz.

manx--005.jpg


Manx Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Sevecen ve zeki kişiliği ile bilinen Manx kedisi çocuklu aileler için oldukça ideal bir ev kedisi olma özelliğine sahiptir. Her daim etkileşim içerisinde olan kedi, çocuklar ile oldukça iyi geçinecektir. Her daim hareketli yapısı ile çocukların peşinden giden bu sevimli dostumuz fırlattığınız oyuncakları sürükleyerek size getirme konusunda bir hayli usta olarak bilinmektedir.

Köpeğe benzer kişiliği ile bilinen Manx kedisi oldukça dost canlısı bir yapıya sahiptiri. Özellikle beraber büyütülmesi durumunda kedi ve köpekler ile oldukça iyi anlaşabildiği gibi aynı evi paylaştığı diğer evcil hayvanlar ile de bir hayli iyi geçindiği söylenmektedir. Ancak oldukça gelişmiş avcı yeteneği nedeniyle küçük evcillerinizi Manx kediniz ile baş başa bırakmamakta fayda var.

manx--004.jpg


Manx Kedisi Özellikleri

  • Doğal mutasyon sonucunda meydana gelen Manx kedisinin en belirgin özelliği kısa kuruklu yada kuyruksuz olmasıdır.
  • Manx kedisinin eşsiz katlara sahip tüy yapısı hemen her hava şartına karşı oldukça koruyucu özelliğe sahiptir.
  • Manken olarak adlandırılan bu kedi türü eşsiz yürüyüşü ile dünyada nam saldığı bilinmektedir.
  • Man Adası’na özgü olan Manx kedisi dünyanın farklı noktalarında kedi severler tarafından aile dostu olarak kabul edilmektedir.
  • Oldukça zeki kişiliği ile adeta bir köpek özelliği taşımakta olan Manx kedisi öğrenme ve eğitilme konusunda oldukça eğilimli olduğu söylenmektedir.
  • Türün kabul edilen tek bir renk yada deseni olmaması ile beraberinden kahverengi, leylak, gri, mavi ve kestane tonlarında görülebilmektedir.
  • Oldukça güçlü vücut yapısı ile arka bacakları bir hayli kaslı olan Manx kedisi tavşan gibi ileriye zıplama konusunda oldukça profesyoneldir.
  • Manx kedisi bir hayli sağlıklı bilinse de yapılan araştırmalar sonucunda bazı kalıtsal hastalıkları taşıdığı söylenmektedir.
  • Yaşam kalitesini en üst düzeyde tutmak için Manx kedinizi kaliteli mama ve uygun diyet ile beslemeniz gerekmektedir. Ayrıca rutin kontrol ve aşı uygulamaları ile ortalama yaşam süresi 14 yılı bulabilmektedir.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.