Maine Coon Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Tüm özellikleri ile en iyi ev arkadaşınız Maine Coon kedisi kişiliği, bakımı, görünümü, sağlık durumu, iletişimi ve tüm özellikleri hakkında merak ettiğiniz her şey. Eğer sizde bir Maine Coon kedisi sahiplenmek istiyorsanız yazımıza göz atın!
Maine Coon Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Maine Coon Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Maine Coon, Kuzey Doğu Amerika’ya özgü oldukça eski bir kedi türüdür. Denizcilerin Amerika’ya olan seyahatlerinde uzun tüylü bir kediyi getirmeleri ile ortaya çıktığı söylenene Maine Coon kedisi daha sonra yerel kısa tüylü kediler ile çiftleşerek son halini almıştır. Oldukça uzun ve yoğun tüy yapısı ile hem kış koşullarına dayanıklı hem de pufuduk görünümü ile görenleri kendine hayran bırakmaktadır.

Amerika’nın en popüler ırklarından bir tanesi olan Maine Coon kedisi büyüleyici görünümü, sevgi dolu kişiliği ve sadık tutumu ile dünya üzerinde oldukça geniş kitlelere sahip olduğu bilinmektedir. Sahiplenmek isteyenler için de bir hayli pahalı olan bu sevimli dostumuz ideal ev arkadaşı olarak bilinmektedir. Günümüzde bir cins olarak kabul edilen Maine Coon kedisi 1993 yılında dernekler tarafından resmen tanınmıştır.   

maine-coon-001.jpg              


Maine Coon Kedisi Kişiliği

Maine Coon kedisi nazik ve sevecen kişiliği ile tanınan sevimli bir kedi türüdür. Çevresinde olup bitenler ile her daim iç içe olmak isteyen Maine Coon kedisi son derece akıllı ve zeki bir kişiliğe sahiptir. Bu yapısı onun her daim yeni şeyler öğrenmesine ve hızlıca yenilikleri kabullenmesine yardımcı olmaktadır. Bir hayli büyük bir cüsseye sahip olsa da oldukça sessiz konuşması ile bir hayli kibar kişiliğini göstermektedir. Ancak karnı acıktığında ses tonu fazlaca kabalaştığı söylenmektedir.

Sahibi ile oldukça güçlü bağ kurabilen kişiliği Maine Coon kedisini iyi bir ev arkadaşı yapmaya yetmektedir. Oyunlar oynamaktan ve komik hareketler sergilemekten kendini alamayan bu sevimli dostumuz bir hayli eğlenceli kimliği ile görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Maine Coon sahiplenenlere göre dişiler daha oturaklı ve onurlu bir yapıya sahip olduğundan erkek kediler daha hareketli olacaktır.

maine-coon-004.jpg


Maine Coon Kedisi Görünümü

Maine Coon kedisi kaslı, iyi gelişmiş gövde yapısı be kalın bacakları ile oldukça sağlam bir görünüme sahiptir. Son derece büyük bir kedi türü olan Maine Coon, sivri uçlu kulakları ve yuvarlak gözlere sahiptir. Güçlü ve kaslı vücut yapısına sahip bu sevimli dostumuz dikdörtgen şeklinde bedeni ile ortalama 3 yada 5 yaşına kadar olgunlaşma süreci yaşamaktadır.

Genellikle gözleri altın, yeşil ve bakır renklerinde olan Maine Coon kedisi, oldukça parlak bir tüy yapısına sahiptir. Hemen her renk ve desende görülebilen tüy yapısı ile sıklıkla karşımıza çıkan kahverengi , tekir yada beyaz lekesiz olarak bilinmektedir. Ancak GCCF taradından Maine Coon kedisinin cins dışında kalmasına neden olan renkler çikolata ve leylak olarak belirtilmektedir.

maine-coon-002.jpg


Maine Coon Kedisi Bakımı

Diğer evcil hayvanlarda olduğu gibi Maine Coon kedisi için de özenli bir bakım uygulaması yapmanız gerekmektedir. Özellikle yoğun tüy yapısının ölü tüylerden arınması için düzenli tarama işlemleri sağlayınız. Ayrıca çok suyu sevmeseler de ılık bir havada sıcak bir banyo tüy yapısının korunmasına yardımcı olacaktır.

Maine Coon kedisi bakım uygulamalarında mama, su ve kum kabının düzenli dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Mikroplara karşı en etkili çözümlerden bir tanesi olan temizlik işlemleri, kedinizin her daim daha sağlıklı kalmasına olanak sağlayacaktır.

Kedinizin bakım uygulamalarında her daim kaliteli mama kullanmanız önemlidir. Günün belirli saatlerinde öğün olarak besin tüketimini orantılı ölçüde vermeniz onun sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır. Beraberinde beslenme düzeni oturmuş kedilerin yaşam standartlarının daha kaliteli olduğu söylenmektedir.

maine-coon-003.jpg


Maine Coon Kedisi Sağlık Durumu

Oldukça sağlıklı bir kedi türü olarak bilinmekte olan Maine Coon kedisi, kaliteli mama tüketimi ve uygun çevre koşullarının sağlanması durumunda ortalama yaşam beklentisi 9 ile 15 yıl arasında değişiklik gösterdiği söylenmektedir. Ancak sizde bir Maine Coon kedisi sahiplenme kararı aldıysanız bilmeniz gereken bazı kalıtsal hastalıklar olabilmektedir. Genellikle Maine Coon kedisinde görülebilen kalıtsal hastalıklar;

  • Feline hipertrofik kardiyomiyopati olarak adlandırılan hastalığın yetiştiriciler tarafından damızlık programında kullanılmadan önce test edilmesi gerekmektedir.
  • Kalça displazisi olarak adlandırılan kalıtsal hastalık için yetiştiricilerin üreme programında kan testi uygulaması gerekmektedir.

Bazı Maine Coon kedilerinde kalıtsal hastalıklar görülebilse de yetiştiricilerin kontrollü bir çiftleşme sağlaması bunun önüne geçmektedir. Bu yüzden alacağınız Maine Coon kedisini güvenilir ve orijinal ırk garantili petshop mağazalarından almanızda fayda var.

Maine Coon kedisi sağlıklı bir yaşam sürmesine olanak sağlayan en önemli durum beslenme olacaktır. Kedinize her daim kaliteli mama ve yaşına uygun mama tüketimi ile yaşam kalitesini en üst düzeyde tutabilirsiniz. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve mikrop, bakterilere karşı korunabilmesi için düzenli aşı uygulamalarını ihmal etmeyiniz.

maine-coon-006.jpg


Maine Coon Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Sevecen, nazik ve insancıl kişiliği ile ön plana çıkmakta olan Maine Coon kedisi çocuklar ile oldukça iyi geçinebilmesinden dolayı çocuklu ailelerin tercihi olmakta olan bir kedi türüdür. Her daim kibar davranışları ile karşısında kini incitmeden kaçınan hareketleri Maine Coon kedisinin çocuklar ile iyi bir arkadaşlık kurmasını sağlamaktadır. Ancak çok küçük çocuklar ile kedinizi baş başa bırakmanız olası tehlikelere karşı bir hayli dikkat gerektirmektedir.

Özellikle birlikte büyüdükleri taktirde diğer evcil hayvanlar ile bir hayli iyi geçinebilen Maine Coon kedisi, köpek ve kedi başta olmak üzere çoğu evcille aynı ortamda bulunabilmektedir. İlk aşamalarda tanışma evresinin sağlıklı atlatılması için kontrollü olarak bir araya getirmenizde fayda var. Ancak bir kez birbirlerine alışmaları durumunda diğer evcil hayvanlarınız ile Maine Coon kediniz kalıcı bir dost olacağından endişeniz olmasın.

maine-coon-005.jpg


Maine Coon Kedisi Özellikleri

  • Amerika’ya özgü Maine Coon kedisi dünyanın en eski kedi ırklarından bir tanesi olma özelliğine sahiptir.
  • Maine Coon kedisi oldukça kabarık tüy yapısı ile en soğuk kış aylarında bile bir hayli dayanıklı olduğu söylenmektedir.
  • Avcı yeteneği gelişmiş bu kedi türü oldukça iyi bir yakalayıcı olduğu kadar evcil hayatlarında nazik, sevecen ve kibar kişiliği ile bilinmektedir.
  • Maine Coon kedisi hemen her renkte görülse de kabul edilen cins rengi kahverengi, tekir ve beyaz olarak belirtilmektedir.
  • Maine Coon her daim zinde, güçlü ve sağlıklı kalması için yaşına uygun olarak aşılama işlemlerinin veteriner hekim kontrolünde düzenli olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca açık havaya çıkartacağınız kedinizin diğer hayvanlara karşı kendini koruyabilmesi için yıllık grip ve enteritin aşılarını ihmal etmeyiniz.
  • Ağız sağlığının korunması için Maine Coon kedisinin dişlerinin günlük olarak fırçalanması önerilmektedir. Düzenli diş fırçalaması hem diş eti hem de ağız içerisinde oluşabilecek enfeksiyon riskini azalttığı söylenmektedir.
  • Son derece zeki ve akıllı kişiliği ile evcilleşme konusunda bir hayli başarılı olan Maine Coon kedisi çevresi ve sahibi ile oldukça güçlü bağlar kurabilmektedir.
  • Maine Coon kedisi sağlıklı bir kedi türü olarak ortalama yaşam süresi 15 yıla kadar çıkabilmektedir.
  • Düzenli beslenme, kaliteli mama ve uygun diyet ile kedinizin tüm bakım uygulamalarını gerçekleştirmeniz her daim sağlıklı bir Maine Coon kedisine sahip olmanızda en büyük faktör olmaktadır.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum