Kosova Gezilecek Yerler

Kosova, 2008 yılında bağımsızlığını ilan ederek Sırbistan'dan ayrılıp Avrupa'nın 50. ülkesi olmuştur. Tarih boyunca önemli gelişmelere sahne olan ülke, tarihi ve turistik yerleri bakımından zengindir. İşte, Kosova'da gezip görmeniz gereken yerler...
Kosova Gezilecek Yerler

Kosova Gezilecek Yerler

  1. Kosova'daki gezilecek yerler listesi
  2. Kosova'daki  müzeler
  3. Kosova'da yer alan tarihi mekanlar
  4. Kosova'daki turistik noktalar
  5. Kosova'da nerede ne yenir?
  6. Kosova otel önerileri
  7. Kosova gezi rehberi haritası

Kosova Hakkında Bilgi

  • Başkenti Priştine'dir.

  • Kosova'nın nüfusu 1.920.000 civarındadır.

  • Kosova, 10.908 km2'lik yözölçümüne sahiptir.

  • Kosova'nın dini inancının büyük bir bölümü Müslümanlardan oluşmaktadır.

  • Kosova, birbirinden güzel ve gezilmeye değer şehirlere sahiptir.

  • Para birimi olarak Euro(€) kullanmaktadırlar.

  • Kallas adı verilen geleneksel taş evlere sahiptirler.

  • Kosova'da toplam 7 şehir bulunmaktadır.

  • Kosova, Avrupa'nın güneydoğusunda balkanların merkezinde yer almaktadır.

  • Kosova'da Arnavutça ve Sırpça dili kullanılmaktadır.

  • Kosova'da Ilıman karasal iklim görülmektedir.

  • Avrupa'da işsizliğin en yüksek olduğu ülkedir.

  • Avrupa'nın en genç nüfus ortalamasına sahip ülkedir.


Visoki Decani

Kosova'nın Deçan kasabasında bulunan büyük bir Sırp Ortodoks Hıristiyan manastırıdır. Serbo-Byzantine mimari stiliyle 1327 yılında oluşturulan tarihi manastır, 1947 yılında Sırbistan hakimiyeti yıllarında koruma altına alınmıştır. 2004 yılından bu yana UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi'nde yer alan manevi yapı, Kosova'nın tarihi ve turistik yerlerinden biridir.

visoki-decani.jpg


Sinan Paşa Camii

Bölgede Osmanlı Devleti'nin hakim olduğu dönemlerde Sinan Paşa'nın emriyle ülkenin Prizren kentinde inşa edilen tarihi ibadethane, 1615 yılında hizmete açılmıştır. Osmanlı mimarisinin yalnızca Kosova'da değil tüm Avrupa'daki en değerli eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bölgedeki Müslümanların en değerli ibadethanelerinden biri olan Sinan Paşa Camii, ülkemizden ve Dünya'nın birçok yerinden Kosova'ya seyahat eden turistlerin ilk adreslerinden birine çevrilmiştir.

sinan-pasa-camii.jpg


Cuma Camii

Ülkenin Prizren kentinde yer alan ve 1200'lü yıllarda katedral olarak kurulan ancak Osmanlı Devleti'nin bölgede hakim olduğu dönemlerde camiye çevrilen şaşalı ibadethanedir. Kentin Yeni Mahalle ilçesinde bulunan Cuma Camii, 1950'li yıllardan sonra tekrardan kiliseye çevrilmiştir. 1999'da ibadete kapanan dini yapı, 2004 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde kendisine yer bulmayı başarmıştır. Kosova'nın tarihi yerlerinden biri olan Cuma Camii, farklı dinlerden birçok insanın yüzyıllarca ibadet ettiği önemli bir mabettir.

cuma-camii.jpg


Pec Patrikhanesi

Kosova'nın tarihi şehirlerinden biri olan Pec yakınlarında bulunan bir Sırp-Ortodoks manastırıdır. 13. ve 14. yüzyıllarda inşa edilerek ibadete açılan tarihi manastır, kentin başpiskoposluk merkezidir. 'Kosova Ortaçağ Anıtları'ndan biri olarak UNESCO Dünya Mirası listesine dahil olan yapı, Rugova Kanyonu girişinde mükemmel bir konumda yer almaktadır. Serbo-Byzantine mimarisinin en eşsiz örneklerinden biri olan tarihi Pec Patrikhanesi, her yıl milyonlarca turist çekmektedir.

pec-patrikhanesi.jpg

Pec Patrikanesi Hakkında Bilgi


Gracanica Manastırı

Arnavut Manastırı adıyla da anılan tarihi ibadethane, Kosova'nın başkenti Priştine yakınlarındaki Gracanica kasabasında yer almaktadır. Sırp-Ortodoks manastırı olarak hizmet veren manevi yapı, 6. yüzyıldan kalma eski bir bazilikanın kalıntıları üzerine 1321 yılında Sırp kralı, Stefan Milutin'in emriyle inşa edilmiştir. UNESCO'nun Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi'ne alınan manastır, Kosova'nın görülmesi gereken yerlerindendir.

gracanica-manastiri.jpg


Kosova Etnografya Müzesi

Bu kurum Emin Gjiku Kompleksi adlı 18. yüzyıldan kalma tarihi bir kültür anıtında hizmet vermektedir. Emin Gjikolli ailesinin uzun yıllar ikametgah olarak kullandığı evde ,Kosova'nın Osmanlı döneminden kalma yaşam tarzını aksettiren eşyalar sergilenmektedir. Antik giyim eşyaları, mobilya ve eski silahların sergilendiği kurumda çanak ve çömleklerin sunulduğu bir bölüm daha bulunmaktadır. Kosova seyahatinde ecdadımızın derin izlerine rastlayabileceğiniz bu müzeyi es geçmeyin.

kosova-etnografya-muzesi.jpg


Prizren Kalesi (Kalaja Fortress)

Prizrenski Grad ve Dusan Kalesi gibi isimlerle de anılan bir Ortaçağ savunma kalesidir. Bizanslıların Prizren'in hakim tepelerinden birine inşa ettirdiği kale, 976 ve 1025 yılları arasında oluşturulmuştur. 14. yüzyılın ortalarında önemi daha da artan Ortaçağ kalesi, Prizren'in Sırp İmparatorluğu'nun başkenti olmasında etkili rol oynamıştır. İmparatorluğun çöküşü esnasında Mrnjavcevic ailesi, Balsic ailesi ve Brankoviç ailesi gibi Sırp soylularına ev sahipliği yapan tarihi kale, 15. yüzyılın ortalarında Osmanlı Devleti'ne geçmiştir. Birçok imparatorluğun kullandığı tarihi kale, 1948 yılında Olağanüstü Önemli Kültür Anıtı ilan edilmiştir.

prizren-kalesi.jpg


Miruşa Şelaleleri

Ülkenin merkezinde bulunan Klina kasabasınde yer alan şelaleler topluluğudur. Adını kendisini oluşturan Miruşa Deresi'nden alan muazzam şelaleler, aktıkları bölgede mağaralar ve kanyonlar meydana getirmişlerdir. 12 kademeden oluşan şelalelerin en yüksek kademesi 22 metre yüksekliğe sahiptir. Miruşa Şelaleleri ve oluşturdukları mağara, kanyon, dev kazanı gibi yer şekilleri Kosova'nın en turistik yerlerinden birine çevrilmiştir. Bölgenin tertemiz havası ve doğal manzaraları yüz binlerce kişiyi buraya çekmektedir.

mirusa-selaleleri.jpg


Rugova Kanyonu

Ülkenin Pec kentinin Karadağ sınırı yakınında bulunan noktasında yer alan doğa harikası bir nehir kanyonudur. Yer yer 1.000 metreyi bulan derinliği ve 25 km uzunluğu ile Avrupa'nın en uzun ve derin kanyonları arasında bulunmaktadır. Pec bölgesindeki buzulların yok olması ve su erozyonu sebebiyle oluşan kanyon, jeolojik, hidrolojik, botanik değerleri, mağaraları ve muhteşem manzarasıyla 1985 yılında ulusal doğal miras ilan edilmiştir. Dağcıların da ülkedeki uğrak mekanlarından birine çevrilen Rugova Kanyonu Kosova seyahatinde görülmesi gereken yerlerden biridir.

rugova-kanyonu.jpg


Kosova'da Nerede Ne Yenir?

Balkanlarda bulunan Kosova, içinde bolca Müslüman bulundurmaktadır. Son dönemlerde Türkiye'den de turistlerin Kosovaya ziyarete gittikleri sıkça görülmektedir. Bu içeriğimizde Kosova'da nerede ne yenir sorusunun cevabını araştırdık, işte sizler için derlediğimiz cafe, restoranlar ve Kosova'nın meşhur lezzetleri;


Tiffany ~ Pljeskavica

tiffany restaurant

Ailenizle veya arkadaşlarınızla birlikte güzel vakit geçireceğiniz. Harika lezzetlerin tadına varacağınız bu restoran mutlaka listenizde yer almalıdır. Sade ve temiz olan iç mekanı ile içinizi huzur dolduracak bu küçük restoran gidilmeye değer yerler arasında bulunmaktadır.

Adres: Near Sport Stadium | Fehmi Agani, Pristina, Kosovo

Tel: +381 38 244040

Pljeskavica

İri ve büyük bir köfte çeşididir. Oldukça doyurucudur genellikle dana etin yapılmaktadır.


Pishat Restoran ~ Elbesan Tava

Pishat Restoran

Kosova'nın başkenti olan Pristina'da bulunan bu restoran birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Temiz havası açık alanda oturma imkanları sunmaktadır. Birden fazla lezzetleri içinde barındıran bu restorana mutlaka gelmenizi öneririz.

Adres: Rr. Qamil Hoxha 11, Pristina, Kosovo

Tel: +381 38 245333

Elbesan Tava

Kemikli kuzu etinden yapılan bu lezzet yoğurtlu sosyula fırında pişerek hazırlanmaktadır.


El Greco Restoan ~ Trileçe Tatlısı

El Greco

Öncelikle ışıklandırması, iç dekoru, ahşap bir hava kazandıran döşemeleriyle muazzam bir görüntü ile ziyaretçilerini karşıIayan El Greco, sunduğu yemeklerle de adında sıça söz ettirmektedir. 

Adres: Meto Bajraktari 10, Prishtine 10000

Tel: +381 38 231550

Trileçe Tatlısı

Türkiye'de de sıkça tüketilen Trileçe Tatlısı balkanlara özgü bir tatlı çeşididir. Süt ve kek karışımından yapılmaktadır.


Kosovada Nerede Kalınır? 

Balkan devletlerinden biri olan Kosova son yıllarda Türk turistlerinde akın akın ziyaretine uğradığı görülmektedir. Kosova'ya gittiğinizde konaklanacak yerini yok ise sizler için hazırladığımız otel önerilerine bir göz atın deriz.


Hotel Sirius

Hotel Sirius

Kosova'nın Pristina şehrinde bulunan bu otel ziyaretçilerine yüksek hızda ücretsiz wifi, spor salonu, ücretsiz otopark, odalarında klima, mini bar seçenekler sunmaktadır. Hotel Sirius'u mutlaka listenize almalısınız.

Adres: Rr Agim Ramadani, Pristina 10000, Kosovo

Tel: +381 38 222280


Hotel Prima

Hotel Prima

Sabahları harika bir kahvaltı ile güne başlamak için ideal bir otel, ücretsiz wifi ücretsiz otopark aileleler için bebek bakımı Havaalanına Ulaşım hizmeti sunan bu otel yakınlarınızda yer alıyor ise mutlaka bir gözden geçirmeniz gerekmektedir.

Adres: Lidhja E Prizrenit Nr 24, Pristina 10000, Kosovo

Tel: +377 44 111 298


Hotel Garden

Hotel Garden

Modern ve kalite kokan havası ile sizleri büyüleyecek bu otel içinde bulundurduğu imkanlar, bar oturma salonu, spa, mini bar mikrodalga fırın, kuru temizle, oda servisleri sunmaktadır.

Adres: Tahir Zajmi, Prishtinë 10000

Tel: +383 38 717 177

NeOldu.com / Gezi Rehberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.