Khao Manee Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Tayland dışında pek de görünmeyen bu enteresan kedi iki farklı göz rengi ile dünyanın en pahalı kedi türlerinden bir tanesi olarak bilinmektedir. Khao Manee kedisi hakkında merak edilenler, bakımı ve özellikleri ile sizlerle..
Khao Manee Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Khao Manee Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Khao Manee, dünya üzerinde pek rastlanmayan ender kedi türlerinden bir tanesidir. Kökeni Tayland olarak bilinen bu kedi türünün muazzam göz renkleri ile şansın getiricileri olarak bilinmektedir. Oldukça eski bir kedi türü olan Khao Manee, 1350 yılında antik şiirlerde adından sıkça söz ettirdiği söylenmektedir. Ancak o dönemlerde isminin Khao Plort olduğu bilinmektedir.

Sarıdan yeşile doğru bakır rengine sahip iki farklı göz rengi ile çarpıcı bir tüy yapısına sahip Khao Manee kedisi bir hayli pahalı olması ile de bilinmektedir. Türün oldukça az olması Tayland dışında başka ülkelerde görülmesini zorlaştırmaktadır. Bu sıra dışı kedi  Siam Kraliyet Saraylarında her daim ilgi gördükleri söylenmektedir. 1900 yılı itibari ile Khao Manee kedisi Tayland dışında Amerika’ya ithal edilerek sayısı arttırıldığı bilinmektedir. 

Khao Manee Kedisi                            


Khao Manee Kedisi Kişiliği

Tamamen insan odaklı yapısı ile oynak ve arsız bir kişiliğe sahip olan Khao Manee kedisi, aileler ile inanılmaz bir bağ kurduğu görülmektedir. Ayrıca eve gelen her misafiri kapıda karşılamakta vazgeçilmez bir özelliği olmaktadır. Sahibini her daim takip etmekte olan Khao Manee kedisi bir hayli meraklı yapısı ile göze çarpmaktadır.

Khao Manee Kedisi

Muhabbet etmekten hoşlanan kişiliği ile her daim konuşmak isteyen Khao Manee kedisi çevresi ile iletişim kurmaktan çok mutlu olmaktadır. Özellikle bu yönü onu her daim eğitilebilir yapmaktadır. Ayrıca iletişim yeteneği oldukça gelişmiş olan bu küçük dostumuz diğer evcil hayvanlar ile de anlaşabilmektedir.

Son derece akıllı bir kedi olan Khao Manee, her daim kendisi ile oyun oynanmasından büyük zevk almaktadır. Yalnız başına evde kalmaktan hoşlanmayan kişiliği, yoğun iş temposunda çalışan aileler için uygun olmadığını göstermektedir. Ayrıca aktif kişiliği ile yeni şeyler öğrenmekte oldukça başarılı olduğu bilinmektedir.

Khao Manee Kedisi


Khao Manee Kedisi Görünümü

Khao Manee kedisi çıkıntılı elmacık kemikleri ve muazzam göz renkleri ile bir hayli çekici bir görünüme sahiptir. Kalp şeklinde ki kafa yapısı ve uyanık bir ifade katan dik kulakları ile orta boy kedi türleri arasında yer almaktadır. Genellikle biri mavi diğeri sarı tonlarında görülen göz rengi, bazen aynı renge de sahip olabildiği görülmektedir.

Vücut yapısı kaslı bir görünüme sahip olan Khao Manee kedisi oldukça atletik bir yapıya sahip olduğu söylenmektedir. Erkek Khao Manee kedisi dişisine göre daha kaslı bir yapıya sahiptir. Ayrıca orta uzunlukta ki bacakları vücudu ile oldukça orantılıdır. Kuyruk yapısı ise orta uzunlukta olup uca doğru incelmektedir. Oldukça pürüzsüz bir görünüme sahip olan Khao Manee kedisi tüyleri ile ipeksi bir dokuya sahip olduğu söylenmektedir. Cinsin kabul edilen rengi ise saf ve parlak beyaz olduğu bilinmektedir.

Khao Manee Kedisi


Khao Manee Kedisi Bakımı

Khao Manee kedisi sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam sürebilmesi için düzenli bakım uygulamalarının yapılması oldukça önemlidir. Özellikle kediniz için seçeceğiniz besinlerde kaliteli mamalar ve yaşına uygun diyet uygulamalarını sağlamanız, Khao Manee kedisi için oldukça önemli olacaktır.

Tüy bakımı için haftada birkaç kez taramanız Khao Manee kedisinin ölü tüylerden arınmasına yeterli olmaktadır. Pek duş almayı sevmese de sıcak havalarda ılık bir banyo da rahatlamasına yardımcı olacaktır. Beraberinde tırnak bakımı için düzenli kesim işlemleri sağlamanız gerekmektedir. Ayrıca kedi tırmığı ile tırnak bakımının korunmasını kolaylaştırabilirsiniz.

Khao Manee Kedisi

Khao Manee kedisi yaşamsal faaliyetlerini en üst düzeyde tutmak için düzenli aşı işlemlerinin uygulanması diğer kedi türlerinde olduğu gibi bu türde de bir hayli önemlidir. Özellikle doğumundan yetişkinliğine kadar geçen sürede veteriner hekim tarafından aşı işlemlerinin sağlanması, Khao Manee kedisinin bağışıklık sistemini koruduğu gibi vücut direncini de yükselttiği bilinmektedir.

Diğer evcil hayvanlarda olduğu gibi Khao Manee kedisi içinde temizlik oldukça önemlidir. Özellikle mama, su ve kum kabının düzenli olarak dezenfekte edilmesi bakteri ve mikrop oluşumlarının önüne geçecektir. Ancak temizlik işlemlerinizde deterjan kullanımında oldukça dikkatli olmanız gerekmektedir. Duru su yada sirkeli su ile temizlemeniz kedinizin kimyasallara karşı zehirlenmesinin önüne geçecektir.

Khao Manee Kedisi


Khao Manee Kedisi Sağlık Durumu

Khao Manee kedisi görünüm itibari ile oldukça sağlıklı bir kedi türü olarak bilinmektedir. Doğru beslenme ve uygun çevre koşullarının sağlanması durumunda ortalama yaşam süresi 10 ile 12 yıl arasında değişiklik gösterdiği söylenmektedir.

Türün Tayland dışında pek de görünmemesi nedeni ile kalıtsal bir sağlık sorunu olup olmadığı tam olarak netleştirilememiştir. Buna bağlı olarak Khao Manee kedisi genellikle sağlıklı bir yapıya sahip olsa da kedi hastalıkları bazı türlerde sağırlık ve kulak kıvrılması gibi rahatsızlıklara rastlanabilmektedir.

Khao Manee Kedisi


Khao Manee Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Sevecen, ılımlı ve insancıl kişiliği ile bilinen Khao Manee kedisi çocuklu aileler için oldukça ideal bir evcil hayvan olduğu söylenmektedir. Her daim çağrılmaya meraklı kişiliği ile etkileşim içerisinde olmaktan hoşlanan bu küçük dostumuz özellikle küçük çocuklu ailelerin dikkatli bir şekilde aynı ortamı paylaşması önerilmektedir. Kendisine her daim nazik davranılması durumunda tüm aile bireyleri ile oldukça iyi geçindiği söylenmektedir.

Khao Manee kedisi çevresinde ki diğer evcil hayvanlarla oldukça iyi bit dostluk kurabilmektedir. Özellikle küçüklükten itibaren aynı evde büyütülmesi durumunda kedi ve köpekler ile daha iyi geçindiği bilinmektedir. Doğası gereği oldukça sosyal olan Khao Manee kedisi küçük evcil hayvanlardan kuş vb. türler ile uğraştığı bilinmektedir. Bu bakımdan dikkatli olmanızı öneririz.

Khao Manee Kedisi


Khao Manee Kedisi Özellikleri

  • Khao Manee esrarengiz iki farklı göz rengi ile görenleri kendine hayran bırakan bir kedi türüdür.
  • Tayland dışında pek de rastlanmayan bu kedi türü dünya üzerinde en pahalı kedi ırklarından bir tanesi olarak bilinmektedir.
  • Khao Manee pürüzsüz, parlak ve cilalı tüy yapısı ile saf ırklar beyaz tona sahip olarak görülmektedir.
  • İnsan ilişkileri bir hayli gelişmiş olması Khao Manee kedisini konuşkan ve hareketli bir yapıya sokmaktadır. Ayrıca diğer evcil hayvanalar ile de iyi geçinmektedir.
  • Khao Manee zeki, akıllı ve pratik zekası ile yeni şeyler öğrenme konusunda oldukça isteklidir.
  • Herhangi bir kalıtsal sağlık sorununu barındırmamakta olan Khao Maneekedisi ortalama yaşam süresi 10 yılı geçmektedir.
  • Khao Manee kaliteli kedi maması, uygun çevre ve aşılama ile yaşam kalitesi her daim en üst düzeyde tutulacaktır. Buna bağlı olarak kedinizin bakım işlemlerini aksatmadan yaşına uygun şekilde yapmanız önerilmektedir.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.