İran Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Kendinize bir İran kedisi mi sahiplenmek istiyorsunuz? Bu yazımız tam da size göre. Muazzam görünümü ve eşsiz kişiliği ile İran kedisi hakkında merak ettiğiniz her şey.. İran kedisi bakımı ve özellikleri hakkında tüm bilgiler yazımızda sizlerle.
İran Kedisi Bakımı ve Özellikleri

İran Kedisi Bakımı ve Özellikleri            

İran kedisi, dünyanın en eski kedi ırklarından bir tanesi olma özelliği ile varoluşunu sır gibi saklamaktadır. İran kedisi muazzam görünümü ve gizemli kişiliği ile dünyanın en popüler kedi ırkları arasında yer almaktadır. Muhteşem tüy yapısı ve enteresan bakışı ile görenleri kendine hayran bırakan İran kedisi bir çok kedi türünün de atası olarak kabul edilmektedir.               

Yüzyıllar boyunca var olduğuna inanılan İran kedisi ilk olarak 1871 yılında İngiltere’de sergilendiği bilinmektedir.  Ancak bu ırk ilk olarak 1620 yılında İtalya’nın İran’dan ithal ettiği malzemeler ile keşfedildiği söylenmektedir. Ayrıca farklı bir inanışa göre İran kedisi ile Ankara kedisinin aynı cins olduğu düşünülmektedir. Adından da anlaşıldığı gibi İran’a özgü bu sevimli dostumuz hemen her iklim koşullarına uygun vücut yapısı ile dünyanın bir çok farklı noktasında evcil hayat sürmektedir.

iran-kedisi-001.jpg


İran Kedisi Kişiliği

İran kedisi nazik, sevecen ve sakin yapısı ile tanınan bir kedi türüdür. Oldukça insancıl doğası ile her daim kucakta olmaktan büyük mutluluk duyan bu tür, sahipleri ve çevresi tarafından her daim ilgi odağı olmak istemektedir. Ayrıca kendisi ile ilgilenilmesi durumunda oldukça güçlü bir bağlılık kurduğu bilinmektedir. Sahibine bir kez alışması durumunda hemen her anında yanında bulunan İran kedisi bir hayli zeki olması ile de bilinmektedir. İran kedisi dünya üzerinde Persian olarak adlandırılmaktadır.

Sessiz ver sakin kişiliği gereğince gürültülü ortamlarda bulunmaktan hoşlanmayan İran kedisi genellikle karmaşanın olmadığı ortamlar için daha uygundur. Ayrıca her zaman sevilme konusunda da istekli olmayan kişiliği sahibi ve çevresi tarafından fazla ilgilenilmesi halinde odalara kaçışmasına neden olacaktır. Dünyanın en popüler kedi ırkları arasında yer almasının en büyük sebebi ise uysal kişiliğidir. Genellikle zıplamak, koşmak gibi eylemlerde bulunmayan İran kedisi evin bir köşesinde rahatça uzanmaktan zevk almaktadır.

İran Kedisi


İran Kedisi Görünümü

İran kedisi kaslı, iyi gelişmiş ve oldukça cüsseli bir görünüme sahip vücut yapısına sahiptir.  Orta büyüklükte kedi ırkları arasında yer alan bu tür oldukça kısa bacaklara ve kocaman yuvarlak kafası  ile dikkat çekmektedir. Ayrıca kocaman gözleri İran kedisine tatlı ve nazik bir görünüm katmaktadır. Diğer kedilerden kolayca ayırmanızı sağlayacak eşsiz burun yapısı adeta mükemmel bir görünüm katmaktadır.

Güzel yanakları ile nam salmış İran kedisi kalın boyun yapısı ve geniş omuzları ile oldukça cüsseli bir kedidir. Ön ayaklarında beş parmağı arka ayaklarında ise 4 parmağı bulunan bu sevimli dostumuz tamamen pürüzsüz bir görünüm katan parlak katlar ile çevrilidir. Genellikle bir İran kedisi duman, altın, gölgeli gümüş, tekir, iki renkli ce beyaz tonlarında ki tüy yapısı ile görülmektedir.

İran Kedisi


İran Kedisi Bakımı

Diğer kedi ırklarında olduğu gibi İran kedisi de detaylı ve zahmetli bir bakım ihtiyacı duymaktadır. Özellikle muazzam bir görünüm kazanmasına yardımcı olan uzun tüy yapısının korunması için haftada birkaç kez taranması şarttır. Ayrıca yılda bir kez dahi olsa ılık bir banyo kedinizin rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Uzun tüy katlarının bakımını kedi kuaföründe gerçekleştirebileceğiniz gibi tırnaklarının size ve çevresine zarar vermemesi için düzenli kesim yapılması gerekmektedir. Ayrıca tırnak bakımını evinize alacağınız kedi tırmığı ile kolaylaştırabilirsiniz. Çok sık olmada ayda birkaç sefer kulaklarını nemli bir bez ile silmeniz de oldukça iyi olacaktır.

İran kedisi diğer kedi türlerinde de olduğu gibi rutin beslenme hayatından hoşlanmaktadır. Buna bağlı olarak günün belirlenmiş saatlerinde mama tüketimini sağlamanız gerekmektedir. Ayrıca kullanacağınız mamalarda kedinizin damak lezzetine uygun kaliteli mama tüketimi yapmanız gerekmektedir. Kedinizin mama kabının her daim temiz olmasına dikkat ediniz. Ayrıca kum ve su kabını da temizlemeyi unutmayınız.

İran Kedisi


İran Kedisi Sağlık Durumu

İran kedisi genel anlamda oldukça sağlıklı bir ırk olarak kabul edilmektedir. Ortalama 3 ile 6 kilo arasında değişiklik göstermekte olan bedeni sağlıklı beslenme ve uygun diyet ile uzunca yıllar kendini korumaktadır. Genellikle bir İran kedisinin yaşam süresi 15 ile 18 yıl arasında değişiklik gösterdiği söylenmektedir.

Karışık bir ırk olan İran kedisi sağlıklı bir ırk olarak kabul edilse de genellikle nefes almada zorlanan bir ırk oldukları söylenmektedir. Bununla beraberinde İran kedisinde görülebilen bazı kalıtsal hastalıklarda olabilmektedir. Özellikle böbrek hastalığı, solunum sorunları, göz problemleri ve cilt hastalıkları görülebilmektedir.

İran kedinizin her daim sağlıklı ve uzun ömürlü kalması için düzenli veteriner kontrolüne sokmanız gerekmektedir. Ayrıca bakteri ve mikroplara karşı vücut direncini kuvvetlendirecek aşı uygulamalarını da ihmal etmeyiniz. Aşı ile beraberinde kilo almaya meyilli bu ırk her daim yaşına uygun mamalar ile beslenmesi gerekmektedir.

iran-kedisi.jpg


İran Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

İnsancıl kişiliği ile ön plana çıkan İran kedisi, sakin tavırları ile çocuklu aileler için mükemmel bir kedi seçimi olacaktır. Özellikle çocukların kendisine nazik ve sessiz davranması durumunda inanılmaz bir bağlılık kurabilen bu sevimli dostumuz her daim vakit geçirmekten ve yanınıza kıvrılıp uyumaktan mutlu olmaktadır. Ancak çocuklarınızın İran kedisinin yanında nasıl davranmaları gerektiği konusunda uyarmanız da fayda var. Aşırı ses yapılması durumunda bulunduğu ortamı hızlıca terk ettiği bilinmektedir.

Özellikle birlikte büyütülmesi durumunda diğer evcil hayvanlar ile bir hayli iyi geçinebilen İran kedisi, kedi ve köpekler ile sağlıklı bir arkadaşlık kurabilmektedir. Ancak başta belirttiğimiz gibi sessiz ve nazik doğası gereği aşırı ses ve gürültüden hoşlanmaması nedeniyle çevresinde fazla ses yapan hayvanlardan uzak durmayı tercih etmektedir.

iran-kedisi-001.jpg


İran Kedisi Özellikleri

  • Dünyanın en eski kedi ırklarından bir tanesi olarak bilinmektedir.
  • Muhteşem doğası ile sevecen, nazik ve uysal bir kişiliğe sahiptir.
  • Her daim çevresi ve sahibine karşı bağlılık kurarak iç içe olmaktan mutluluk duymaktadır.
  • İran kedisi muazzam tüy yapısı ve göçük burun şekli ile diğer kedilerden oldukça farklı bir görünüme sahiptir.
  • İri gözleri ve küçük kulakları İran kedisine oldukça masum ve sevecen bir görünüm katmaktadır.
  • Kedinizin yapısı gereğince nefes alma konusunda bazı sorunlar yaşayabileceğini bilmeniz gerekmektedir.
  • İran kedisi genellikle altın, gümüş ve duman tonlarında görülse de hemen her renk ve desen içerebilmektedir.
  • Oyunculuk yeteneği çok gelişmemiş olmasında dolayı evin bir köşesinde sakince uyumaktan yada çevreyi izlemekten mutluluk duymaktadır.
  • Zeki kişiliği ile bilinen İran kedisi yapacağı her şeyi defalarca düşündükten sonra harekete geçmektedir.
  • Eğer ki bir İran kedisi sahiplenmeye karar verdiyseniz kedinizin bazı kalıtsal hastalıklardan muzdarip olabilmesine karşı rutin kontrol ve aşı uygulamalarını yaptırmanız gerekmektedir. Ayrıca yaşam süresi oldukça uzun olan bu tür için kaliteli mama tercihinde bulunmayı unutmayınız.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.