Himalayan Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Gözleri ile görenleri kendine aşık etmeyi başaran Himalayan kedisi iri ve büyük cüssesi ile adeta bir köpeği andırmaktadır.
Himalayan Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Himalayan Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Himalayan, büyük boyu ve masmavi gözleri ile Persian ve Siyam kedisinin çiftleştirilmesi sonucunda meydana gelmiş farklı bir kedi ırkı olarak bilinmektedir. İlk olarak ABD’de görülen bu sevimli tür hızla tüm dünyaya yayılarak kedi severlerin kalplerine girmeyi başarmıştır. Yalnızca onu izlemenin bile büyük mutluluk verdiği muazzam görünüşü Himalayan kedisinin her daim ilgi görmesinin sebepleri arasında yer almaktadır.

Nazik, sevecen ve sevgi dolu kişiliği ile oldukça ilgi çekici olan Himalayan kedisi sayı bakımında diğer kedi türlerine nazaran bir hayli az olduğu bilinmektedir.  İlk olarak 1930’lu yıllarda kedi yetiştiricileri tarafından ortaya çıkarılan bu ırk, 1955 yılı itibari ile ortaya çıkan uzun tüylü Colourpoint kedisi olarak adlandırılmıştır. Ancak farklı bir ırk olduğunu savunan yetiştiriciler aradan yıllar geçmesine rağmen kedi derneklerine bu durumu kabullendirememiş görünüyor.

Himalayan kedisi


Himalayan Kedisi Kişiliği

Himalayan kedisi en tatlı doğal ırklardan bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Böylelikle bu küçük dostumuz her daim sevecen, sakin ve insan canlısı kişiliği ile tüm dünyada popülerliğini korumaktadır. Yeni insanlar ve evcil hayvanlar ile tanışmaktan büyük mutluluk duyan Himalayan kedisi oldukça nazik ve bir o kadar anlayışlı olduğu söylenmektedir.

Himalayan kedisi

Oldukça akıllı ve zeki kişiliğe sahip Himalayan kedisi sahibi ve çevresindekiler ile beraber oyun oynamaktan mutluluk duymaktadır. Ancak oldukça düşünceli yapıya sahip olmasından dolayı bir şeyi yapmadan önce dakikalarca düşündükleri söylenmektedir.

Himalayan kedisi

Himalayan kedisi sahiplerine karşı oldukça hassas duygular ile hareket etmektedir. Son derece zeki kişiliği ile aile fertleriyle her daim güçlü bağlar kurabilen bu tür, ev içerisinde herhangi birinin peşine takılıp gitmekten kendini alıkoyamamaktadır. Ayrıca oldukça sessiz konuşma taraftarı olan Himalayan kedisi sahibinin kucağında olmaktan ve içten içe mırıldanmaktan vazgeçmeyecektir.

Himalayan kedisi


Himalayan Kedisi Görünümü

Himalayan kedisi oldukça çekici görünümü ile orta ve büyük boy kedi türleri arasında yer almaktadır. Yuvarlak kafa yapısı ile dolgun yanaklarının oldukça sevecen bir görünüm katmakta olduğu Himalayan kedisi, küçük kulakları ve yuvarlak gözleri ile oldukça tatlı bir görünüme sahiptir.

Himalayan kedisi

Uzun ve hacimli tüy yapısı ile oldukça kabarık bir görünüme sahip olan Himalayan kedisi genellikle çikolata, leylak, mavi, siyah, krem, kırmızı, gümüş, tarçın ve kahverengi tonlarına sahip tüyleri ile görülmektedir. Bir hayli yumuşak ve yoğun olan tüy yapısı adeta pelüş oyuncak hissini yarattığı söylenmektedir.

Himalayan kedisi


Himalayan Kedisi Bakımı

Himalayan kedisi bakımı diğer kedi türlerine göre tüy yapısı itibari ile biraz daha zahmetli olduğu söylenmektedir. Ölü tüylerin ayıklanması için Himalayan kedisini düzenli olarak taramanız gerekecektir. Ayrıca sıcak havalarda ılık bir banyo Himalayan kedisinin rahatlamasına yardımcı olduğu bilinmektedir.

Himalayan kedisi

Mikrop ve bakterilere karşı Himalayan kedisinin her daim hijyenik bir ev ortamında büyütülmesi gerekmektedir. Düzenli olarak mama, su ve kum kabının dezenfekte edilmesi sağlık açısından oldukça önemlidir. Temizleme işlemlerinizde duru su ile yıkamanız yeterli olacaktır.

Himalayan kedisi bakım işlemlerinde kedi kuaförü ile iletişime geçerek destek alabilirsiniz. Özellikle tüy kesimi, tırnak bakımı gibi işlemler için düzenli uygulamalar kedinizin rahatlamasına ve sağlıklı kalmasına büyük katkı sağladığı bilinmektedir.

Himalayan kedisi

Hijyenik olmanızın yanı sıra Himalayan kedisi için düzenli aşı işlemlerinin uygulanması gerekmektedir. Özellikle parazitlere ve diğer evcil hayvanlara karşı bağışıklık sisteminin güçlü kalmasında en etkili yol olan aşı uygulamalarının veteriner hekim tarafından düzenli olarak gerçekleştirilmesi önerilmektedir.

Himalayan kedisi


Himalayan Kedisi Sağlık Durumu

Himalayan kedisi doğru beslenme ve kaliteli mama tüketimi ile ortalama yaşam beklentisi 10 ile 15 yıl arasında değişiklik gösterdiği söylenmektedir. Ancak bir Himalayan kedisi sahiplenmeye karar verdiyseniz bazı kalıtsal hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda olacaktır. Yapılan araştırmalar neticesinde Himalayan cinsi kedilerde görülebilen kalıtsal hastalıklar;

  • Polistik böbrek hastalığı,
  • Solunum yolu problemleri,
  • Hassas cilt sorunları,

Genellikle Himalayan kedisi türünde rastlanan bu kalıtsal hastalıklar için veteriner hekim tarafından düzenli muayene ve yavru döneminde aşılama işlemlerini ihmal etmemeniz gerekmektedir.

Himalayan kedisinin yaşam süresini etkilene en önemli faktör beslenme olarak bilinmektedir. Beslenmenin her öğün düzenli olarak yapılması ve yaşına uygun kaliteli mama seçimi oldukça önemlidir. Beraberinde yaşına uygun mama tüketimi önerilmektedir.

Himalayan kedisi


Himalayan Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Himalayan kedisi yetişkin aileler için daha uygun bir seçim olduğu söylenmektedir. Çocuklar ile bir araya getirildiğinde aile büyükleri tarafından her daim kontrol edilmesi önerilmektedir. Küçük çocuklar ve bebekler ile Himalayan kedisinin baş başa bırakılmaması gerektiği söylenmektedir.

Himalayan kedisi

Diğer evcil hayvanlar ile Himalayan kedisi aynı ortamı paylaşma konusunda oldukça temkinli davrandığı söylenmektedir. Özellikle kedi yada köpekler ile bir araya getirildiğinde oldukça kontrollü davranılmasında fayda olacaktır. Ancak diğer kedi türlerinde olduğu gibi Himalayan kedisinin de diğer evcil hayvanlar ile küçüklükten itibaren bir arada büyütülmesi durumunda oldukça dost canlısı olduğu söylenmektedir.

Himalayan kedisi


Himalayan Kedisi Özellikleri

  • Siyam ve Persian kedilerinin çiftleştirilmesi sonucunda ortaya çıkmış olan Himalayan kedisi yeni bir kedi türü olmasına rağmen kedi dernekleri tarafından cins olarak kabul edilmemektedir.
  • Himalayan kedisi sahiplenmeye karar verdiyseniz sayıca oldukça az olduğunu bilerek bir hayli dikkatli olmanız oldukça önemlidir.
  • Muazzam göz rengi ve kusursuz tüy yapısı ile adeta kendine has bir tarza sahip olan Himalayan kedisi kısa süre içerisinde tüm dünyada hayran kitlelerine sahip olmuştur.
  • Himalayan kedisi ortalama yaşam süresi 15 yıl kadar sürebildiği gibi kaliteli beslenme ve aşılama işlemleri ile yaşam kalitesi yükselmektedir.
  • Sakin, nazik ve uysal kişiliği ile bilinen Himalayan kedisi sahibine karşı oldukça sadık bir kedi türüdür.
  • Himalayan kedisi izin verilmesi durumunda saatlerce rahat bir köşede uzanabilmektedirler. Ancak bir kişinin peşine takılıp kolayca gidebilmektedir.
  • Eğer ki bu kedi türüne sahiplenme konusunda eminseniz sayıca az olmasını göz önüne alarak bire hayli titiz, dikkatli ve ilgili olmanız gerekmektedir.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.