Medeniyetler Şehri Hatay'da Gezilip Görülmesi Gereken 18 Yer

Geçmişten beri birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Hatay'da gezip görmeniz gereken tarihi ve doğal güzellikleri sizin için liste haline getirdik.
Medeniyetler Şehri Hatay'da Gezilip Görülmesi Gereken 18 Yer

Yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Hatay, birçok tarihi ve doğal güzellikleriyle Dünya'nın her yerinden turist çekiyor. Hem Müslümanlar hem de Hristiyanlar için oldukça önemli mekanlara sahip olan Hatay, hala farklı din ve ırktan insanın barış içinde yaşadığı bir şehir. Bundan yola çıkarak hazırladığımız bu içeriğimiz, Hatay'da gezilip görülmesi gereken yerlerden bir liste içeriyor.

Hatay'da Görülmesi Gereken Yerler Listesi

SıraMekanBölgeÖne Çıkan
1Aziz Pierre KilisesiAntakyaTarihi/Mimari
2Uzun ÇarşıAntakyaDükkanları
3Harbiye ŞelalesiDefneDoğası
4Hatay Arkeoloji MüzesiAntakyaEserleri
5Vespasianus - Titus TüneliSamandağDoğası/Tarihi
6Habib-i Neccar CamiiHabib-i NeccarTarihi/Mimari
7Beşikli MağaraSamandağMimari/Tarihi
8Payas KalesiPayasTarihi/Mimari
9İskenderun SahiliİskenderunManzarası
10Musa AğacıSamandağHikayesi
11St. Simon ManastırıSamandağTarihi/Mimari
12Çevlik PlajıSamandağPlajı
13Eski AntakyaAntakyaEvleri
14Asi NehriHatay MerkezTers Akması
15Cin KuleDörtyolMimari/Tarihi
16Meryem Ana HavuzuİskenderunDoğası/Hikayesi
17Vakıflı KöyüSamandağErmeni Köyü Olması
18Sokullu Mehmet Paşa KülliyesiDörtyolTarihi/Mimari

Hatay'da Gezilmesi Gereken 18 Yer

İşte Hatay'a gittiğinizde gezip görmeniz gereken yerler...

1. Aziz Pierre Kilisesi

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Habibi Neccar Dağı'nda mağaraya inşa edilen Aziz Pierre Kilisesi, bazı kaynaklara göre ilk inşa edilen kilise olarak biliniyor. Hatay'da turistlerin en çok ziyaret ettiği yerler arasında bulunan bu kilise, 12 Havariden biri olan Aziz Petrus'un da vaaz verdiği yer olarak biliniyor. Her yıl 29 Haziran'da Dünya'nın dört bir yanından Hristiyanların gelerek tören düzenlediği bu kilise, Hatay'a gittiğinizde kesinlikle görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor.

Telefon(0326) 225 15 68
Saat08:30-16:30
AdresKüçükdalyan, 31010 Antakya/Hatay

Google Yorumları

? Mutlaka ziyaret edilmeli. Müze kart geçerli.

? Dünyanın ilk mağara kilisesi. İlk Hristiyanların dinsel yaşamına ev sahipliği etmiş. Kudüs dışında ilk kez Antakya da yayılmış. Tüm Hristiyanların mutlaka gelmesi görmesi gereken bir tarihi yapı

2. Antakya Uzun Çarşı

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Yapım tarihi tam olarak bilinmeyen ve bünyesinde han, hamam, cami gibi alanları barındıran Uzun Çarşı, otantik havasıyla beğeniliyor. Hatay'ın simgelerinden biri olan Uzun Çarşı, el işçiliğinden yemek malzemesine kadar çok çeşitli ürünler sunuyor. Hatay'a geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken bu çarşı, birbirinden farklı baharatıyla dikkatleri üzerine çekiyor.

Saat08:00-19:00 Pazar: Kapalı
AdresYeni Camii, Kemal Paşa Cd. No:15, 31060 Antakya/Hatay

Google Yorumları

? Çarşı adı gibi uzun. Bazı bölümlere ayrılmış. Baharatçılar, kuyumcular, ayakkabıcılar ve bakırcılar gibi. İçeri kalabalık olabiliyor ve bazı kısımları dar olduğu için yürümek pek kolay değil ama ortam çok otantik ve tarihi.

? Aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Kıyafetten baharata ayakkabıdan mutfak eşyasına kadar her şey var. Hırdavatçı bile var. Her sokakta bir caminin olması çok hoş. Nerdeyse her köşe başı cami var. Ve hepsi de çok eski.

3. Harbiye Şelalesi

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Hatay'ın doğal güzellikleri arasında yer alan Harbiye Şelalesi, şehrin en turistik mekanları arasında bulunuyor. Hatay'da gezilmesi gereken yerler arasında bulunan bu şelale, Antakya'ya 6 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Roma döneminden kalan kalıntıların yer aldığı ve yemyeşil birbirinden çeşit endemik bitkiyle döşeli olan bu doğal güzellik, yazları Hatay'ın sıcağında bunalanların yüzmek için tercih ettiği yerler arasında bulunuyor.

AdresHarbiye, Harbiye Bucağı Yolu, 31080 Defne/Hatay

Google Yorumları

? Muhteşem doğa, şırıl şırıl sular eşliğinde ruhunuzu dinlendirin.. Su Sesi eşliğinde kahvenizi çayınızı yudumlayıp manzaranın tadını çıkarın.. Yeşilin her tonu suyun her sesi mevcut burada..

? Merkezden otobüs ile rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Kesinlikle gezmelisiniz. Keşfedilecek birçok yeri var. İyice gezin :)

4. Hatay Arkeoloji Müzesi

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Dünya'nın en geniş mozaik sergi alanlarından biri olan Hatay Arkeoloji Müzesi, Cilalı Taş Devri'nden Osmanlı dönemine kadar birçok esere ev sahipliği yapıyor. Hatay'da görülmesi gereken yerler arasında bulunan bu müze, Dünya'daki en kapsamlı 3. sikke koleksiyonuyla da dikkat çekiyor. Dünya'nın dört bir yanından tarih sevenlerin Hatay'a gelme sebepleri arasında bulunan bu müze, Antakya Arkeoloji müzesi olarak da anılıyor.

Telefon(0326) 225 10 60
Saat08:30-16:30
AdresKüçükdalyan, Antakya Reyhanlı Yolu No:117, 31120 Antakya/Hatay

Google Yorumları

? Bir çok müze gezmiş olabilirim ama bu müzeden ayrı bir hayranlık ile ayrıldım.

? Kesinlikle görülmesi, anlaşılması ve hissedilmesi gereken bir müze. Her bölüm çok güzel. O bölgenin çağlar boyu geçirdiği evreler ince ince dokunmuş. Düzenlenmesi ferahlığı ve korunması da çok güzel.

5. Vespasianus - Titus Tüneli

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

M.S. 69 yılında yapımına başlanan Titus Tüneli, 81 yılında Titus tarafından bitirildiği için bu ismi almış. Roma dönemi su tünellerinin en başarılı olanı olarak gösterilen Titus tüneli, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alıyor. 1380 metre uzunluğa sahip olan bu tünel, hem doğa severlerin hem de tarih sevenlerin Hatay'da gezmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Saat09:00-16:30
AdresKapısuyu, 31800 Samandağ/Hatay

Google Yorumları

? Kesinlikle farklı bir yapı. Samandağ ilçe merkezinde ve sahile yakın bir konumda olduğu için ulaşımı oldukça kolay. Müze kart ile giriş yapabiliyorsunuz.

? Kesinlikle gitmenizi tavsiye ederim. Yanınızda deniz ayakkabısı olsa iyi olur. Tünelin içi kaygan dikkatli olun. Çok güzel deniz manzarasının olduğu yerleri var.

6. Habib-i Neccar Camii

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Türkiye'nin en eski camilerinden biri olan Habib-i Neccar Camii, Hz Ömer tarafından fetih simgesi olarak yaptırılmış. Daha sonraları şehir Bizans hakimiyetine geçtiği için kilise oalrak da kullanılan bu cami tekrar asıl hizmetine döndürülmüş. Hatay'da görülmesi gereken yerler arasında bulunan bu cami, hem Hristiyanların hem de Müslümanların dikkatini çekiyor.

AdresHabib-i Neccar, 31060 Merkez/Hatay

Google Yorumları

? Anadolu'da yapılan ilk camii . Bu özelliğiyle bile gelip görüp gezilmeye değer. Avlusunda bir soluk alın . Hatay'a geliyorsanız listenizin bir yerinde görülmesi gerekenler içinde yer almalı diye düşünüyorum.

? Cami tam şehir merkezinde kalabalık bir konumda ve içi de kalabalık. Uygun bir yere aracınızı koyup hem çarşıyı hem de camiyi gezip görebilirsiniz.

7. Beşikli Mağara

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Romalılar tarafından yapıldığı bilinen Beşikli Mağara, içerisinde soyluların ve kraliyet ailesinden kişilerin yattığı tahmin edilen 93 adet kaya mezarına sahip. Tarih, kültür ve doğa sevenlerin Hatay'da gezmesi gereken yerler arasında bulunan bu mağara, beşiği andıran mezarlarından dolayı bu ismi almış.

Saat08:30-18:30
AdresKapısuyu, 31800 Samandağ/Hatay

Google Yorumları

? Kaya mezarlarının bulunduğu yaklaşık iki bin yıllık bir yapı. Mezarların sütunlu, sütun başlıklı, gösterişli yapılışına bakılınca burada şehrin önemli kişilerinin gömüldüğü anlaşılıyor.

? Bulunduğu eşsiz konumu, hissettirdiği mistik enerjisi ile tarihte yolculuk yapmanızı sağlayan bu yapı mutlaka görülmeli.

8. Payas Kalesi

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Osmanlı mimarisini anımsatan Payas Kalesi İskenderun'da yer alıyor. Cenevizliler ve Haçlılar döneminde yapıldığı bilinen Payas Kalesi, 8 adet kulesiyle günümüze kadar sağlam gelmiş olmasıyla da dikkat çekiyor.

Saat09:00-17:00 Cmt-Paz: Kapalı
AdresKaracami, Deniz Sk. No:23, 31900 Dörtyol/Payas/Hatay

Google Yorumları

? Görülmeye değer bir kale. Özellikle Bin küsur yaşındaki zeytin ağacına selam vermeyi ihmal etmeyin.

? Çok güzel gezilip görülmesi gereken bir yer.

9. İskenderun Sahili

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Hatay'a gittiğinizde yürüyüş yapıp deniz manzarasını izleyebileceğiniz İskenderun Sahili, ülkemizin Akdeniz kıyısındaki en büyük üçüncü limanına sahip. Şehre gelen turistlerin gezdiği noktalar arasında yer alan İskenderun Sahil, birçok kafe, restoran ve eğlence mekanlarıyla da beğeni topluyor.

AdresSahil Yolu, İskenderun/Hatay

Google Yorumları

? Bu sahilde yürümek çok keyifli.

? Şehrin en kalabalık noktalarından biri olmasına rağmen manzarasıyla büyülüyor.

10. Musa Ağacı

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Hz. Musa'nın Hızır Aleyhisselam ile buluştuğu yer olarak rivayet edilen Hıdırbey Köyü, Hatay'a gelenlerin gezdiği yerler arasında bulunuyor. Hz. Musa'nın elindeki asasını toprağa dikmesi sonucu oluşan bu ağaç, tam 3000 yıldan fazla yaşıyla görenleri şaşkına çeviriyor. Birçok medeniyete şahit olan bu ağaç, 7 metre yüksekliği ve 7.5 metre çapıyla hayranlık uyandırıyor.

AdresHıdırbey, Hıdırbey Köyü Yolu, 31800 Samandağ/Hatay

Google Yorumları

? Hikayesi ortamı yanında akan ab-ı hayat suyu hoş bir ambiyans sunuyor. Görmek lazım.

? Etkilenmemek elde değil. Sırlı bir olayın muhteşem sonucu.

11. St. Simon Manastırı

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

M.S. 6. yüzyılda inşa edilen St. Simon Manastırı, ilk Hristiyanlık zamanlarında Hatay'ın en önemli hac merkezlerinden biriydi. Samandağ ve Defne ilçeleri arasında yer alan bu manastır, Aziz Simeon'un bir kaya üzerinden inzivaya çekildiği yer olarak dikkatleri üzerine topluyor. Hatay gezinizde kesinlikle görmeniz gereken bu manastır, kesme taşlardan hac şeklinde inşa edilmiş olmasıyla da hayranlık uyandırıyor.

AdresYeşilyazı, Yolu, 31800 Samandağ/Hatay

Google Yorumları

? Hatay'da görülmesi gereken bir yer.. halen ayakta duran yüzyıllık bir tapınak. Mükemmel bir deneyim.

? Kalıntılardan pek bir şey anlaşılmıyor ama manzara için gidilebilir. Hele bir seyir tepesi var ki muhteşem .

12. Çevlik Plajı

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Türkiye'nin en uzun kumsalı olarak bilinen Çevlik Plajı, 14 kilometre uzunluğuyla Dünya'nın da en büyük ikinci plajı olmasıyla ilgi görüyor. Akdeniz'in en güzel plajı olarak dikkat çeken bu kumsal, Hatay'ın turistik yerleri arasında bulunuyor. İncecik kumsalı ve tesisleriyle giden herkesin memnun olduğu Çevlik Plajı, Samandağ ilçesinde bulunuyor.

AdresKapısuyu, 31800 Samandağ/Hatay

Google Yorumları

? Dünyanın en uzun ikinci sahili. Türkiye'nin ise en uzun sahiline sahip olan Samandağ ilçesinde. Sahilde istediginiz alanda kendinize göre boş bir alan bulabilirsiniz. Kışın piknik yapmak için mükemmel bir sahil yazın yüzmek içinde.

? Akşam üzeri gittiğim için mi sakindi yoksa normalde de mi sakin bilemiyorum ama upuzun sahili ile görülmeye değer.

13. Eski Antakya

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Antakya'nın dar sokaklarında geçmişe yolculuk yapmanızı sağlayan Eski Antakya, Hatay'a geldiğinizde kesinlikle gezmeniz gereken yerler arasında bulunuyor. Antakya'nın eski evlerini görebileceğiniz sokaklarıyla hayran bırakan eski Antakya, özellikle fotoğraf tutkunlarının Hatay'da en çok ziyaret ettiği yerler arasında bulunuyor.

AdresUlucamii, Kırk Asırlık Türk Yurdu Cd. No:43, 31060 Antakya/Hatay

Google Yorumları

? Çok güzel sokaklar, kafeler ve barlar da ayrı bir renk katmış. Şehrin geçmişi ve tarihi dokusu hakkında fikirler veriyor insana.

? Antakya'nın en eski sokakları. Mutlaka gezmelisiniz.

14. Asi Nehri

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Hatay için oldukça önemli olan Asi Nehri, 380 kilometre uzunluğuyla dikkat çekiyor. Antik dönemde Orontes olarak bilinen Asi nehri, şehrin tarım arazilere can suyu oluyor. Üzerinde bulunan taş köprülerle de hayranlık uyandıran bu nehir, Türkiye ve Suriye sınırında bulunuyor. Birçok efsaneye konu olan Asi Nehri, Dünya'nın tersine akan tek nehri olmasıyla da birçok kişiyi kendisine çekiyor.

AdresAsi Nehri/Hatay

Google Yorumları

? Tam şehrin ortasında... çok güzel bir nehir.

? Hatay'da görülmesi gereken yerlerden biridir Asi....

15. Cin Kule

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Cenevizliler tarafından gözetleme kulesi olarak inşa edilen Cin Kulesi'nin ilk hali zamana yenik düştüğü için 1577 yılında yeniden inşa edilmiş. Deniz kıyısında yer aldığı için harka bir manzara sunan bu kule, Hatay'da gezmeniz gereken tarihi mekanlar arasında bulunuyor.

AdresKaracami, 31900 Payas/Dörtyol/Hatay

Google Yorumları

? Görülmesi gerekli bir yer.

? Şahane ve mükemmel tavsiye ediyorum. Hem tarih kokusu var hem de huzur.

16. Meryem Ana Havuzu

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Efsanelere göre Hz. Meryem'in yüzdüğü bu doğal havuz, Dünya'nın dört bir yanından turist çekiyor. Hristiyanlar tarafından kutsal kabul edilen bu havuz, yemyeşil doğasıyla da hayranlık uyandırıyor. Hatay'da gezilip görülmesi gereken yerler arasında bulunan bu doğal havuz, yabancı turistlerin şehirde uğrak mekanı oluyor.

AdresHacıahmetli, Hacıahmetli Köyü Yolu, 31290 İskenderun/Hatay

Google Yorumları

? Kesinlikle görmeniz gereken bir yer.

? Doğal bulabileceğiniz nadir yerlerden biri.

17. Vakıflı Köyü

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Türkiye'deki tek Ermeni köyü olmasıyla dikkatleri üzerine çeken Vakıflı Köyü, Suriye sınırına 30 dakikalık yürüme mesafesinde yer alıyor. İnsanları ve tarihi köy evleriyle gidenleri kendisine hayran bırakan bu köy, özellikle fotoğraf sanatıyla uğraşanların ziyaret ettiği yerler arasında bulunuyor.

AdresVakıflı, 31800 Samandağ/Hatay

Google Yorumları

? İnsanları çok sıcak ve samimi. Köyde çok güzel.

? Türkiye'nin tek Ermeni köyü olmasıyla dikkatimi çeken bu köye iyi ki gitmişim diyorum.

18. Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

1574 yılında Osmanlı Sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa tarafından yaptırılan bu külliye, Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş eserler arasında yer alıyor. Medrese, cami, hamam, kervansaray ve pazar alanıyla oldukça geniş bir yeri kapsayan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Hatay'a gittiğinizde kesinlikle gezmeniz gereken yerler arasında bulunuyor.

AdresKaracami, İnönü Cd. No:82, 31900 Dörtyol/Hatay

Google Yorumları

? Tarih kokan bir mekan. Pek bilinmeyen ama çok kıymetli bir külliye. Külliye içerisinde kale ve 2. Selim Camii bulunmakta. Ayrıca cami bahçesinde 1355 yaşında olduğu tahmin edilen bir zeytin ağacı mevcut.

? Muhakkak görülmesi gereken bir yer. Her tarafı tarih kokuyor. Camisi muhteşem.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Hatay'ın Meşhur LezzetleriHatay'ın En İyi Otelleri
Hatay Hakkında Bilgi

Hatay'da 1 günde neler yapılır?

Hatay'da 1 günde yapılacak aktiviteler arasında; Hatay Arkeoloji Müzesi, Harbiye Şelalesi, Aziz Pierre Kilisesi ve Uzun Çarşı Hatay'da günübirlik gezebileceğiniz yerlerdir.

Hatay merkezde nereler gezilir?

Hatay merkezde gezebileceğiniz yerler arasında; Aziz Pierre Kilisesi, Antakya Uzun Çarşı, Hatay Arkeoloji Müzesi, Habib-i Neccar Camii, Beşikli Mağara, Çevlik Plajı, Eski Antakya ve Asi Nehri Hatay merkezde görülmesi gereken yerlerdir.

Hatay nereleri meşhur?

Hatay'ın meşhur yerleri arasında; Aziz Pierre Kilisesi, Antakya Uzun Çarşı, Harbiye Şelalesi, Hatay Arkeoloji Müzesi, Vespasianus - Titus Tüneli, Habib-i Neccar Camii, Beşikli Mağara, Payas Kalesi, İskenderun Sahili, Musa Ağacı, St. Simon Manastırı, Çevlik Plajı, Eski Antakya, Asi Nehri, Cin Kule, Meryem Ana Havuzu, Vakıflı Köyü ve Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi Hatay'da görülmesi gereken mekanlardır.

Hatay'ın en meşhur şeyi nedir?

Hatay denildiğinde akla ilk gelen şey meşhur Hatay künefesidir. Özel tuzsuz peyniriyle Dünya'nın ilk peynirli tatlısı olarak dikkat çekiyor.

Hatay'ın en ünlü yiyeceği nedir?

Hatay'ın en ünlü lezzeti arasında tepsi kebabı yer almaktadır.

Hatay'a gidince ne alınır?

Hatay'a gittiğinizde sevdiklerinize hediye edebilmek için peynir çeşitleri, magnetler, nar ekşisi gibi ürünler alabilirsiniz.

Hatay'a hangi mevsimde gidilir?

Hatay Akdeniz iklimine sahip olduğu için yılın her ayı ziyaret etmek için uygundur.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum