Guatemala'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Guatemala Orta Amerika'nın en tarihi ve turistik bölgelerinden biridir. Ülke kilise, müze, antik kent, volkanik dağ, göl gibi birçok cazibe noktasına sahiptir. Guatemala tatilinde gezip görmeniz gereken yerler yazımızda...
Guatemala'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Orta Amerika'nın Kıstas bölgesinde yer alan Guatemala Honduras, Meksika, El Salvador ve Belize ile komşudur. Ülkenin batısında Büyük Okyanus, doğusunda ise Karayip Denizi yer almaktadır. Yaklaşık 16 milyon nüfusun yaşadığı ülkenin yüz ölçümü, tam 108.890 kilometrekaredir. Guatemala'nın başkenti ülke ile aynı ismi taşıyan 'Guatemala' kentidir. 2,5 milyondan fazla nüfusu barındıran başkent, ülkenin siyasi, ekonomik, ticari ve turistik olarak da en değerli merkezidir. Orta Amerika'nın turistik ülkelerinden Guatemala'ya yapacağınız seyahatlere rehber olmak adına ülkenin gezilecek görülecek yerlerini sizlerle paylaşıyoruz.

 

Atitlan Gölü

atitlan-golu.jpg

Sierra Madre Sıradağlarında bulunan volkanik oluşumlu bir göldür. 340 metreyi bulan derinliği ile Orta Amerika'nın en derin gölü olma özelliğini taşımaktadır. Yüzey rakımı 1.562 metre olan Atitlan Gölü'nün toplam alanı ise 130.1 kilometrekaredir. Dünyanın en güzel göllerinden biri olarak tanınır ve Guatemala'nın en önemli ulusal ve uluslararası turistik cazibe merkezidir. Bölgeye sağladığı turistik faydaların yanı sıra avakado ve kahve bahçelerini besleyen göl, soğan, fasülye, mısır, domates gibi ürünlerin sulanmasına yaptığı katkıyla yerli nüfusun göz bebeğidir.

 

Tikal

tikal.jpg

Maya medeniyetinin bölgeye armağanı olan bir antik kenttir. Tam 576 kilometrekarelik alanı kapsayan devasa arkeolojik site, Mayalardan kalan en büyük antik şehir olarak dünyaca ünlüdür. MÖ 900 ve 100 yılları arasında tamamlanan bu eski yerleşim alanı, Peten merkezinin kuzeybatı kısmında yer almaktadır. Piramit, saray gibi onlarca tarihi yapıya sahip olan bölge, Maya sanatının eşsiz hiyerogliflerine de ev sahipliği yapmaktadır. Guatemala'nın en turistik yerlerinden biri olan Tikal, mutlaka görülmelidir.

 

Ulusal Saray

ulusal-saray-002.jpg

Halk arasında 'Palacio Verde' ismiyle de anılan şaşalı saray, ünlü mimar Rafael Perez de Leon tarafından tasarlanmıştır. Başkent Guatemala'nın en önemli yapısı haline gelen sembol yapı saray aynı zamanda ülke başkanının da makamıdır. 1937 ve 1943 yılları arasında inşa edilen 'Ulusal Saray'ın yapımında İspanyol Barok ve Rönesans mimari tarzları hakim olmuştur. Guatemala seyahatinizde bu mimarlık harikası yapıyı görüp fotoğraflamadan kentten ayrılmayın.

 

Antigua Guatemala Katedrali

antigua-guatemala-katedrali.jpg

Aziz Joseph Katedrali olarak da bilinen manevi yapı, başkent Guatemala'nın Antigua Guatemala yerleşim alanında bulunmaktadır. Orijinal hali 1541 yılında inşa edilmiş ancak depremler yüzünden yıkılmıştır. Daha sonra 1669 yılında yeniden yapılardak 1680'de kutsanan tarihi katedral, o dönemlerde Orta Amerika'nın en büyük kiliselerinden biri olmuştur. Roma Katolik kilisesi olarak hizmet veren Antigua Guatemala Katedrali, ülkenin en önemli kutsal değerlerinden biri olarak kabul edilir.

 

Capuchins Kilisesi ve Manastırı

capuchins-kilisesi-ve-manastiri.JPG

Şehrin Antigua Guatemala bölgesinde bulunan kayda değer bir dini yapıdır. 1731 ve 1736 yılları arasında oluşturulan şahane manastır, Guatemala'da 18. yüzyılın en güzel örneklerinden biridir. İspanyol Barok mimarisini açıkça aksettiren tarihi ibadethane, mimar Diego de Porres tarafından dizayn edilmiştir. 1751 ve 1773 yıllarında yaşanan deprem felaketlerinden olumsuz etkilenen yapının günümüze yalnızca harabesi kalmıştır.

 

Ulusal Arkeoloji ve Etnoloji Müzesi

ulusal-arkeoloji-ve-etnoloji-muzesi.jpg

Guatemala tarihi ve kültürel mirasını araştırmaya ve korumaya adanmış arkeolojik ve etnolojik eserlerin bulunduğu önemli bir müzedir. 1898 yılından bu yana hizmet veren kurum 3000 metrekarelik bir binada hizmet vermektedir. 20 bin arkeolojik 5 bin dolayında da etnolojik eserin sergilendiği müzede Kolomb-öncesi döneme ait sanat eserleri de sunulmaktadır. Guatemala'nın geçmişi hakkında en detaylı bilgilere sahip olan Ulusal Arkeoloji ve Etnoloji Müzesi tarihseverlerin mutlaka keşfetmesi gereken bir mekandır.

 

Santa Maria

santa-maria.jpg

Sierra Madre de Chiapas Sıradağları üzerinde yer alan 3.772 metre yüksekliğindeki aktif bir volkandır. Quetzaltenango kenti yakınlarında bulunan bu büyük yanardağ, son kez 2006 yılında püskürmüştür. Santa Maria'da 1902'de yaşanan patlama 20. yüzyılın en büyük volkanik patlamalarından biri olarak kayıtlara geçmiştir. Ülkenin en tanınmış doğa harikalarından biri olarak bilinen volkanik dağ, Guatemala'nın turistik yerleri arasındadır.

 

Pacaya

pacaya.jpg

İlk patlayışını yaklaşık 23 bin yıl önce gerçekleştiren aktif bir yanardağdır. Guatemala İspanyol işgaline girdiği günden bu yana 23 kez patlayan volkanik dağ, tam 2.552 metre yüksekliğe sahiptir. Son kez 2015 Haziran'ında patlayan volkanik dağ, başkent Guatemala'nın güneybatısında Antigua yerleşim alanı yakınında yer almaktadır. Orta Amerika'nın Pasifik kıyılarında uzanan volkanlar zincirinin bir parçası olan yanardağ, Guatemala'nın görülmesi gereken turistik yerlerindendir.

 

NeOldu.com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum