El-Ezher Camii Hakkında Bilgi

El-Ezher Camii hakkında bilgi, El-Ezher Camii tarihi hakkında bilgi, El-Ezher Camii ne zaman ve kim tarafından inşa edilmiştir.
El-Ezher Camii Hakkında Bilgi

El-Ezher Camii Hakkında Bilgi

El Ezher Camii Fatımi halife El-Muiz tarafından inşa edilmiştir. Daha sonra Memlûkler devrinde El Malik-üz-Zahir Baybars yeni kısımlar ilâve etmiştir. 1303’te bir depremde harap olan camiyi Emir Salar yeniden inşa ettirmiştir. 1310’da Taybars, 1340’ta Akbuga tarafından etrafına medreseler ve 1495’te Kayıtbay tarafından vakıflar yaptırılmıştır. Önünde bir avlusu bulunan camiin planı, kıble doğrultusunda beş nef ve bu nefleri kesen bir dikey neften ibarettir.

El ezher camii


El-Ezher Camii Dış Görünüş Özellikleri

Yüksek ve geniş olan bu orta nefin sağ ve solunda çifte sütunlar sıralıdır. Orta nefin iki ucunda, biri mihrabın önünde, diğeri avlu yönünde iki kubbe yer alır. Kubbeler sekizgen kasnaklı ve trompludur.Kıble duvarına bitişik nefin iki ucunda ayrıca iki kubbe vardır. Devşirme sütunların üzerleri sivri kemerlidir. Dikdörtgen avlunun etrafı revaklıdır. Sütunların üzerindeki kemerlerin üzerlerinde süslü gülbezekler vardır.

El ezher camii minare

Kemer aralarında yer alan sağır nişlerin üst kısımları istiridye seklinde süslüdür. Yukarıda altıgenler şeklinde bir friz uzanır. Bunun da üzerinde üçgen mazgallar sıralanır. Minareler Memlûkler devrine (XIV.-XV. yy.) aittir.

Mısır'da Gezilecek Yerler


El-Ezher Camii Tarihi Hakkında Bilgi

Osmanlı devrinde de Ezher Câmii’ne gereken alâka gösterilmiştir. Mısır fâtihi Yavuz Sultan Selim Hân, Ezher Camii’nde çok namaz kılmış ve burada Kur’ân-ı kerîm okutarak dinlemiştir. Hattâ, tahsîl gören fakir talebelere hediyeler dağıtıp yardımda bulunmuştur. Osmanlı devrinde Ezher’e yeni binalar ilâve edilmiştir. Kazdağlı Osman Kethüda tarafından 1735 (H. 1148) senesinde Zâviyet-ül-umyân adı ile âmâlar zaviyesi yaptırılmıştır.

El Ezher Camii

Abdurrahmân Kethüda adında bir zât, Ezher Camii ve müştemilâtı için büyük yardımlarda bulunmuştur.. Camiye fevkalâde büyük bir maksure (Namaz kılınan yer) yaptırmış, yetimler için bir ilk mekteb, bir sarnıç ve kendisi için de, vefatında defnedileceği bir mezâr yaptırmıştır. Bir takım yeni binalar da yaptırıp, iki medreseyi birleştirmiştir. Yine bu zât, fakir talebelerin geçim ve giyim ihtiyaçlarını te’min için vakıflar te’sis etmiştir.

El Ezher Camii


NeOldu.com / Gezi Rehberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.