Doğu Timor'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Doğu Timor, Güneydoğu Asya'da bulunan bir ada ülkesidir. Bölgede birçok turistik ada, plaj, dağ gibi doğal alanlarla beraber önemli yapılar da mevcuttur. Doğu Timor tatilinizde gezip görmeniz gereken yerleri sizler için araştırdık.
Doğu Timor'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Doğu Timor, Asya kıtasının güneydoğusunda Timor Adası'nın doğu bölümünde yer alan Jaco ve Atauro adalarının yanı sıra Oecussi-Ambeno adlı bölgeden oluşan küçük bir ülkedir. Yalnızca Batı Timor ile sınırdaş olan ülkenin başkenti Dili'dir. Nüfusu 1.200.000'i aşan Doğu Timor'un yüzölçümü alanı tam 14,609 kilometrekaredir. Kıtanın ve Dünya'nın en yoksul ülkelerinden biridir. 1975 yılında kurulan ve 2002'de tanınan Doğu Timor, genç devletler arasında bulunmaktadır. Doğu Timor'un tarihi ve turistik açıdan önemli olan gezilecek görülecek yerlerini yazımızda bulabilirsiniz.

Cristo Rei of Dili

cristo-rei-of-dili.jpg

Doğu Timor'un başkenti Dili'nin hakim noktalarından birine konuşlandırılan bir Hz. İsa heyekelidir. Mochamad Syailillah tarafından tasarlanan 27 metre yüksekliğindeki anıt Hz. İsa'nın dünya küresi üzerine basarak ellerini iki yana açmasını tasvir etmektedir. 1996 yılında Endonezya Hükümeti tarafından ülkeye hediye edilen heykel, şu anda Doğu Timor'un en turistik yerlerinden biridir. Ülkenin sembolü haline gelen anıt, başkent Dili'nin hemen hemen her yerinden kolayca görülebilmektedir.


Atauro Adası

atauro-adasi.jpg

Halk arasında 'Pulau Atauro' ismiyle de bilinen ada, ülkenin başkenti Dili'ye yaklaşık 25 kilometre mesafede bulunmaktadır. 105 kilometrekarelik alanı kapsayan bu küçük ada, Dili'ye bağlı bir ilçe statüsünde olup 8.000 civarında Doğu Timor vatandaşına ev sahipliği yapmaktadır. 'Atauro' yerel dilde 'keçi' demektir. Bölgede çok fazla keçi olduğundan bu isimle anılan ada, bölge ekoturizmi açısından da çok önemlidir. Adada bulunan mercan resifleri dalış meraklılarını bölgeye çekiyor. Doğu Timor seyahatinde bu muazzam adayı keşfetmeyi sakın unutmayın.


Tatamailau

tatamailau.jpg

Tata Mailau ve Ramelau Dağı gibi isimlerle de anılan dağ, 2.986 metre yüksekliği ile Doğu Timor'un en yüksek dağıdır. Başkent Dili'nin güney kısmında yaklaşık 70 km mesafede bulunan Tatamailau, Ainaro İlçesi'nde yer almaktadır. Geniş çayırlar ve ormanlık alanlardan oluşan bölge, aynı zamanda nesli tükenmekte olan birçok kuş türünün yaşam alanıdır. Zirvesinde muhteşem bir Meryem Ana heykeli de bulunmaktadır. Muhteşem zirveleri ve doğasıyla dağcılık sporuyla ilgilenenlerin de dikkatini çeken dağ, Doğu Timor'un görülmesi gereken yerlerindendir.


Tais Market

tais-market.jpg

Burası Doğu Timor'un başkenti Dili'de bulunan en büyük pazarlardan biridir. Pazarda 'tais' adı verilen ve Doğu Timorlu kadınlar tarafından oluşturulan geleneksel dokuma eşyaları pazarlanmaktadır. Halı, kilim, bohça, kıyafet, süsleme ve ev dekorasyonu gibi birçok alanda kullanılan bu tais'lerin satışı 30 yılı aşkın bir süredir popülerleşmiştir. Doğu Timor gezisine çıkan turistlerin ilgisini çeken bu geleneksel el emeği göz nuru dokumalar birçok ailenin geçim kaynağıdır.


Ombai Boğazı

ombai-bogazi.jpg

Alor Takımadaları'nı Lesser Sunda Adaları, Wetar, Atauro ve Timor Adalarından ayıran boğazdır. Savu ve Banda Denizlerini de bağlayan Ombai Boğazı, hem Doğu Timor hem de Endonezya vatandaşlarının yaşadığı müşterek bir bölgedir. Doğu Timor'un gezilecek yerlerinden biri olan şahane boğaz, yeşil ve mavinin buluştuğu harika konumuyla turistlerin gözdesidir.


Santa Cruz Mezarlığı

santa-cruz-mezarligi.jpg

Endonezya'nın Doğu Timor işgali yıllarında hayatını kaybeden bağımsızlık yanlılarının ebedi istirahatgahıdır. 12 Kasım 1991 yılında Santa Cruz Katliamı'nda hayatını kaybeden 250 Doğu Timor vatandaşının defnedildiği mezarlık, ülkenin yakın geçmişine damga vuran kişilere ithaf edilmiştir. Doğu Timor özgürlük hareketinin ilk direnişçileri olarak kabul edilen ve anılan kişilerin ebediyete uğurlandığı mezarlık mutlaka ziyaret edilmelidir.


Akrema Plajı

akrema-plaji.jpg

Doğu Timor'da yaz aylarının en işlek plajlarından biridir. İlk bakışta bir tatil yerinden çok terk edilmiş bir alanı andıran bölge, ahşap gölgelikleri ve şirin bahçeleriyle ülkenin en cazibedar bölgelerindendir. Atauro'nun bembeyaz kumlarının oluşturduğu harika plaj, Doğu Timor'un en önemli yaz tatili mekanlarındandır.


Immaculate Conception Cathedral

immaculate-conception-cathedral.jpg

Başkent Dili'de bulunan ve Roma Katolik kilisesi olarak hizmet veren manevi yapıdır. Dili başpiskoposluk merkezi olarak hizmet veren kutsal yapı, 1984 ve 1988 yılları arasında inşa edilmiştir. 1800 metrekarelik alana konuşlandırılan kilise, 2.000 kişi kapasitelidir. Yapılışından bir yıl sonra Papa II. Jean Paul tarafından kutsanan dini yapı, büyüleyici, rengi, heykelleri, çan kulesi ve 10 bin metrekarelik şahane bahçesiyle Doğu Timor'un en önemli sembollerinden biridir.

NeOldu.com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.