Doberman Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Dünya'daki en zeki köpek ırklarından biri olarak bilinen 'dobermanlar' çok cesur, çevik ve koruyucu hayvanlardır. Yazımızda doberman cinsi köpeklerle ilgili birçok bilgiyi paylaşacağız.
Doberman Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Doberman Köpek Cinsi Hakkında Bilgi

Doberman Köpek Cinsi

Doberman köpeğinin tarihi 1800’lü yıllara dayanmaktadır. Almanya’ya özgü olan bu ırk Thüringen bölgesinde ortaya çıkmıştır. O dönemde gece bekçisi ve iyi bir avcı olarak değerlendirilen bu tür mükemmel görünümü ile görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Son derece cesur ve zeki olan Doberman köpeği iyi bir ağız yapısı ve kaslı vücuda sahiptir. Her daim korumak amacı ile kullanılan bu tür çevresinde ki bir çok köpeğe göre liderlik duygusuna sahip güçlü bir ırktır. Günümüzde ailelerin en yakın arkadaşı olmayı başarmış Doberman köpeği dünyanın en popüler köpekleri arasında yer almaktadır.

İsmini bu ırkı ortaya çıkaran Louis Doberman adlı kişiden alan 'doberman' ırkı birkaç farklı köpek cinsinin çiftleştirilmesiyle ortaya çıkarılmıştır. Bu ırklar Alman Kurdu, Rottweiler, Great Dane, İngiliz Tazısı, Beauceron ve Pinscher'dir. Almanya kökenli bu köpek 1860'lı yılların başında ortaya çıkarılmıştır. Amaç mükemmel bir alan koruma köpeği yetiştirmekti. Doberman cinsi ilerleyen yıllarda insanlara tanıtıldı ve bu köpekler harika yetenekleriyle büyük sükse yaptı. 

Uyanık doğası ile bilinen Doberman köpeği dünyanın bir çok yerinde bekçi olarak kullanılsa da eğitilmesi durumunda hassas burun yapısının narkotik polisleri ve askerler tarafında da tercih edildiği bilinmektedir. Ayrıca bomba imha, arama kurtarma gibi organizasyonlara da uyarlanabilen bir tür olduğu söylenmektedir. Son derece gururlu, sorumluluk duygusu gelişmiş ve asil köpek Doberman harika bir yol arkadaşı olacaktır.


Doberman Köpek Kişiliği

Doberman Köpek Cinsi

Aşırı sadık ve şefkatli kişiliği ile bilinen Doberman köpeği oldukça uyanık, cesur ve gururlu bir türdür. Asil duruşu ile bilinen bu muazzam köpek türü oldukça zeki olmasından dolayı kolaylıkla eğitilebilmektedir. Öte yandan sahiplerine karşı oldukça sakin ve sadık olmaktadır. Hak ettiği saygının verilmesi durumunda asla sert tavırlar sergilememektedir. Ailesini ve mallarını koruma içgüdüsüne sahip Doberman köpeği iyi bir bekçi olarak da bilinmektedir.

Eğitilmesine göre şekillenen bu tür kesinlikle doğru bir şekilde sosyalleştirilmelidir. Aksi taktirde son derece güçlü olması ile bilinen bu tür saldırgan tavırlar sergileyebilir. Yabancılara karşıda oldukça dikkatli ve temkinli davranmaktadır. Ev ortamı için apartman dairesine müsait değildir. Daha çok geniş alanlarda yaşamayı sevmesinden dolayı bahçeli evlerde tercih edilmektedir.

Genel itibarıyla erkek ve dişi dobermanların karakter yapıları da farklılık göstermektedir. Dişi doberman biraz daha ılımlı, duygusal ve sakin olsa da erkek dobermanlar daha sert, agresif ve yabancılara karşı tahammülsüz olma eğilimi gösterebilirler. Çok zeki ve dikkatli bir cins olduğundan eğitilmesi çok kolaydır. Bu yüzden doberman beslemek isteyenler bu ırka uygun sabra ve enerjiye sahip olmalıdırlar.  


Doberman  Köpek Görünümü

Doberman Köpek Cinsi

Doberman son derece gururlu bir köpek oluşuyla inanılmaz asil bir görünüme sahiptir. Çok fazla güçlü görünümünün sebebi inanılmaz kaslı ve atletik vücut yapısıdır. Başı uzun, belirgin ağızı ve iyi orantılanmış vücut şekli vardır. Gözleri badem şeklinde olup tüy rengine göre belirlenmektedir. Kulakları ya dik durmaktadır yada düşüktür. Ancak çok sevilmesi durumunda kulaklarında kırılma olduğu söylenmektedir. Öte yandan düz ve kaslı ön bacakları son derece gelişmiş omuzları ile orantılıdır. Arka bacakları da oldukça güçlü ve hızlıdır. 

Dobermanlar adaleli ve asil bir vücuda sahiptirler. Dişilerde boy 61-65 cm arasında iken erkeklerde boyları 70 cm'nin üzerine çıkabilmektedir. Buna rağmen atletik yapıları gereği ağırlıkları 40 kiloyu pek aşmaz. Burun ve kafa yapısı uzun ve dardır. Çenesi yeterince güçlü ve dişleri bir makas edasıyla açılıp kapanır. Kısa, sert, kalın ve pürüzsün görünüme sahip Doberman köpeğinin kabul edilen renkleri arasında siyah-pas kırmızı, mavi-pas kırmızı, kahverengi-pas kırmızı, krem-beyaz, açık kahve-pas kırmızı olarak görülmektedir. Kulak yapısı dik, kuyruğu kısa ve beli son derece incedir. 


Doberman Köpeği Sağlık Durumu

Doberman Köpek Cinsi

Doberman köpeği sağlıklı ve uzun ömürlü bir hayat sürebilmesi için her daim kaliteli köpek maması ile beslenmelidir. Beraberinde besinlerinin diyete uygun olarak tüketilmesi önemlidir. Düzenli öğün aralıkları ile gerçekleştirilecek olan tüketimlerin yanı sıra köpeğinizin bakım uygulamalarını da asla ihmal etmeyiniz. Doberman köpeğinin ortalama yaşam beklentisi 9 ile 12 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Tür bazı kalıtsal hastalıklara sahip olabileceği gibi her daim düzenli veteriner kontrolüne tabi tutulmalıdır. Ayrıca parazitlere karşı aşı uygulamaları yaşam süresini uzatmaktadır. Köpeğinizin zinde ve fit kalması için günlük egzersiz ihtiyaçlarını karşılamanız gerekmektedir. Bu genellikle doğal ortamda yapacağınız bir yürüyüş yada getir-götür oyunu olabilir. Unutmayınız ki yalnızca Doberman köpeği değil tüm köpek türleri sevgi ve saygı ile büyütülmesi durumunda daha sağlıklı, mutlu ve uzun ömürlü olacaktır. Onları her daim ailenizin bir parçası olarak görmeyi unutmayınız.


Doberman Köpek Bakımı

Doberman Köpek Cinsi

Doberman köpeğinin her daim yaşamsal faaliyetlerini en üst düzeyde tutulması için düzenli bakım ihtiyacı duymaktadır. Diğer köpek cinslerinde olduğu gibi bu türünde cildinin en iyi durumda kalması için tüylerinin haftalık birkaç kez taranması önerilmektedir. Beraberinde yılda birkaç defa ılık bir banyo ile ölü tüylerden kolayca arınacaktır.

Doberman köpeği egzersiz ihtiyacını karşıladıktan sonra nemli bir bez ile vücudu ve kulakları silinmelidir. Bu genellikle kulak içinde biriken bakterilere karşı en etkili çözümdür. Beraberinde ayak sağlığının korunması için aylık tırnak kesimi sağlanmalıdır. Tüy bakımı, tırnak ve deri temizliği için köpek kuaförlerinden yardım alabilirsiniz. Öte yandan Doberman köpeğinin her daim temiz ortamda bulunmasına dikkat ediniz. Bahçe ortamında yaşaması durumunda zehirli otlara karşı önlem alınız.


Doberman Köpeği Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Doberman Köpek Cinsi

Doberman köpeği iyi sosyalleştirilmesi durumunda çocuklarla iyi geçinmektedir. Ev ortamına kolaylıkla ayak uydurabilen bu tür daha çok yetişkin çocuklu aileler tarafından tercih edilmektedir. Bununla birlikte büyüdükçe çocukları içgüdüsel olarak koruma gereksiniminde bulunmaktadır. Her daim tehlikelere karşı dikkatle beklemektedir. Öte yandan Doberman köpeğine karşı çocukların nasıl davranacağı konusunda bilgilendirilmesi gerekecektir. Asla yemek yerken meşgul edilmemesi ve kuyruğunun çekilmemesi gerektiğini öğretmenizde fayda var. Bu tür diğer evcil hayvanlarla özellikle küçüklükten itibaren beraber büyütülmesi durumunda iyi geçinecektir. Diğer köpeklere karşı saldırgan hareketler sergileyebilir. Daha çok evin tek köpeği olmaya müsait bir kişiliği vardır.


Doberman Cinsi Köpek Özellikleri

Doberman Köpek Cinsi

150 yıldan fazla zamandır üretim amacı bekçilik ve korumalığı tam manasıyla yerine getiren dobermanlar halen bu vazifeyi layıkıyla sürdürmektedirler. Şu anda birçok ülkenin ordusunda ve polis teşkilatında bu köpekler yetiştirilmekte ve yeteneklerinden faydalanılmaktadır. Ayrıca günümüzde işletmelerin korunmasında, villa bahçelerinde veya herhangi bir işletme bahçesinde dobermanlara rastlayabilirsiniz. Yalnız apartman yaşamına pek de uygun hayvanlar değildirler. Apartmanda beslemek isteyenler dobermanların günlük spor ihtiyacını göz önünde bulundurmalıdırlar. En uzun ömürlü bekçi köpeklerinden biridir ve yaklaşık 15-20 yıl ömür sürebilirler. Yavru bir dobermanın fiyatı yaklaşık 1000 ila 1500 TL civarındadır. 

• Sadık kişiliği ile mükemmel aile hayvanıdır.
• Bakım ihtiyacı diğer türlere göre azdır.
• Etkileyici görünümü ile mükemmel bekçi köpeğidir.
• Son derece zeki olmasından dolayı eğitilmesi kolaydır.
• Aktif açık hava yaşama sürdüren bireyler için iyi bir seçimdir.
• İlk kez köpek sahiplenecekler için önerilmez.
• Büyük çocuklu aileler için uygundur.
• Enerji seviyesi yüksek bir köpek olmasından dolayı her daim egzersiz ihtiyacı duymaktadır.
• Diğer köpeklere karşı agresiftir.
• Bu köpek yüksek ses ve gürültüye karşı son derece hassastır.
• Doberman köpeği bazı kalıtsal hastalıklara yatkın olduğu için masraflı bir türdür.


Doberman Köpeği Kalıtsal Hastalıklar

Doberman Köpek Cinsi

Doberman her ne kadar sağlıklı bir ırk olarak bilinse de bazı kalıtsal hastalıklardan sıkıntılı olabilmektedir. Eğer ki kendinize bir Doberman sahiplenmeyi düşünüyorsanız köpeklerde yaygın görülen hastalıklar konusunda bilgi sahibi olmanızda fayda var. Özellikle Doberman köpeğinde rastlanmakta olan kalıtsal hastalıklar;

• Kalça Displazisi (Bu hastalık uyluk kemiğinin kalça eklemine sıkıca oturmaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bazı köpek cinslerinde arka bacaklarından birinde veya her ikisinde de ağrı ve topallama gösterirken, bazı köpek cinslerinde hiçbir ön belirtiye rastlanmamaktadır. Genellikle bu hastalık köpeğin yaşlanması ile şiddetlenecektir. Hastalığın tanısının konması için kalça röntgeni gerekmektedir. Bu hastalık kalıtsal olmasına rağmen, yüksek kalorili besin tüketimine bağlı hızlı büyüme, şiddetli ters hareket yada düşerek yaralanma sonucunda kötüleşmektedir.)
• Katarakt (Genellikle genç katarakt olarak bilinen bu hastalık köpeklerde 1 ile 2 yaş aralığında görülmektedir. Nadiren de olsa ileri aşamada körlüğe sebebiyet vermektedir. Bu kalıtsal sorunu taşıyan köpekler çiftleştirilmemelidir.
• Hipotiroidizm (Bu hastalık genellikle zor tespit edilmektedir. Tiroid hormonlarının anormal derecede düşük üretilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu hastalığa sahip köpeklerde göz akıntısı, soluk almada sıkıntı ve halsizlik görülmektedir. Teşhisin konulması durumunda günlük tiroid hapı tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu tedavi köpeğin yaşamı boyunca devam ettirilmelidir.)
• Hemeralopia (Gündüz körlüğü olarak bilinen bu hastalık genellikle yavru köpeğin sekiz haftalık olduğu dönemde sahibi tarafından kolayca fark edilebilmektedir. Hastalığın en belirgin yan etkisi yavrunun hareket halinde sürekli bir şeylere çarparak tökezlemesi olarak tanımlanır. Güneşe çıktığında oldukça sersem hareketler sergileten bu hastalık gece olduğunda ortadan kaybolmaktadır. Erken teşhis oldukça önemlidir.
• Kalıtsal Polinöropati (Bu hastalık genellikle yürüme bozukluğuna yol açması ile bilinmektedir. Köpekte koordinasyon ve dengesizlik durumuna yol açmaktadır. Genellikle oldukça hafif yada çok şiddetli görülmektedir. Genellikle bir yaşının altında ki köpeklerde görülse de oldukça ani bir şekilde çıkabilmektedir. Bu hastalığa sahip köpek yürüme zorluğu çekebilir hatta düşebilir.

Yukarıda belirtmekte olduğumuz hastalıklar yalnızca bu cinse özgü değildir. Doberman köpeğinde bu kalıtsal hastalıklar görülebileceği gibi hiç biri ile karşılaşmaması da oldukça olasıdır. Ancak köpek cinslerinde genellikle rastlanan bu kalıtsal sorunlara karşı köpeğinizi yavruluktan yetişkinliğe kadar düzenli veteriner hekim kontrolüne götürmeniz de fayda var.

Önerilen İçerik: Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum