Netflix 'Coronavirus, Explained' Belgeseli Hakkında Yorumlar

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve binlerce insanın ölümüyle sınandığımız koronavirüsün anlatıldığı belgesel dizisi ‘Coronavirus, Explained’, ilk bölümüyle 26 Nisan’da izleyiciyle buluştu. Bu içeriğimizde Netflix’in koronavirüs belgeselini inceleyeceğiz.
Netflix 'Coronavirus, Explained' Belgeseli Hakkında Yorumlar

Coronavirus, Explained Mini Dizi İncelemesi - İzleyici Yorumları

coronavirus,-explained-mini-dizi.gif

Çin’in Hubei eyaleti Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve akciğer hastalığına neden olabilen, tedavi edilmediğinde ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu gibi hastalıklara yol açan koronavirüs tüm dünyayı etkisi altına aldı. İnsanlar her gün coronavirüs hakkında yeni şeyler duymaya devam ediyor. Dünyanın en büyük dijital dizi / film platformlarından Netflix de bu ölümcül salgını konu alan bir belgesel yayınlayarak dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. 'Coronavirus, Explained’, adındaki bu mini dizi 26 Nisan’da ilk bölümünü yayınladı. Bu inceleme dizi içeriğimizde koronavirüsü konu alan ve en çok izlenen Netflix dizileri arasında yer alan belgesel hakkında bilinmesi gerekenleri, izleyici yorumları ve tüm merak edilenleri sizler için bir araya getiriyoruz. 


netflix-ve-vox.jpg

1. 2018 yılında Netflix ve Vox iş birliği ile yayınlanmaya başlayan Explained serisi büyük ses getirmiş ve kitlelerce beğenilerek izlenmişti. Yayınlanan bölümleri sadece ikinci sezonlarıyla kalmayıp özel bölümler ve tamamen bağımsız ayrı dizilerle de genişletilerek izleyicilere sunulmuştu. Konsept olarak Explained serisi, yaklaşık  25 dakikalık bölümlerinde belirli bir konuyu ele alıyor ve bu konu hakkında izleyiciye bilgilendirici içerikler sağlıyor. 


coronavirus,-explained-netflix.jpg

2. 2019 yılında çıkan Explained'in 2. sezonunda bulunan 10 bölümden birisi salgın ve pandemi konusunu ele almış, güncel olması ve tüm dünyayı ilgilendirmesi nedeniyle izleyiciden büyük beğeni toplamıştı. Tüm dünyanın koronavirüs salgınıyla boğuştuğu bu günlerde ise o bölüm genişletilerek mini dizi haline getirildi. Koronavirüsü konu alan 'Coronavirus, Explained' dizisinin ikinci ve üçüncü bölümlerinin de yaz aylarında yayınlanması bekleniyor. 


coronavirus,-explained-dizisi.jpg

3. Toplamda 3 bölümden oluşacağı açıklanan 'Coronavirus, Explained' adındaki mini dizi, halihazırda tüm dünyada etkisini sürdüren koronavirüsün geçmişine inerek izleyicilere bu salgını her yönüyle açıklıyor. Sadece ülkemizdeki etkilerini gördüğümüz bu virüsün tüm dünyada ne gibi sonuçlara vardığını seyirciye göstermeyi amaçlayan bu belgesel dizi, virüse karşı ne yapılacağı konusunda izleyenleri bilgilendirirken “Salgından sonra ne olacak?” sorusuna da izleyiciyle birlikte cevap arıyor.


explained-serisi.jpg

4. Genel olarak nefis bölümlere sahip olan Explained serisi koronavirüs salgını konusuna değindiği mini dizisinde de harika bir iş çıkartmış diyebiliriz. Salgının başından beri yaşananları incelikli bir şekilde ele aldığı 26 dakikalık ilk bölümüyle gelecek bölümleri de merak ettirten bu dizi açıklayıcılığıyla ve sansürsüzce anlatımıyla çarpıcı kelimesi hakeden bir belgesel haline geliyor.


koronavirus-salgini.jpg

5. Çin hükümetinin koronavirüs salgını boyunca sergilediği vurdumduymaz tavrı, virüsün üzerinde çalışan ve ilk farkına varan doktorun daha virüs yayılmadan hükümet yetkililerine ciddi bir salgın olabileceğini haber vermesi ve sonucunda olayın üzerinin kapatılarak doktorun tehdit edilmesi gerçekleri ‘Coronavirus, Explained’ belgeselinin en çarpıcı ve ürkütücü yanlarından birisi diyebiliriz. 


‘coronavirus,-explained’-belgeseli.jpg

6. ‘Coronavirus, Explained’ belgeselinde özellikle değinilmiş ve hükümetlere ders verir niteliğindeki tarih içerisinden "karantina uygulayan ve uygulamayan bölgelerdeki virüs yayılım hızı" örneğinin olduğu sunum en etkileyici sahnelerden birini oluşturuyor. Tarihte karantina uygulandığında virüsün daha uzun bir sürede olsa da daha yavaş yayıldığını, karantina uygulanmadığında ise virüsün kısa sürede ciddi bir tavan noktası yaptığını görmek izleyicilere ‘Ahh’ dedirten noktalardan birisi oluyor. 


virus-yayilim-hizi.jpg

7. Daha ilk bölümüyle izleyenlerden tam not alan açıklayıcı ve faydalı ‘Coronavirus, Explained’ belgeseli keşke televizyon ekranlarında yayınlansa da daha çok kişiye ulaşsa dediğimiz yapımlardan birisi oldu. Yaşadığımız bu korkunç sürecin tamamen ülkelerin uyguladıkları politikalar ile şekillenebileceğini görmemizi sağlayan bu belgesel diziyi mutlaka izlemenizi tavsiye ediyoruz. 


Coronavirus, Explained İzleyici Yorumları

1. netflix ve vox ortaklığı ile hazırlanmış belki de ilk covid-19 belgeselidir. ilk bölümü bugün yayınlanmıştır. bill gates'in mayıs 2019'da söyledikleri en az 2015'te yaptığı ted konuşması kadar etkileyici.


2. gerçekten iyi iş çıkarılmış bi’ netflix belgeselidir. explained belgeselleri gayet nefis oluyor zaten. belgesel süresi 26 dk ve açıklayıcı bi’ dille anlatılmış.bill gates’in zaten öncesinde ted konuşması olduğu için çok şaşırtmadı. çinli ölen doktoru yetkililerin tehdit ettiği belgeler de yer verilmesi harikulade olmuş. zira doktoru tehdit etmek yerine önlemler alınsaydı bambaşka bi’ senaryoyu yaşıyor olurduk. mutlaka izleyiniz.


3. herkesin izlemesi gereken çarpıcı netflix belgeseli. beni asıl etkileyen kısım ise virüsün üzerinde çalışan ve ilk farkına varan doktorun daha virüs yayılmadan ve dünyanın haberi olmadan hükümet yetkililerine ciddi bir salgın olabileceğini haber vermesi bunun sonucunda olayın üzerinin kapatılarak doktorun tehdit edilmesidir. eğer virüse tespit edildiğinde önlem alınsaydı yayılması yüzde 95 oranında azalacaktı.


4. derin bill gates abiyi gördüğümüz mini dizi. virus hakkında çoğu konuya değinilmiş ve açıklık getirilmiş.mayıs 2019 bill gates röportajı şoke edici.bu adama dikkat edin.tüm bu yaşananlar şaka falan çıkarsa şaşırmam.


5. karantinalardan dolayı eski görüntüleri kullanmışlar ama zaten o bölümde (tam hastalığın ortaya çıkışından 1 ay önce yayınlansa da) bu hastalığı birebir anlatıyor. bu arada bazı şeyleri,gerçekleri saklamak adına insan sağlını hiçe atan sorumsuz hükümetleri görmek acı verici. bize çok da uzak olmayan bir kavram aslında. bu hastalığın bulunuşunu ilan eden ve daha sonra hastalıktan hayatını kaybeden çinli doktora ( li wenliang ) çeneni kapat yoksa seni içeri tıkarız demek yerine, ona kulak verseler idi şu an bu hastalık çin'in wuhan bölgesinden dışarı çıkamayacaktı. çin hükümetinin yaptığı bu vurdumduymazlık, gerçekleri gizleme ve sansür uygulaması... bu da insanlık tarihine kara bir leke olarak ayrı bir parantez ile yazılsın.


6. sars-cov-2 ve covid-19 nedir, farkları nedir? öncelikle buna değiniyor. benim de çok karıştırdığım bu iki ismin farklılığı şu: sars-cov-2 virüsün ismiyken, covid-19 bu virüsün yol açtığı hastalığın adı. hatta covid-19'u da coronavirus disease 2019 olarak uzun bir isimle açıyor. bill gates'e gelirsek, kendisinin birçok yardım kuruluşuna ve sağlık hizmetine yardım ettiğini ve hatta bunun için bir derneğinin dahi olduğunu biliyoruz. ancak sadece maddi destek sağlamakla kalmadığını, bu işi öğrendiğini ve muhtevasını anlamaya çalıştığını da görmüş olduk. kendisinin yaptığı, "devletler her yıl savaşlar için büyük paralar harcıyorlar. aslında bu da bir savaş, virüs savaşı. pandemi olduğunda 'keşke daha fazla para harcasaydık' diyoruz ama bu geçer geçmez hemen unutup, diğer önceliklerimize önem vermeye devam ediyoruz. " yorumu çok yerinde ve doğru bir tespittir. insanoğlu tarih boyunca kolera, ebola, influenza, veba, çiçek gibi birçok hastalıktan dolayı defalarca acı çekmiş, önemli kayıplar vermiştir. ancak bu kadar örneğe ve bu kadar kötü tecrübeye rağmen hâlâ pek akıllandığımız söylenemez.


7. gayet basit ve etkili anlatımı olan bir belgesel. bence televizyonlarda da yayınlanmalı. neyi neden yaptığımızı görür insanlar. tek eleştirim grafiklerin ve animasyonların takip edilemeyecek kadar hızlı geçiyor olması.


8. gerçekten bilgilendirici ve faydalı bir bölüm olmuş. bu arada diğer bölümler için araştırma yaptım ama bulamadım. acaba bu dizi devam edecek mi, yoksa tek bölüm müydü? çünkü ımdb'de yayınlanma tarihi 7 mart 2020 görülüyor ve o tarihten sonra sanırım yeni bölümler atılmamış.

Önerilen İçerik: Netflix’in Virüs Dizisi: Pandemic How to Prevent an Outbreak

NeOldu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum