Cornish Rex Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Muazzam görünümü, insancıl kişiliği ile dikkatleri üzerine toplamayı başaran bu sevimli dostumuz dünyanın en popüler ırklarından bir tanesi. Eğer bir Cornish Rex sahiplenmeyi düşünüyorsanız bakımı ve özellikleri hakkında her şeye ulaşabilirsiniz...
Cornish Rex Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Cornish Rex Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Cornish Rex, ilk olarak Cornwalla’da küçük bir köyle 1950’li yıllarda doğal mutasyon sonucu görülen bir kedi türü olarak bilinmektedir. Keyifli ve eğlenceli kişilikleri ile oldukça sevgi dolu olan Cornish Rex kedisi insan canlısı doğası ile hızla ün salmayı başarmıştır.

Evcilleşme konusunda oldukça deneyimli olan Cornish Rex kedisi aile ferleri ve diğer evcil hayvanlar ile aynı ortamda uyum içerisinde yaşayabildiği söylenmektedir. Oldukça eski kedi ırkları arasında kabul edilen bu muazzam kedi 1960 yılında kedi dernekleri tarafından resmen tanınmıştır.

Cornish Rex


Cornish Rex Kedisi Kişiliği

Oldukça narin ve kırılgan görünümleri ile masumane bir tavır sergilemekte olan Cornish Rex, oldukça sağlam ve akıllı bir kedi türüdür. Enerji seviyesi oldukça yüksek olan bu türde insanlar ile etkileşim ve oyunlar ile meşgul olmak kişiliğinin en belirgin özelliğidir. Cornish Rex sahibi ile oldukça samimi bir bağ kurması ile bilindiği gibi vücut dilini kullanmayı çok iyi becermektedir. Her daim bulunduğu ortamda kendini belli edecek bir yapıya sahip olduğu söylenmektedir. Ayrıca Cornish Rex yalnız kalmaktan da hiç hoşlanmamaktadır. Buna bağlı olarak yoğun iş temposuna sahip aileler için uygun değildir.

Son derece zeki olan Cornish Rex yeni şeyler öğrenme konusunda oldukça hızlıdır. Oyuncak getir-götür oyunlarında bir hayli hızlı olan bu tür köpek gibi atılmaktan büyük zevk almaktadır. Davranışları dışarıdan seyredildiğinde kediden çok bir köpeğe benzetildiği söylenmektedir. Cornish Rex oldukça zeki kişiliği ile sahipleri tarafından her daim akıllıca yönetilmeleri gerekmektedir. Atletik yapıları ile oldukça yükseğe zıplayabilmesini sağlayan uzun bacakları ile her daim yukarılarda olmaktan hoşlandığı söylenmektedir.

Cornish Rex


Cornish Rex Kedisi Görünümü

Cornish Rex, sadece vücut yapısı ile değil aynı zamanda derisinde ki eşsiz katları ile muhteşem bir görünüme sahiptir. Oldukça atletik bir görünüme sahip olan bu kedi türü uzun bacakları ve ince vücut yapısı ile küçük ve orta boy kedi türleri arasında yer almaktadır.

Cornish Rex oval şeklinde gözleri hafif eğik bir yapıya sahiptir. Buda ona özgü bir görünüm katmaktadır. Beraberinde boyunları zarif, kaslı ve orta uzunluğa sahiptir. Ona uzun görünmesini sağlayan ince bacakları olmaktadır.

Tüy yapısı oldukça kısa ve ipeksi bir görünüme sahip olan Cornish Rex dalgalı bir kıl yapısına sahiptir. Hatta bukleler halinde olan tüyleri genellikle kısa olmasından dolayı baş, boyun, omuz ve bacak bölgelerinde belli olmayacak kadar azdır. Tamamen gelişimlerini 3 yaşına kadar tamamlamakta olduğu bilinmektedir.

Cornish Rex


Cornish Rex Kedisi Bakımı

Cornish Rex kedisi kısa tüyleri ile bakımı oldukça kolay olacaktır. Ancak derisinin her daim sağlıklı kalması için düzenli bakımının yapılması oldukça önemlidir. Özellikle sırt ve karın bölgesini incitmeden kedi tarağı ile ölü tüylerden kolaylıkla ayırabilirsiniz. Ayrıca nemli bir bez yardımı ile bacakları ve baş bölgesini silmeniz yeterli olacaktır.

Sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam için diğer kedilerde olduğu gibi Cornish Rex’de de beslenme oldukça önemlidir. Öğün atlamadan günün belirli saatlerinde beslenmesi gerekmektedir. Ayrıca Cornish Rex kedisini her daim kaliteli mamalar ile doyurmanız önerilmektedir.

Cornish Rex kedisi hijyenik bir ortamda yaşamsal faaliyetlerini daha sağlıklı yürütecektir. Bunun için evinizi her daim temiz tutmanızın yanı sıra kedi kumunun her daim temiz olması oldukça önemlidir. Ayrıca düzenli olarak mama ve su kabının dezenfekte edilmesi bakteri oluşumlarını engelleyecektir.

Cornish Rex


Cornish Rex Kedisi Sağlık Durumu

Ortalama yaşam süreleri 12 ile 16 yıl arasında değişiklik göstermekte olan Cornish Rex kedisi, kaliteli mama ve uygun beslenme ile sağlıklı bir yaşam sürmektedir. Beslenmenin beraberinde vücut direncinin her daim yüksek kalması ve parazit oluşumlarının önüne geçmek için düzenli aşı işlemlerinin yapılması Cornish Rex sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Eğer sizde bir Cornish Rex kedisi sahiplenmeyi düşünüyorsanız, bu kedi hakkında bilmeniz gereken bazı kalıtsal hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda var. Özellikle karşılaşılan Cornish Rex hastalıkları;

  • Soluk Kitten Sendromu ( Yetiştiricilerin damızlıkları kullanmadan önce kan testi yapması gerekmektedir.)
  • HCM
  • Patellar liks
  • Polikistik böbrek hastalığı (damızlık kedilerin test edilmesi gerekmektedir)

Cornish Rex kedisi için belirtilen kalıtsal hastalıklar yetiştiriciler tarafında yapılan kan testleri ile ortaya çıkmaktadır. Ayrıca sıcak yaz aylarında hassas cilt yapısına sahip olan Cornish Rex kedisinde güneş yanması meydana gelebilmektedir.

Cornish Rex


Cornish Rex Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Sevecen ve sadık kişiliği ile bilinen Cornish Rex kedisi çocuklu aileler için oldukça doğru bir tercih olacaktır. Çocuklara karşı oldukça nazik tavırlar sergilemekte olan bu tür, her daim ebeveyn kontrolünde bir araya getirilmesinde fayda olacaktır.

Çocuklar gibi diğer evcil hayvanlar ile de oldukça iyi bir arkadaşlık kurma özelliğine sahip olan Cornish Rex, özellikle köpekler ile kalıcı dostluklar sağladığı görülmektedir. Ancak her ihtimale karşı Cornish Rex ile bir başka evcil hayvanı aynı ortama getirdiğinizde kontrollü olmanız gerekmektedir.

Cornish Rex


Cornish Rex Kedisi Özellikleri

  • Cornish Rex kedisi son derece insancıl, oyuncu ve etrafı ile etkileşim içerisinde olan bir kedi türüdür.
  • Köpek özellikleri ile bilinen bu tür getir-götür oyunlarında hoşlandığı gibi alıştırılması durumunda dışarıda dolaştırılmaktan da büyük zevk almaktadır.
  • Cornish Rex kedisi kişiliği ile tam bir ev kedisidir. Özellikle çocuklar ve diğer evcil hayvanlar ile vakit geçirmekten hoşlanmaktadır.
  • Cornish Rex her daim zinde, güçlü ve sağlıklı kalması için yaşına uygun olarak aşılama işlemlerinin veteriner hekim kontrolünde düzenli olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca açık havaya çıkartacağınız kedinizin diğer hayvanlara karşı kendini koruyabilmesi için yıllık grip ve enteritin aşılarını ihmal etmeyiniz.
  • Ağız sağlığının korunması için Cornish Rex kedisinin dişlerinin günlük olarak fırçalanması önerilmektedir. Düzenli diş fırçalaması hem diş eti hem de ağız içerisinde oluşabilecek enfeksiyon riskini azalttığı söylenmektedir.
  • Saf yada melez olarak görülen Cornish Rex kedisi oldukça sağlıklı bir yapıya sahip olsada bazı kalıtsal hastalıklar ile kolayca karşılaşabilmektedir.
  • Cornish Rex muazzam tüy yapısı ile oldukça ipeksi bir görünüme sahiptir. Ayrıca kıvırcık bıyıkları ve kıvrılan tüyleri oldukça dikkat çekicidir.
  • Yaşamsal faaliyetlerini her daim en üst düzeyde tutmak için kedinizi kaliteli mama ve düzenli aşı işlemlerinin uygulanmasında dikkatli olmanız gerekmektedir.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.