Chartreux Kedisi Bakımı ve Özellikleri

En eski Fransız kedisi olma özelliğine sahip Chartreux, çocuklu aileler için oldukça uygun bir ev kedisi olarak bilinmektedir. Bu küçük dostumuz için hazırladığımız içeriğimiz de Chartreux kedisi bakımı ve özellikleri hakkında merak edilenler..
Chartreux Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Chartreux Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Chartreux, en eski Fransız kedi ırklarından bir tanesi olarak bilinmektedir. Türün oluşumunda gerçek köken bilinmemekle birlikte atalarının Suriye’den geldiği söylenmektedir. Ayrıca başka bir söylentiye göre Chartreux kedisi 13. Yüzyılda Fransa’ya Haçlılar tarafından getirildiği efsanesi yer almaktadır. Haçlılar Alp dağlarında bulunan manastırlara Türklerden korunmak için sığındığında yanlarına Chartreux kedisi aldığı rivayet edilmektedir.

İlk olarak 1931 yılında Fransa’da sergilenen Chartreux kedisi hızla tüm dünyanın farklı noktalarına yayılmaya başlamıştır. Ancak türün yapısı gereği sayıca oldukça az kedi türleri arasında yer almaktadır. Ayrıca Chartreux kedisi değerli kürkleri ile mavi kediler olarak da adlandırılmaktadır.

Chartreux Kedisi


Chartreux Kedisi Kişiliği

Chartreux kedisi her daim sadık ve sevgi dolu bir kişiliği ile ön plana çıkmaktadır. Özellikle onu diğer kedilerden ayıran en belirgin durumun nazik ve kibar olmaları olduğu söylenmektedir. Bu yapısı insanlar ile her daim güçlü bir bağ kurduğunun göstergesidir. Ancak herkes ile iyi geçinebilse de aile fertleri arasında kendini en çok adayacağı bir kişi seçtiği söylenmektedir.

Chartreux kedisi kişiliği itibari ile mızmızlanmayı sevmeyen olgun bir kedi türüdür. Özellikle uzun süreler dahi yalnız bırakılmaktan rahatsızlık duymayan bu tür, anlayışlı olmaktan ve sahibini sabırsızlık ile beklemekten vazgeçmeyecektir. Ancak yalnız bırakılmanın her daim uzun süreli yapılması onları biraz huysuzlaştırabilir.

Chartreux Kedisi

Chartreux kedisi yüzyıllardır avcılık yeteneğini sergilemesi ile ün kazanmış kedi türüdür. Özellikle esnaf, bakkal, terzi, ahır ve evlerde farelerden koruması için savaşçı ruhunu sergilediği söylenmektedir. Bu yönleri onların oldukça zeki ve hareketli yapılarını da göstermektedir.

Kedi dünyasının düşünürü olarak adlandırılan Chartreux kedisi her durumu değerlendirmekten ve mantık aramaktan asla vazgeçmemektedir. Sahibi tarafından ismi ile çağrıldığında dahi bir duraksayan bu sevimli kedi türü aklında kurduğu bir şeyi inanılmaz çevik ve hızlı yaptığı söylenmektedir. Bu durum onların doğal avcılık özelliklerini de kanıtlar niteliktedir.

Chartreux Kedisi


Chartreux Kedisi Görünümü

Chartreux kedisi görünümü ile oldukça sağlıklı bir vücut yapısına sahiptir. Oldukça kısa bacakları ve çarpıcı katlı tüy yapısı ile hemen her hava koşuluna uygun yaşam sürebilmektedir. Ayrıca Chartreux kedisinde olgunlaşma sonrası tüy yapılarında kırılmalar meydana gelebilmektedir. Bu da oldun bir Chartreux kedisini adeta koyun gibi gösterdiği söylenmektedir.

Diğer kedi türlerine göre olgunlaşma süresi 2 yaşından fazla süren Chartreux kedisi her daim gülen suratı ile karakteristik bir yapıya sahiptir. Erkek Chartreux dişi türlerine göre daha geç olgunlaştığı gibi çok daha iri bir cüsseye sahiptir.

Chartreux Kedisi

Chartreux kedisi geniş ağız yapısı, yuvarlak kafası, güçlü çeneleri ve dolgun yanakları ile muhteşem bir görünüme sahiptir. Göz yapısı yuvarlak olması ile beraberinde her daim uyanık, nazik ve sevecen bir duruş sergilemektedir. Göz rengi genellikle turuncu olarak bilinse de bazen altın renginden bakır rengine kadar olan tonları da içerebilmektedir.

Chartreux Kedisi

Chartreux geniş omuz yapısına sahip olup kalın ve kısa boyun şekli ile orta uzunlukta vücut yapısına sahiptir. Kuyrukları da vücutları ile orantılı olarak orta uzunluğa sahiptir. Ayrıca kısa, ince kemikli ve düz sağlam bacaklara sahiptir.

Tüy yapısı ve rengi ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarmış olan Chartreux kedisi orta ve kısa uzunlukta ki tüyleri ile kat kat bir görünüme sahiptir. Yetiştirildiği çevreye göre tüy yapısı değişiklik gösterse de erkek Chartreux kedisi dişilere nazaran daha yoğun bir yapıda görülmektedir. Tüy rengi griden parlayarak mavi-gri tonlarına doğru uzanmaktadır.

Chartreux Kedisi

Chartreux Kedisi Bakımı

Chartreux kedisi cildinin en iyi durumda tutulması için düzenli bakım gerektirmektedir. Özellikle tüylerinin yoğunluğu sebebi ile her daim taranması gerektiğini bilmeniz gerekecektir. Ölü tüylerden kolaylıkla kurtulmanızı sağlayacak kedi tarağı kullanabilirsiniz. Ayrıca ılık bir su ile rahatlatıcı bir banyo işleminden de geçirmenizde bir sakınca görülmemektedir.

Chartreux Kedisi

Chartreux tüy bakımının yanı sıra tırnak bakımı da oldukça önemlidir. Özellikle uzayan tırnak yapısı takılmalar ve çizikler oluşturabileceği gibi kedinizde mikropların kolaylıkla barınmasına olanak sağlayacaktır. Tırnak bakımı için düzenli kesim işlemleri yapmanız gerekecektir. Ancak oldukça dikkatli olmanız gereken bu işlem için kedi kuaförü yada veteriner kliniği tercih edebilirsiniz.

Chartreux kedisi ağız bakımı da oldukça önemlidir. Her kedi de olduğu gibi diş eti hastalıkları ve ağız enfeksiyonlarına karşı en etkili çözüm günlük diş fırçalama olacaktır. Sizde Chartreux kedisini günlük fırçalama işlemi ile ağız sağlığının korunmasına yardımcı olabilirsiniz.

Chartreux Kedisi


Chartreux Kedisi Sağlık Durumu

Chartreux kedisi sağlıklı yapısı ile bilinmesinin yanı sıra saf ırklar arasında ki en sağlıklı kedi türü olduğu düşünülmektedir. Beraberinde ortalama yaşam süreleri 12 ile 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Özellikle doğru beslenme ve uygun çevre ortamı Chartreux kedisinin yaşam süresini bir hayli ciddi oranda etkilemektedir.

Chartreux Kedisi

Chartreux kedisi sağlıklı bir yapıya sahip olmasında en etkili durum beslenme olarak bilinmektedir. Kedinize her daim kaliteli mamalar ile beslemeniz gerektiğini unutmayınız. Damak lezzetine uygun birbirinden farklı kedi mamalarını tercih edebileceğiniz gibi hem yaş hem de kuru mama tüketiminde bulunabilirsiniz.

Chartreux Kedisi

Chartreux kedisi yaşamsal faaliyetlerini en üst düzeye çıkartabilmek ve vücut direncini korumak için düzenli aşılama uygulanması oldukça önemlidir. Yavruluktan olgunluğa kadar gerekli aşılarının veteriner hekim kontrolünde gerçekleştirilmesi gerekecektir.

Chartreux kedisi doğurganlığına bağlı olarak görülen bazı hastalıklar olabilmektedir. Özellikle doğurganlığa bağlı olarak meydana gelen patellar lüks, polikistik böbrek hastalığı ve idrar yollarında oluşan struvite taşları yaşam kalitesini bir hayli düşürmektedir. Chartreux kedisi hastalıkları için yetiştiricilerin damızlık testi yapmaları gerekmektedir.

Chartreux Kedisi


Chartreux Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Chartreux sevecen, nazik ve sakin kişilikleri ile çocuklu aileler için en doğru kedi seçimlerinden bir tanesi olacaktır. Her daim oyuncu kişilikleri ile yüksek enerjilerini göstermekten sakınmayan bu küçük dostunuz çocuklar ile saatlerce vakit geçirmekten büyük zevk alacaktır. Ayrıca oldukça toleranslı olan Chartreux kedisi çocukların çok gürültü yapması durumunda sessizce ortamdan uzaklaştığı söylenmektedir. Doğru bir eğitim ile çevresine oldukça duyarlı bir kedi haline gelmektedir.

Chartreux Kedisi

Diğer evcil hayvanlar ile hoşgörülü olmaları durumunda her daim iyi geçinmeyi becerebilen Chartreux kedisi, onlar ile yakın bir dostluk kurabilme özelliğine sahiptir. Ancak köpekler ile baş başa bırakılmaları her zaman sağlıklı sonuçlar vermeyebilir. Beraberin de diğer küçük evcil hayvanlar ile de Chartreux kedisini yalnız bırakmamanız gerekecektir.

Chartreux Kedisi


Chartreux Kedisi Özellikleri

  • Chartreux kedisi Fransa’nın en eski kedi türü olarak bilinmektedir. Ancak türün oluşumunda ki kedi cinsleri henüz belirginliğe kavuşamamıştır.
  • Orta uzunluğa sahip bu kedi türü saf kedi ırkları arasında en sağlıklı olarak bilinmektedir. Buna bağlı olarak ortalama yaşam süresi 15 yıl olduğu söylenmektedir.
  • Chartreux oldukça uysal ve sakin kişiliklerinin yanı sıra doğal bir avcı yeteneğine sahip zeki bir kedi türüdür.
  • Çocuklar ve diğer evcil hayvanlar ile oldukça uyum içerisinde yaşadığı bilinen Chartreux kedisi aile fertleri arasında bir kişiye kendini adamaktan büyük mutluluk duymaktadır.
  • Chartreux kedisi sahibi ve çevresi ile her daim sessiz konuşmayı tercih ettiği bilinmektedir. Buna bağlı olarak genelde mırıldanmayı tercih edecektir.
  • İlgi görmekten her daim hoşlanan kişilikleri ile beraberinde sahibi ile beraber uyumaktan büyük mutluluk duyduğu söylenmektedir. Ayrıca gün içerisinde oyuna az vakit ayırdıkları ve daha çok uyumayı tercih ettikleri söylenmektedir.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.