Zengin Mutfak Kültürüyle Çanakkale'nin 19 Meşhur Lezzeti

Birçok farklı mutfağın birleşiminden dolayı zengin yemek kültürüne sahip Çanakkale'de yemeniz gereken meşhur lezzetleri sizin için liste haline getirdik.
Zengin Mutfak Kültürüyle Çanakkale'nin 19 Meşhur Lezzeti

''Bir devrin battığı yer'' olarak tanımlanan Çanakkale, şanlı geçmişiyle her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turisti kendisine çekiyor. Tarihi ve doğal güzellikleriyle ilgi gören Çanakkale; Türk, Rum, Ege ve Trakya lezzetlerinin harmanlandığı bir mutfak sunuyor. Bu sebeple oldukça zengin yemek kültürüne sahip olan Çanakkale'de hangi yemeklerin meşhur olduğu şehre gidenler tarafından merak ediliyor.

Bizlerde bundan yola çıkarak hazırladığımız içeriğimizde ''Çanakkale'nin meşhur lezzetleri neler?'', ''Çanakkale'de ne yenir?'' ve ''Çanakkale'nin yöresel yemekleri neler?'' diye merak edenlere şehrin en güzel tatlarını listeledik.

İşte Çanakkale'nin meşhur lezzetleri...

İskorpit Çorbası

Çanakkale'nin Meşhur Lezzetleri

Deniz ürünlerine geniş yer veren Çanakkale mutfağı, İskorpit çorbasıyla kış aylarında her evde yapılıyor. İskorpit balığı, havuç, soğan ve domates gibi malzemelerin birleşiminden oluşan bu çorba, vitamin değeri yüksek olduğu için Çanakkalelilerin en sevdiği yemekler arasında bulunuyor.

Melki

Çanakkale'nin Meşhur Lezzetleri

Çanakkale'nin en lezzetli yemekleri arasında yer alan Melki, mantar sevenlerin bayılarak yiyeceği lezzetler arasında bulunuyor. Melki mantarından yapıldığı için bu ismi alan yemek, soğan, salça, karabiber gibi çok az malzemeyle hazırlanan Çanakkale'nin tek ana yemeği.

Çırpma

Çanakkale'nin Meşhur Lezzetleri

Görüntü olarak ıspanak böreğine benzetilse de lezzet olarak farklı bir boyutta olan çırpma, Çanakkalelerin en sevdiği yemekler arasında. Ispanak, un, su ve tuzla hazırlanan ve nar gibi kızartılan bu lezzet, hem sabah kahvaltılarında hem öğlen atıştırmalığında hem de akşam yemeğinde ara sıcak olarak servis edilebiliyor.

Peynir Helvası

Çanakkale'nin Meşhur Lezzetleri

Çanakkale'nin meşhur tatlıları arasında bulunan peynir helvası, Trakya yöresinde birçok şehirde yapılsa da kullanılan peynirden dolayı bu ilde tadı daha bir farklı oluyor. Tuzsuz özel peynirle hazırlanan ve yapımı oldukça ustalık isteyen bu tatlı, un, şeker ve toz safranın birleşiminden oluşuyor. Çanakkale'ye gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken bu lezzet, hem fırında hem de tavada yapılabiliyor.

Ispanak Çorbası

Çanakkale'nin Meşhur Lezzetleri

Çanakkale'nin meşhur lezzetleri arasında yer alan ıspanak çorbası, büyük küçük herkesin sevdiği bir yemek. Çanakkale'nin yöresel yemekleri arasında bulunan bu çorba, ıspanak, sarımsak ve sirke ile tam bir vitamin deposu olduğundan kış soğuğunda iç ısıtıp bağışıklığı güçlendiriyor.

Tumbi

Çanakkale'nin Meşhur Lezzetleri

Çanakkale'nin yöresel yemekleri arasında bulunan Tumbi, göce adı verilen buğday ve sebzelerle hazırlanıyor. Çanakkalelilerin severek yediği tumbi, önce kızartılıp ardından fırınlanıyor. Sunum yapmadan üzerine gezdirilen zeytinyağı ise yemeğin lezzetine lezzet katıyor.

Yağlı Turşu

Çanakkale'nin Meşhur Lezzetleri

Çanakkale'de her sofrada yer alan yağlı turşu, yapımının kolaylığı ve lezzetinin büyüklüğünden dolayı yöre halkı tarafından bittikçe hazırlanıyor. Bilinen diğer turşulara göre farklı bir yapım aşamasına sahip olan bu turşu, önce biberlerin haşlanmasıyla hazırlanıyor. haşlanan biberler, üzüm sirkesi, zeytinyağı, sarımsak ve tuz ekleniyor.

Tuzlu Sardalya

Çanakkale'nin Meşhur Lezzetleri

Yapımı oldukça uzun süren ve emek isteyen tuzlu sardalya, Çanakkale'nin meşhur lezzetlerinden biridir. Deniz mahsullerini sevenlerin bayılarak yiyeceği bu lezzet, ''Çanakkale'de ne yenir?'' diye düşünenlere önereceğimiz yöresel bir tat.

Metez

Çanakkale'nin Meşhur Lezzetleri

Bir çeşit mantı olan metez, birçok şehirde peynirli ve patatesli hazırlansa da Çanakkale'de kıymalı iç harçla hazırlanıp üzerine salçalı sosla servis ediliyor. Yuvarlak kesilen hamurların içini kıymalı harçla doldurduktan sonra yarım ay şeklinde katlayan Çanakkaleler, bu lezzeti tepsi tepsi yapsa da bir yemekte bitiyor. Sarımsaklı yoğurtla bambaşka bir boyuta ulaşan metez, büyük küçük herkesin ikinci tabağı istediği yöresel bir yemek.

Patlıcan Turşusu

Çanakkale'nin Meşhur Lezzetleri

Çanakkale'nin meşhur lezzetlerinden biri olan patlıcan turşusu, hemen hemen her sofrada baş köşede oluyor. Yapımı oldukça fazla emek isteyen ve aşamalardan oluşan bu turşu, tıpkı bir ana yemek gibi hazırlanıyor. Önce patlıcanların içine kereviz ve lahana konuluyor, ardından haşlanıyor daha sonra ise klasik olan sirke, sarımsak ve su ile buluşup kuruluyor.

Lüfer Pilavı

Çanakkale'nin Meşhur Lezzetleri

Çanakkale'nin yöresel yemekleri arasında bulunan, görenlerin şaşırdığı ve yedikçe yiyesi geldiği lüfer pilavı, alışık olduğumuz pilavlardan çok farklı bir lezzet. Çanakkale'ye gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken bu yemek, hemen hemen her restoranda kolayca bulunabiliyor.

Mafiş

Çanakkale'nin Meşhur Lezzetleri

Hemen hemen birçok yörede yapılan ve adına genellikle pişi veya hamur kızartması denilen bu lezzet Çanakkale'de mafiş ismini alıyor. Hazırlaması oldukça kolay olan bu lezzet, mayasız hamurun yağda kızartılmasıyla elde ediliyor. Kızartılan hamurların üzerine toz şeker serpiştirilerek sunulan bu lezzet, şekersiz haliyle de kahvaltılarda yeniyor.

Yumurtalı Tiken

Çanakkale'nin Meşhur Lezzetleri

Çanakkale'nin meşhur ve yöresel lezzetleri arasında bulunan yumurtalı tiken, şevketi bostan otuyla hazırlanıyor. Yumurta ile birleşen şevketi bostan, hem lezzetli, hem vitaminli, hem de proteini yüksek bir yemek haline geliyor.

Börülce Köftesi

Çanakkale'nin Meşhur Lezzetleri

Efe'nin vazgeçilmez otları arasında yer alan börülce Çanakkale mutfağından da oldukça fazla öneme sahip. Çanakkale'ye özgü yöresel bir yemek olan börülce köftesi, içerisinde kıyma olmadığından dolayı diğer tüm köfte çeşitlerinden ayrılıyor. Mücver gibi hazırlanan bu köfte, Çanakkale'de yemeniz gereken lezzetler arasında bulunuyor.

Papaz Yahni

Çanakkale'nin Meşhur Lezzetleri

Genellikle etli olarak yapılan papaz yahnisi, Çanakkale'de balıkla hazırlanıyor. Sarpa balığıyla hazırlanan papaz yahnisi, sivri biber, soğan ve domatesle lezzetlendiriliyor. Çanakkale'de bayram sofralarının vazgeçilmezi olan papaz yahnisine üzüm korukları eklenince ortaya bambaşka bir lezzet çıkıyor.

Midye Dolma

Çanakkale'nin Meşhur Lezzetleri

Ülkemizin her yerinde gördüğümüz midye dolma, Çanakkale'de ne yemeliyim diye soranlara önerebileceğimiz bir lezzet. Çanakkale denizinden toplanan midyelerle hazırlanan bu lezzet, hem balıkçılarda hem de sokaklarda kolayca bulunabiliyor.

Patlıcan Kapama

Çanakkale'nin Meşhur Lezzetleri

Hemen hemen her yerde olan patlıcan kapama Çanakkaleler tarafından biraz farklı hazırlanıyor. Patlıcan, domates ve biberin kat kat dizilerek adeta pilavı gizlediği bu yemek, hepsinin birleşimiyle enfes bir tat sunuyor. Hem doyurucu olan hem de lezzetli olan bu yemek, Çanakkaleliler tarafından çok fazla yapılıyor.

Basma Helvası

Çanakkale'nin Meşhur Lezzetleri

Çanakkale'nin meşhur ve yöresel tatlılarından olan basma helvası, diğer helvalardan farklı olarak zeytinyağı ile hazırlanıyor. Yapımı oldukça basit olan ve hemen bozulmayan bu tatlı, Çanakkale'den dönerken almanız gereken almanız gereken lezzetler arasında bulunuyor.

Ovmaç Çorbası

Çanakkale'nin Meşhur Lezzetleri

Çanakkale'de hemen her lokantada ve evde bulabileceğiniz bu çorba, az malzemeyle nasıl enfes bir lezzet sunulur onun örneği. Soğukta iç ısıtan bu lezzet, soğan, un, salça ve pul biberiyle hazırlanıyor. Hafifliğiyle de sevilen bu çorba, Çanakkale'de yenmesi gerekenler arasında bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çanakkale'nin En İyi OtelleriÇanakkale'nin Gezilecek Yerleri
Çanakkale Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çanakkale'de yemek ne yenir?

Çanakkale'de yiyeceğiniz yemekler arasında; İskorpit Çorbası, Melki, Çırpma, Peynir Helvası, Ispanak Çorbası, Tumbi, Yağlı Turşu, Tuzlu Sardalye, Metez, Patlıcan Turşusu, Lüfer Pilavı, Mafiş, Yumurtalı Tiken, Börülce Köftesi, Papaz Yahni, Midye Dolma, Patlıcan Kapama, Basma Helvası ve Ovmaç Çorbası Çanakkale'nin meşhur lezzetleridir.

Çanakkale'nin en meşhur şeyi nedir?

Çanakkale'nin en meşhur lezzetleri arasında; Gelibolu böreği, simit lokumu, piruhi, hıdrellez yahnisi yer almaktadır.

Çanakkale'nin meşhur tatlısı hangisi?

Çanakkale'nin meşhur tatlısı peynir helvasıdır. Çanakkale'de hemen her yerde kolayca bulabileceğiniz ve özel peynirle yapılan bu tatlı, Çanakkale denildiğinde kala ilk gelen lezzettir.

Çanakkale'ni hangi meyvesi meşhur?

Çanakkale'nin meşhur meyveleri arasında; Bayramiç elması, Bayramiç beyazı ve Bozcaada üzümü coğrafi işarete sahip meyvelerdir.

Çanakkale'de gezilecek yerler neresi?

Çanakkale'de gezilmesi gereken yerler arasında; Çanakkale Şehitler Abidesi, Aynalı Çarşı, Truva Atı, Kilitbahir Kalesi , 57. Piyade Alayı Şehitliği, Akvaryum Koyu, Seyit Onbaşı Anıtı, Assos Antik Kenti Çanakkale, Assos - Kadırga Koyu, Güzelyalı Halk Plajı, Truva (Troya) Antik Kenti, Çimenlik Kalesi, Conkbayırı , Pembe Göl Çanakkale, Parion Antik Kenti, Ayazma Pınarı Tabiat Parkı, Çanakkale Deniz Müzesi, Babakale Kalesi, Yeni Kordon, Mehmet Akif Ersoy Evi, Namazgah Tabyası ve Troya Müzesi Çanakkale'nin meşhur turistik yerleridir.

Çanakkale'den ne getirilir?

Çanakkale'den dönüşte sevdiklerinize götürebileceğiniz hediyelikler arasında; tarihi geçmişi anlatan magnet, anahtarlık, cüzdan, bardak gibi ürünlerin yanı sıra peynir helvası, zeytin, zeytinyağı, Ezine peyniri ve basma helvası gibi lezzetlerde götürebilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.