Burmese Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Siyam kedisinin kuzenleri olarak bilinen Burmese kedisi oldukça zeki ve meraklı tavırlarının yanı sıra köpeğe benze kişilikleri ile insanları kendine hayran bırakmayı başarmaktadır. İşte, Burmese kedisi bakımı ve özellikleri hakkında merak edilen herşey..
Burmese Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Burmese Kedi Bakımı ve Özellikleri

Burmese, kedi türleri arasında köpek özellikleri ile bilinen ender cinslerden bir tanesi olarak bilinmektedir. Her daim ev sahipleri ve aile fertleri ile iç içe olmaktan hoşlanan Burmese, her konuya da dahil olmaktan kendini alıkoyamamaktadır. 

Oldukça eski bir kedi ırkı olduğu düşünülen Burmese, Siyam kedilerinin kuzenleri olarak kabul edilmektedir. Siyam ile olan benzerliğinin yanı sıra eski yıllarda tapınak ve saraylarda rahipler tarafından bu kedi türünün tutulduğu rivayet edilmektedir.

Çikolata Siyam olarak da bilinen Burmese, ilk olarak 1800’lü yılların sonunda İngiltere’de ortaya çıkmıştır. Sayıca oldukça az olan Burmese kedi türü, 1936 yılında CFA kedi derneği tarafından kedi cinsleri arasına girmeyi başarmıştır.

Burmese Kedisi


Burmese Kedisi Kişiliği

Burmese, kişiliği itibari ile oldukça zeki bir kedi türüdür. Kedi türleri arasında Burmese “çıkarcı kedi” olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca onu diğer kedi türlerinden ayıran en büyük özelliği oldukça yüksek enerjileri olarak kabul edilmektedir. Eğer onu mutlu etmek istiyorsanız her daim meşgul olması gerektiğini bilmeniz ve ona kaliteli kedi oyuncakları almanız gerekecektir.

Açık havada yeni şeyler keşfetmek konusunda oldukça başarılı olan Burmese, sahip olduğu ev çevresinden uzaklaşmamak şartı ile dolaşmak istemektedir. Doğası gereği açık havaya alışkın olan bu kedi bir hayli akıllı hareketler sergilemektedir.

Burmese Kedisi

Burmese, doğaları gereği vahşi bir mizaha sahip olsa da oldukça sevimli, sevecen ve eğlenceli kişilikleri ile bilinmektedir. İnsan ilişkileri konusunda oldukça başarılı olan bu kedi türü her daim meşgul olmaktan ve çevresinde olup biten durumlara müdahale etmekten kendini alı koyamamaktadır.

Kişiliği itibari ile yaramazlık konusunda oldukça usta olan Burmese, yalnız kalmaktan hiç hoşlanmamaktadır. Özellikle çalışan aileler için pek önerilmeyen bir kedi türü olduğunu bilmenizi isteriz. Erkek Burmese daha sessiz ve uysal kişiliği ile bilinse de dişi Burmese aile kavramına daha düşkün kişiliği ile her daim ilgi ile iç içe olmak isteyecektir. 

Burmese Kedisi


Burmese Kedisi Görünümü

Burmese, kısa ve parlak tüy yapısı ile oldukça zarif bir görünüme sahiptir. Sık ve yoğun olan tüy yapısının altına gizlenmiş güçlü ve atletik vücut yapısına sahip olduğu bilinmektedir. Her ne kadar atletik bir yapıya sahip olsa da Burmese oldukça ağır ve uyuşuk bir kedi türüdür. 

Burmese’yi görünümü ile diğer kedi türlerinden ayıran en büyük özelliği ise adeta cilalanmış bir deri yapısına sahip olmasıdır. Göz alıcı parlaklığa sahip Burmese tüyleri kusursuz bir görünüme sahiptir.
Burmese Kedisi

Kama şeklinde ki kafa yapıları ile beraberinde büyüleyici, keskin bir görünüm katan göz yapısı Burmese’ya uyanık bir ifade takmaktadır. Ayrıca yanakları oldukça kemikli ve dolgun bir görünüme sahiptir.

Erkek Burmese dişi Burmese’ya göre daha kalın boyunlu ve gelişmiş vücut cüssesine sahip olduğu görülmektedir. Burun bölgesine doğru daha açık tüy yapısı ile donanmış bu eşsiz kedi genellikle kahverengi, mavi, leylak, çikolata, krem ve lila tonlarında görülmektedir.

Burmese Kedisi


Burmese Kedisi Bakımı

Burmese; kısa, yoğun ve sık deri yapısı ile tüy bakımı oldukça kolay bir kedi türüdür. Haftalık düzenli olarak kedi fırçası yada kedi tarağı ile temizlemeniz yeterli olacaktır. Hava koşullarına göre Burmese ölü tüylerden kurtulmasının en pratik yolu olan ılık bir banyo işleminden de geçirebilirsiniz.

Burmese Kedisi

Yaşam kalitesinin arttırılması ve her daim vücut yapısını koruması adına Burmese kedisini her daim kaliteli mamalar ile beslemeniz gerekmektedir. Damak lezzetine uygun bin bir çeşit kuru ve yaş mama seçenekleri ile onu mutlu edebilirsiniz.

Burmese kişiliği itibari ile yalnız kalmaktan hoşnut olmadığı oldukça belirgin bir özelliğidir. Bu durumun önüne geçmek için her daim kedi oyuncakları ile onu meşgul etmeniz gerekecektir. Sağlığı için oyuncaklarının düzenli olarak dezenfekte edilmesi önemlidir.

Burmese Kedisi


Burmese Kedisi Sağlık Durumu

Burmese, ortalama yaşam süresi 16 ile 18 yıl olarak bilinmektedir. Sağlıklı ve diyete uygun mama tüketimi ile yaşam kalitesinin en üst seviyede tutulacağından emin olabilirsiniz. 

Miktop ve bakterilere karşı her daim güçlü bir vücut direncine sahip olması gereken Burmese, düzenli aşılama işlemlerinden geçmesi gerekmektedir. Veteriner hekim kontrolün de rutin muayene ve aşı işlemleri oldukça önemlidir.

Burmese Kedisi

Eğlenceli kişilikleri ile bilinen Burmese kedisi almaya karar verdiyseniz bilmeniz gereken bazı kalıtsal sağlık sorunları ile karşılaşabileceğinizi söyleyeceğiz. Özellikle Burmese cinsi kedilerde görülebilen kalıtsal kedi hastalıkları arasında;

  • Burmese Hipokalemi
  • Gangliosidosis
  • Düz göğüslü yavru Burmese sendromu
  • Hassas cilt hastalıkları
  • Pika

Burmese ırkına bağlı olarak görülebilen bu kalıtsal hastalıklar için yetiştiricilerin DNA testi uygulaması yapması gerekmektedir. Ayrıca Burmese sahiplenme kararını aldıysanız ilk olarak veteriner kontrolünde muayene edilmesi oldukça önemli olacaktır.

Burmese Kedisi


Burmese Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Burmese, yaramaz ve enerjik kişilikleri ile çocuklu aileler için oldukça mükemmel bir kedi seçimi olacaktır. Çocuklar ile oldukça başarılı bir etkileşim içerisinde olan Burmese, kendisine hoşgörü gösterilmesi durumunda her daim oyuncu kimliklerini çocuklara karşı sergilemekte olduğu bilinmektedir. Ayrıca çocuklar ile ve aile fertleri ile beraber uyumaktan da büyük zevk aldığı söylenmektedir.

Burmese, kendisine zarar verilmediği sürece diğer evcil hayvanlar ile oldukça iyi geçindiği bilinmektedir. Özellikle köpekler ile oldukça iyi bir dostluk kurabilen Burmese, ilk aşamalarda diğer evcil hayvanlar ile baş başa bırakılmaması önerilmektedir. Ayrıca hırçın ve vahşi köpekler ile aynı ortamda bulunması Burmese’yi huzursuz ettiği bilinmektedir.

Burmese Kedisi


Burmese Kedisi Özellikleri

  • Burmese, köpeğe benzer kişilikleri ile sahiplerine oldukça bağlı bir kedi türüdür.
  • Oldukça zeki ve meraklı kişilikleri ile her daim ilgi ve sevgi beklemekte olan Burmese, yalnız bırakılmaktan hoşlanmamaktadır.
  • Burmese oldukça parlak ve kusursuz görünüme sahip tüy yapısı adeta cilalanmış bir görünüme sahiptir.
  • Çocuklu aileler için oldukça iyi bir kedi türü olan Burmese, diğer evcil hayvanlar ile de oldukça iyi bir dostluk kurabilmektedir.
  • Burmese, yaşam kalitesi yüksek ve sağlıklı bir kedi türü olması ile bilindiği gibi her daim kaliteli mamalar ile beslenmesi gerekmektedir.
  • Sevimli, eğlenceli ve sevecen kişilikleri ile çevreleri ile oldukça iç içe olan bir kedi türüdür.
  • Burmese bazı kalıtsal hastalıkları taşıma riskine sahip olmasından dolayı düzenli veteriner hekim kontrolünde muayene ve aşılama yapılması önemlidir.
  • Doğası gereği vahşi bir görünüme sahip olan Burmese, açık havada dolaşmaktan ve keşif yapmaktan büyük zevk aldığı söylenmektedir. Ayrıca sahibinin etrafında ayrılmadığı ve bahçeli evler için oldukça ideal bir kedi türü olduğu bilinmektedir.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.