Bosna Hersek Gezilecek Yerler

Bosna Hersek, Balkanlar'ın tarihi ve turistik yerleriyle meşhur ülkelerinden biridir. Eski camileri, köprü ve doğal alanlarıyla tatilcilerin uğrak mekanına dönüşen Bosna Hersek'in gezip görmeniz gereken yerlerini sizler için araştırdık.
Bosna Hersek Gezilecek Yerler

Bosna-Hersek Hakkında Bilgi

  • Güneydoğu Avrupa'da yer almaktadır.
  • Yaklaşık 4.5 milyon nüfusu vardır.
  • Başkenti Saraybosna'dır.
  • Yüzölçümü 51.197 metrekaredir.
  • Para birimi Bosna-Hersek Markı'dır.
  • Resmi dilleri Hırvatça, Boşnakça ve Sırpça'dır.
  • Karadağ, Sırbistan ve Hırvatistan ile sınır komşusudur.
  • Vizesiz gidilebilecek ülkeler arasında yer almaktadır.

Bosna-Hersek Gezilecek Yerler

Bu içeriğimizde gezip Bosna-Hersek'de görebileceğiniz yerleri şu başlıklar altında işleyeceğiz.

  • Bosna-Hersek'deki gezilecek yerler listesi
  • Bosna-Hersek müzeleri
  • Bosna-Hersek'de yer alan tarihi mekanlar
  • Bosna-Hersek'deki turistik noktalar
  • Bosna-Hersek'de otel önerileri
  • Bosna-Hersek'de nerede ne yenir?
  • Bosna-Hersek'de ulaşım nasıl sağlanır? 
  • Bosna-Hersek'e ne zaman gidilir?
  • Bosna-Hersek festivalleri nelerdir?

Mostar Köprüsü

Bosna Hersek'in önemli merkezlerin'den Mostar'da bulunan tarihi köprü, Mimar Hayreddin tarafından 1566 ve 1567 yılları arasında yapılmıştır. Neretva Nehri üzerine konuşlandırılan köprü 93'te yaşanan Hırvat-Boşnak Savaşı'nda yıkıldı. 2004 yılında aslına uygun şekilde yeniden oluşturulan Mostar Köprüsü, bir yıl sonra UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı. 29 metre uzunluğundaki köprü, 4 metre genişliğe sahip olup trafiğe de kapalıdır. Bosna Hersek'in en önemli tarihi ve turistik yerlerinden biri olan ve şehre ismini veren Mostar Köprüsü mutlaka görülmelidir.

mostar-koprusu.jpg


Kravice Şelaleleri

Mostar kentinin yaklaşık 40 kilometre güneyinde bulunan Kravice, ülkenin Trebizat Nehri üzerinde bulunan şelalesidir. Yaklaşık 25 metre yükseklikten akan şelale, bilhassa yaz aylarında Mostar, Medjugorje ve Dubrovnik gibi merkezlerden gelen turistleri ağırlamaktadır. Kafe, piknik, eğlence ve kamp alanlarına sahip olan Kravice Şelaleleri ve bölgenin yemyeşil doğası, Bosna Hersek'in görülmesi gereken yerleri arasındadır.

kravice-selaleleri.jpg


Başçarşı

Ülkenin başkenti Saraybosna'da bulunan ve Osmanlı Devleti'nin bölgede hakim olduğu 1500'lü yıllarda ecdadımız tarafından yaptırılan tarihi çarşıdır. Başkentin en merkezi yerlerinden birine kurulan çarşı, günümüzde de değerini ve işlekliğini korumaktadır. Başçarşı'nın etrafında Osmanlı mimarisini aksettiren camiler, medrese ve imaretler de yer almaktadır. Bastığınız taştan soluduğunuz havaya kadar buram buram tarih kokan Başçarşı, Bosna Hersek'in gezilecek yerlerindendir.

bascarsi-001.jpg


Gazi Hüsrev Bey Camii

'Bey Camii' adıyla da bilinen tarihi ibadethane, Saraybosna'nın ünlü mekanı Başçarşı'da bulunmaktadır. Bölge Osmanlı Devleti hakimiyetindeyken burada sancak beyi olarak görev yapan Gazi Hüsrev Bey'in emriyle inşa edilmiştir. Osmanlı mimarisinin en eşsiz örneklerinden biri olarak kabul gören cami, efsane isim Mimar Sinan tarafından 1531 yılında yapılarak bir yıl sonra ibadete açılmıştır. Asırlara meydan okuyan tarihi Osmanlı camisi Bosna Hersek seyahatinizdeki ilk adreslerinizden biri olmalıdır.

gazi-husrev-bey-camii-001.jpg


Sebil

Tarihi Osmanlı çarşısı Başçarşı'nın merkezinde yer alan bir çeşmedir. 15. yüzyıla ait olan ahşaptan oluşturulmuş tarihi şadırvan, Başçarşı'nın en değerli simgelerinden birine çevrilmiştir. Dönemin Bosna Sancak Beyi İsa Bey'in emriyle yapılan 'Sebil' günümüzde de kullanılmaktadır. Bosna Hersek turlarının ilk duraklarından birine çevrilen Sebil'in etrafında günün her saatinde fotoğraf çektiren birilerini görebilirsiniz.

sebil-001.jpg


Sutjeska Ulusal Parkı

1962 yılında milli park ilan edilen bölge, Bosna Hersek'in ilk ulusal parkı olma özelliğini taşımaktadır. Ülkenin Karadağ sınır bölgesinde bulunan Sutjeska Ulusal Parkı, tam 175 kilometrekarelik alanı kapsamaktadır. Milli parkın içerisinde 2386 yüksekliğiyle bilinen Maglic Tepesi de bulunmaktadır. Küçük akarsu ve şelalere sahip olan doğa harikası alan, her yıl yüz binlerce doğaseveri bünyesine çekmektedir. Sizler de Bosna Hersek gezi rehberinize Sutjeska Ulusal Parkı'nı eklemelisiniz.

sutjeska-ulusal-parki.jpg


Bosna Hersek Ulusal Müzesi

1888 yılında başkent Saraybosna'da hizmete açılan ulusal müze, arkeolojik, sanatsal, tarihi ve edebi eserler içermektedir. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun bölgeye hakim olduğu yıllarda açılan kurum, Bosna Hersek'in en değerli müzesi konumundadır. Arkeolojik ögeleriyle dikkat çeken Bosna Hersek Ulusal Müzesi, her yıl yüz binlerce turist çekiyor. Ülkenin tarihi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin uğrak mekanlarından birine dönüşen kurum mutlaka ziyaret edilmelidir.

bosna-hersek-ulusal-muzesi-001.jpg


Saraybosna Tüneli

Bosna Savaşı yıllarında Saraybosna kuşatmasının devam ettiği dönemlerde 1993 Mart ve Haziran Ayları arasında inşa edilmiş bir yeraltı tünelidir. Bosna Ordusu'nun açtığı tünel gıda maddelerinin ve savaş malzemelerinin sağlandığı Dobrinja ve Butmir mahallelerini birbirine bağlamaktaydı. 1.6 yüksekliğindeki tünel tam 340 metre uzunluğa sahiptir. Yakın tarihte yaşanan en kanlı savaşlardan birine tanıklık eden tünel, Bosna Hersek'in yakın tarihi açısından önemli mekanlardan biridir.

saraybosna-tuneli.jpg


Ars Aevi

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da yer alan bir çağdaş sanat müzesidir. Bosna Savaşı yıllarında 'kültür direnişi' amacıyla kurulan sanat müzesi, Michelangelo Pistoletto, Jannis Kounellis, Joseph Beuys ve Joseph Kosuth gibi dünyaca ünlü sanatçıların tam 130 eserine ev sahipliği yapmaktadır. Sanatseverlerin ilgisini çeken Ars Aevi, her yıl milyonlarca turist ağırlamaktadır.

ars-aevi.jpg


Igman

Dinar Alpleri'nde bulunan Igman, ülkenin merkezinde bulunan ve 1,510 metreyi bulan dağdır. Ülkenin en önemli dağcılık ve kış sporları faaliyetlerine ev sahipliği yapan Igman, doğaseverlerin Bosna Hersek'teki ilk adresleri arasında bulunuyor. Burada mükemmel kayak yolları ve kış tatili alanları mevcuttur. Igman'ın en mükemmel yapılarından biri de Malo Polje'de bulunan kayakla atlama platformudur.

igman.jpg


Bosna-Hersek'te Nerede Kalınır? 5 Otel Önerisi

Vize istemeyen ülkeler arasında yer alan Bosna-Hersek, gezilecek yerleriyle insanları büyülemeye devam ediyor. Bu içeriğimizde Bosna-Hersek'te konaklanacak 5 otel önerisi derledik. İşte Bosna-Hersek'in en iyi otelleri;


Hotel Europe 

Saraybosna'da merkezi bir konuma sahip olan Hotel Europe, 130 yılı aşkın bir geleneği yansıtmaktadır. Wifi erişiminin olmasının yanı sıra yüzme havuzu ve spor salonunun kullanımı ücretsizdir. Ziyaretçi puanlamasından 9.6 puan alan bu hotel, 5 yıldızlıdır.

hotel-europe .jpg

Adres: Vladislava Skarića 5, Sarajevo 71000, Bosna Hersek

Telefon: +387 33 580 400

Fiyat: Geceliği 103 € ile 416 € arasındadır.


Malak Regency Hotel 

Saraybosna'ya 12 km uzaklıkta bulunan Malak Regency Hotel'de kapalı yüzme havuzu, sauna ve fitness merkezi bulunmaktadır. Wifi erişiminin yanı sıra tesis bünyesinde özel otopark bulunmaktadır. Ziyaretçi puanlamasından 8.1 puan alan bu hotel, 5 yıldızlıdır.

malak-regency-hotel .jpg

Adres: Hrasnička cesta, Ilidža 71210, Bosna Hersek

Telefon: +387 33 777 200

Fiyat: Geceliği 77 € ile 273 € arasındadır.


Swissotel Sarajevo

Swissotel Sarajevo, çağdaş tasarımlı odalarıyla hizmet vermektedir. Otelin restoranlarında Orta Doğu lezzetlerinin ve geleneksel yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz. Tesis genelinde Wi-Fi erişimi ücretsizdir. Ziyaretçi puanlamasından 9.2 puan alan bu hotel, 5 yıldızlıdır.

swissotel-sarajevo.jpg

Adres: Vrbanja 1, Sarajevo 71000, Bosna Hersek

Telefon: +387 33 588 000

Fiyat: Geceliği 117 € ile 264 € arasındadır.


Hotel Austria & Bosna 

Saraybosna'da bulunan Hotel Austria & Bosna'da toplantı ve iş merkezi olanakları bulunmaktadır. Yeşilliklerle dolu olan bu hotel 1982 yılında hizmete açılmıştır ve 2018 yılında yenilenmiştir. Ücretsiz wifi erişimi ve özel otopark mevcuttur. Ziyaretçi puanlamasından 8.9 puan alan bu hotel, 5 yıldızlıdır.

hotel-austria--bosna .jpg

Adres: Banjska, Ilidža 71000, Bosna Hersek

Telefon: +387 33 948 000

Fiyat: Geceliği 70 € ile 110 € arasındadır.


Hotel Mepas

Mostar'ın kalbinde Hotel Mepas, kapalı havuz ve spa-sağlıklı yaşam merkezine ücretsiz erişim imkanı sunmaktadır. Otelin altında çeşitli eğlence ve alışveriş seçenekleri bulunan bir alışveriş merkezi bulunmaktadır. Wifi erişimi ve otopark ücretsizdir. Ziyaretçi puanlamasından 9.5 puan alan bu hotel, 5 yıldızlıdır.

hotel-mepas.jpg

Adres: Kneza Višeslava, Mostar 88000, Bosna Hersek

Telefon: +387 36 382 000

Fiyat: Geceliği 94 € ile 935 € arasındadır.


Bosna-Hersek'te Nerede Ne Yenir?

Bizans, Osmanlı, Batu Avrupa etkilerini harmanlayan bir ülke olması Bosna Hersek'in mutfak kültürüne de oldukça büyük bir katkı sağlamıştır. Saraybosna usulü köfte olan Cevapi, bir hamur çeşidi olan Pita, Boşnak Böreği, İtalyan ravolisini andıran Klepe, yöresel bir lezzet olan Bey Çorbası, içine beyaz şarap eklenerek yapılan et ve farklı sebzelerden oluşan Bosanski Lonac Bosna-Hersek mutfağının öne çıkan lezzetlerindendir.


Buregdzinica Bosna

Doğu Avrupa mutfağını kendine konu edinen bu restoran, vejetaryen dostudur. Buregdzinica Bosna, sizlere kahvaltı, öğle yemeği, brunch, akşam yemeği ve gece eğlencesi hizmeti vermektedir. Ücretsiz wifi hizmeti de bulundurmaktadır. Buregdzinica Bosna, sizlere tüm günler 08:00 - 23:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. 

buregdzinica-bosna.jpg

Adres: Bravadžiluk 11, Sarajevo 71000, Bosna Hersek

Telefon: +387 33 538 426


Sky Garden

İtalyan mutfağını kendine konu edinen bu restoran vejetaryen dostudur. Sky Garden, sizlere kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği hizmeti vermektedir. Sky garden, Cumartesi ve pazar günleri 13:00 - 22:00 saatleri aralarında hizmet verirken, diğer günler ise 08:00 - 23:00 saatleri aralarında hizmet vermektedir.

sky-garden.jpg

Adres: 24, Tešanjska, Sarajevo 71000, Bosna-Hersek

Telefon: +387 33 865 335


Klopa

Birçok mutfağı kendine konu edinen bu restoran vejetaryen dostudur. Klopa, sizlere kahvaltı, öğle yemeği, brunch, akşam yemeği ve içecek hizmeti vermektedir. Ücretsiz wifi ve tüm içkileri bulundurmaktadır. Klopa, pazar günleri 13:00 - 23:00 saatleri arasında hizmet verirken diğer günler 09:00 - 23:00 saatleri aralarında hizmet vermektedir.

klopa.jpg

Adres: Ferhadija 5, Sarajevo 71000, Bosna Hersek

Telefon: +387 33 223 633


Konoba Stanisic

Doğu Avrupa mutfağını kendine konu edinen bu restoran, vejetaryen dostudur. Konoba Stanisic, sizlere kahvaltı, öğle yemeği, brunch ve akşam yemeği hizmeti vermektedir. Eğer Bosna-Hersek'e işiniz düşerse mutlaka bu restorana uğramadan dönmeyin. Konoba Stanisic, sizlere 07:00 - 01:04 saatleri aralığında hizmet vermektedir.

konoba-stanisic.jpg

Adres: Pavlovića put, Dvorovi, Bosna Hersek

Telefon: +387 55 351 651


Bosna-Hersek'e Ne Zaman Gidilir?

Bosna-Hersek, dört mevsimi de yaşayan bir ülkedir. Fakat kışları iç titreten bir soğuk, yazları da ter döktüren bir sıcakla karşılaşabilirsiniz. Dolayısıyla daha ferah ve rahat bir gezi istiyorsanız Bosna-Hersek'e sonbahar ya da ilkbahar mevsimlerinde gidilmesi gerekmektedir.

bosna-herseke-ne-zaman-gidilir-001.jpg


Bosna-Hersek'e Nasıl Gidilir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından üç aya kadar vize istemeyen Bosna-Hersek'e ulaşım havayolu ve karayolu ile sağlanabilir. Havayolunu tercih edecek vatandaşlar için İstanbul'dan Saraybosna ve Mostar'a direkt uçuşlar bulunmaktadır. 

bosna-herseke-nasil-gidilir.jpg


Bosna-Hersek Festivalleri ve Zamanları

Farklı halkların birlikte yaşamasının üzerinde büyük bir etkisi olan Bosna-Hersek için festival zamanları da çok çeşitli ve gelişmiştir. Tiyatro, müzik, sinema, çocuk ve geleneksel festivalleriyle vatandaşlarına ve turistlere farklı festival tatları yaşatan ülkenin başlıca festivalleri şunlardır;

bosna-hersek-festivalleri-ve-zamanlari.jpg


Saraybosna Film Festivali

Bosna-Hersek'te yaşanan savaşa tepki olarak 1995 yılında başlanan Saraybosna Film Festivali, ülkenin en önde gelen festivali sayılmaktadır. Temmuz ve ağustos ayları arasında düzenlenmektedir.

saraybosna-film-festivali.jpg


Saraybosna Caz Festivali

1997 yılından beri düzenlenen ve uluslararası bir festival olan Saraybosna Caz Festivali her yıl kasım ayında farklı milletlerden sanatçıları bir araya getirmenin yanı sıra yeni yeteneklere de bir kapı açar.

saraybosna-caz-festivali.jpg


Uluslararası Tiyatro Festivali

1960'dan beri kutlanan ve Güneydoğu Avrupa'nın en seçkin tiyatro festivali olan Uluslararası Tiyatro Festivali her yıl sonbaharda kutlanmaktadır.

uluslararasi-tiyatro-festivali.jpg

Önerilen İçerik: Vizesiz Gidilen Ülkeler ve Pasaport Harçları 2020

NeOldu.com / Tatil

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.