Birman Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Kutsal kedi olarak adlandırılan efsanevi Birman kedisi, nazik ve sevecen kişilikleri ile en çok tercih edilen ev kedisi olma özelliğine sahiptir.
Birman Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Birman Kedi Cinsi Bakımı ve Özellikleri

Birman kedisi, bir efsaneye göre Burma’nın kutsal kedisi olduğu rivayet edilmektedir. Tapınak kedisi olarak da bilinen Birman, tanrıçanın müdahalesi ile eşsiz mavi gözlerini ve çarpıcı beyaz tüylerini aldığı söylenmektedir. Araştırmalar ise Birman’ın Siyam, Ankara ve Pers kedisi ile çiftleşmesinden dünyaya geldiği söylenmektedir.

Nazik, sevecen ve eğlenceli kişiliği ile beraberinde yarı uzun ipeksi ve yumuşak tüyleri Birman kedisini oldukça cazibeli kılmaktadır. 1919 yılında Fransa’da rahiplere ödül olarak verilen bu tür, zamanla tüm dünyada popüler kedi ırkları arasına girdiği bilinmektedir. İlk olarak 1967 yılında uluslararası kedi kuruluşları tarafından tanındığı bilinmektedir.

Birman Kedisi


Birman Kedisi Kişiliği

Doğal, nazik ve sevecen olan Birman kedisi bu yönleri ile tam bir ev kedisi özelliğini taşımaktadır. Oldukça sadık bir arkadaş olan bu tür, Birman sahiplenmek isteyenler için en kolay kedi türlerinden bir tanesi olduğu söylenmektedir. Her daim sahibini odadan odaya takip edecek olsa da oldukça uysal yönleri dikkat çekmektedir.

Birman, oldukça akıllı bir kedi olmasından dolayı merak ve keşif duygularının gelişmiş olduğu söylenmektedir. Eğitilmesi oldukça kolay olan bu tür, hayranlık duyulmasından büyük zevk almaktadır. Ayrıca sahibinden ve diğer aile fertlerinden her daim ilgi ve sevgi beklentisinde olduğu bilinmektedir.

Birman Kedisi


Birman Kedisi Görünümü

Birman, yumuşak ve ipeksi tüyleri ile göz alıcı şıklığa sahiptir. Masmavi gözleri ve yuvarlak kafası ile Siyam kedisini andırsa da Birman, oldukça çekici bir yapıya sahiptir. Bedensel olarak da oldukça güçlü olduğu söylenen Birman, orta büyüklüğe sahip kedi türü olarak bilinmektedir.

Birman yavruları ilk olarak beyaz renk ile dünyaya gelerek renklenmesi birkaç hafta almaktadır. 20 farklı tüy rengine sahip olabilen Birman, genellikle çikolata, krem, mavi ve kahve tonlarına görülmektedir. Ayrıca patilerinin beyaz bir yapıya sahip olması, Birman’a adeta bir patik giymiş havası katmaktadır.

Birman Kedisi


Birman Kedisi Bakımı

Tüy yapısının uzun olmasından dolayı detaylı bir bakım ihtiyacı duyduğu bilinmekte olan Birman, kedi tarağı yada kedi fırçası ile haftalık olarak taranması gerekmektedir. Kedi kozmetik ürünleri satış noktalarından alabileceğiniz tüy bakım spreyleri ile parlak ve sağlıklı görünümünü koruyabilirsiniz. Ayrıca sıcak bir banyo Birman’ın ölü tüylerinin kolayca dökülmesine de yardımcı olduğu söylenmektedir.

Birman Kedisi

Tırnak bakımının tüm kedi cinslerinde olduğu gibi Birman kedisinde de oldukça önemlidir. Bakteri ve mikropların ortadan kaldırılması için kedi kuaförü yada veteriner kliniğinden destek alabileceğiniz gibi kedi tırmığı ile doğal ortamda ölü tırnak dokusunun kırılmasına yardımcı olabilirsiniz.

Birman beslenmesi oldukça önemlidir. Sağlık durumunun her daim korunması için kaliteli kedi maması tüketmesi gerektiği söylenmektedir. Düzenli ve yeterli miktarda vereceğiniz öğünleri ile Birman kedisinin her daim zinde kalmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca kedi kabı kullanarak suyunu her daim tazelemeniz önerilmektedir.

Birman Kedisi


Birman Kedisi Sağlık Durumu

Birman kedisi sağlık durumu oldukça iyi bir kedi türü olduğu bilinmektedir. Ortalama yaşam süresi iyi beslenme ve temiz çevre ortamında 12 ila 16 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Sağlıklı beden yapısının korunmasında dikkat etmeniz gereken durumlar kaliteli kedi maması ve aşılama olacaktır.

Birman ile evinizi paylaşmayı planlayıp planlamadığınızı bilmeye değer birkaç kalıtsal sorundan muzdarip olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Yapılan araştırmalar neticesinde feline hipertrofik kardiyomiyopati olarak bilinen kalp hastalığı taşıma riskinin oldukça yüksek olduğu görülmüştür. Daha sağlıklı ve kontrollü bir Birman yetiştirmek için yavrunun veteriner hekim tarafından kontrol edilmesi önerilmektedir.

Birman Kedisi


Birman Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Çocuklar ile oldukça oyuncu olduğu bilinmekte olan Birman, iyi bir arkadaş olduğu söylenmektedir. Çocuklara karşı ince bir hoşgörüye sahip kişiliği her daim etkileşim içerisinde olmasını sağlayacaktır. Ancak bebekler ve küçük çocuklar ile herhangi bir aksaklık yaşanmaması için nasıl idare edecekleri konusunda eğitilmeleri önerilmektedir.

Evcil hayvanlar ile iyi geçindiği söylenen Birman kedisi, özellikle köpeklerle iyi bir dost olduğu bilinmektedir. Ayrıca kediler ile de bu dostluğu kurması oldukça kısa sürdüğü söylenmektedir. Doğası gereği oldukça sosyal kişiliği ile bilinen Birman kedisi, herkesin yanına gitme özelliğinin sıkça karşılaşıldığı bilinmektedir. Bu durum onun diğer dostlar ile tanıştırılmasında kontrollü davranılması gerektiğini önermektedir.

Birman Kedisi


Birman Kedisi Özellikleri

  • İnanışa göre kutsal kedi olarak tanınan ender ırklardan bir tanesidir.
  • Birman kedisi oldukça sakin, uysal ve sıcak kanlı bir kedi türüdür.
  • Kökeni Fransa olarak kabul edilmektedir.
  • Kaliteli mama tüketimi ve doğru aşılama ile ortalama yaşam süresi 16 yıl olarak bilinmektedir.
  • Birman genellikle orta boylu, yuvarlak suratlı ve mavi gözlü olarak dünyaya gelmektedir.
  • Türün meydana gelmesinde Ankara, İran ve Siyam kedisinin eşleşmesi ile oluştuğu ileri sürülmektedir.
  • Arkadaş canlısı olarak bilinen Birman kedisi, çocuklar ve evcil hayvanlar ile oldukça iyi geçinmektedir.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Bakımı

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum