Anadolu Efsanesi: Sivas Kangalı Özellikleri

Bilinen en iyi çoban köpeklerinden biri olan Kangallar; zekaları, cesaretleri ve koruma özellikleri sayesinde dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor.
Anadolu Efsanesi: Sivas Kangalı Özellikleri

Sivas Kangalı

Sivas Kangal Köpeği

Yaşadığı Sivas iline bağlı Kangal İlçesi’nin adından esinlenilerek Kangal adını alan bu köpekler son derece çevik, cüsseli, koruyucu, cesur ve zekidirler. Yüzyıllardır sürülerin sadık bekçileri, çobanların can dostu olan Kangallar, sürüleri kurt, çakal gibi yırtıcılardan korumaktadır. Kangalın sürüyü koruması özel bir eğitim gerektirmez. Bu köpeğin genlerinde koruma içgüdüsü zaten vardır. Günümüzde kangal köpekleri için birçok organizasyon ve yarışmalar düzenlenmektedir. Kangalların kendine has görünüş ve ırki özellikleri vardır.


Özellikleri

Sivas Kangal Köpeği

1. Kangalların en belirgin özelliği yüzünde siyah bir maskeyi andıran görünüşü bulundurmasıdır.

2. Kangallar yapısı gereği iri görünümlü heybetli hayvanlardır. Ancak gördüğümüz bütün büyük köpekler kangal olmayabilir.

3. Kuyrukları simit şeklinde bir görünüşe sahiptir.

4. Kangalların çenesi son derece güçlüdür.

5. Kangalların bedeni adelelidir. Renkleri boz ve gri tonlarında değişir.

6. Göğsünde hafif beyazlık olması ırk özelliklerinin üst seviyede olduğunu gösterir.


Çevreye Karşı Tutumları      

Sivas Kangal Köpeği

Kangallar ait oldukları kişilere müthiş bir sadakatle bağlıdırlar. Sahiplerinin hislerini sezebilmektedirler. Çocuklara karşı da son derece uyumlu ve sevecendirler. Tanımadıkları insanlara ve hayvanlara karşı korumakla görevli olduğu şeylerin güvenliği için saldırgan bir tutum içinde olabilirler. Tehlikeyi önceden sezerek zamanında müdahale eden akıllı hayvanlardır. Bu da kangalları yeri doldurulamayan sürü köpekleri haline getirmiştir.

🐶 Köpek eğitimi hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayın


Bakımı ve Uygun Yaşam Ortamı

Sivas Kangal Köpeği

Yetişkin bir Kangal günlük 1 defa yemek suretiyle rahatça beslenebilir. Ekmek, kemik, etle beslenebildikleri gibi süt ve arpa unu karışımından elde edilen yal başlıca yemeklerini oluşturur. Bakımı sanıldığı kadar zor değildir. İhtiyaç duydukları en önemli şey sevgidir. Kangallar büyük bozkırların sürü köpekleridir. Bu hayvanlar görev için vardır. Kangalların ev bahçelerinde bağlanması, fabrikalarda güvenliği temin etmek için kullanılması doğru değildir. Bu yüzden kangalları böyle yerlerde düşünüyorsanız yanlış bir karar vermiş olursunuz. Kangallar ancak sürü korumakla görevlendirildiklerinde mutlu olurlar. Uzun süre bağlı kalmaktan hoşlanmazlar.

Günümüzde Kangal köpekleri için koruma dernekleri, federasyonlar oluşturulmuş ve bu ırka sahip çıkılmaktadır. Ayrıca yurtdışına Kangal satışı yapılmakta olup; bu köpekler kurt, ayı hatta aslan ve çita gibi yırtıcılardan korunmak için kullanılmaktadır. 

🐶 Köpek sağlığını koruyan en iyi mama çeşitleri için buraya tıklayın.


Önerilen İçerik: En Popüler Köpek Cinsleri

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum