Amerikan Eskimo Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Eğer bir Amerikan Eskimo köpeği sahiplenmeyi düşünüyorsanız bu yazımız tam da size göre! Amerikan Eskimo köpeği hakkında merak edilen tüm özellikleri ve bakımı hakkında her şeyi öğreneceksiniz. Gelin bu muazzam dostumuza birlikte göz atalım..
Amerikan Eskimo Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Amerikan Eskimo Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Amerikan Eskimo, Spitz ailesinin bir üyesidir. Bu türün yoğun tüy yapısı ve küçük kulakları vardır. Bu türün gerçek kökeni hala bilinmemektedir. Ancak yapılan araştırmalar kesin olmamakla birlikte beyaz Keeshonden veya beyaz Pomeranya köpek soyundan geldiği düşünülmektedir. Amerikan Eskimo köpeği 1995 yılında Amerikan Kennel Kulübü tarafından cins olarak kabul edilmesi ile popülerliği hızla artış göstermiştir. Dünya tarafından sevilen bir köpek olmasına katkıda bulunan kusursuz beyaz tüy yapısıdır.

Her daim mutlu ve enerjik Amerikan Eskimo köpeği koşmayı, oynamayı ve problemleri çözmeyi sevdiği bilinmektedir. Adından da anlaşıldığı gibi bu tür özellikle karda oynamaya bayılmaktadır. Bu yüzden soğuk iklim kuşağında yaşayan aileler için mükemmel bir arkadaş olmaktadır. Ayrıca son derece başarılı bir bekçi köpeği olma özelliğine de sahiptir. Bu sevimli dostumuz sabırlı yapısı ile çocukları oldukça çok sevmektedir.

Eskimo Köpeği

Amerikan Eskimo Kişiliği

Zeki, kuvvetli ve güçlü yapısı ile son derece oyuncu olan Amerikan Eskimo köpeği doğası gereği yabancılara karşı her daim şüphe ile yaklaşmaktadır. Buda onu iyi bir bekçi köpeği yapmaktadır. Oldukça enerjik yapıya sahip Amerikan Eskimo köpeği düzenli olarak ilgi ve alaka istemektedir. Aksi taktirde havlayan, huysuz ve sıkıcı bir türe dönüşecektir. Ayrıca bu tür kendine fazlasıyla güvenmesinden dolayı yeni şeyler öğrenme konusunda oldukça başarılıdır. Bu da köpeğinizi kolayca eğitmenize yardımcı olacaktır. Bu türün en sevmediği şey yalnız kalmak. Ailenin her daim bir parçası olmayı seven Amerikan Eskimo, yalnız bırakıldığında ayrılık kaygısına kapılmaktadır. Bu yüzden yoğun iş temposunda çalışan aileler için doğru bir seçim değildir.

Eskimo Köpeği

Amerikan Eskimo Sağlık Durumu

Amerikan Eskimo köpeği düzenli beslenme ve uygun çevre koşullarının oluşturulması durumunda oldukça uzun süre hayatta kalabilmektedir. Her daim kaliteli köpek maması ve diyete uygun beslenme ile ortalama yaşam beklentisi 12 ile 15 yıl arasında değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Diğer pek çok köpek cinsinde olduğu gibi Amerikan Eskimo köpeği içinde bazı kalıtsal hastalıklar görülebilmektedir.

Köpeğinizin her daim sağlıklı bir hayat sürmesi için kişisel bakım uygulamalarını ihmal etmeyiniz. Ayrıca beslenme, rutin egzersiz, temizlik ve veteriner muayenesi oldukça önemlidir. Vücut direncinin her daim yüksek kalması ve bağışıklık sisteminin korunması için Amerikan Eskimo köpeğinize aşı uygulamaları yaptırmayı ihmal etmeyiniz.

Eskimo Köpeği

Amerikan Eskimo Bakımı

Amerikan Eskimo köpeği uzun tüy yapısına sahip olmasından dolayı düzenli bakım ihtiyacı duymaktadır. Yılın her günü çift katlı kürke sahip bu türün düzenli tarama uygulamaları yapılmalıdır. Tüyleri oldukça yoğun olmasına rağmen tarama işlemleri oldukça basittir. İpeksi bir görünüme sahip parlak tüyleri yağ ve kirlere karşı oldukça dayanıklıdır. Yılda birkaç kez banyo yaptırmanız yeterli olacaktır.

Hassas cilt yapısına sahip Amerikan Eskimo köpeği yaz aylarında kısa tüyleri ile güneşe çıkartılmamalıdır. Ayrıca aylık olarak tırnak bakımı yapılmalıdır. Beraberinde kulaklarının için haftalık nemli bir bez ile silinmelidir. Her daim sağlıklı kalması için hijyenik bir ortamda yaşaması önerilmektedir. Ayrıca ağız enfeksiyonlarına karşı dişlerinin fırçalanması gerekmektedir.

Eskimo Köpeği

Amerikan Eskimo Görünümü

Bir çok kişi Amerikan Eskimo köpeğini minyatür Samoyedlere benzetmektedir. Ancak yalnızca benzerlik gösteren bu tür oyuncak, minyatür ve standart boyutlarda görülmektedir. Üç görünümü de tamamen aynı olan Amerikan Eskimo yalnızca ebat ölçüleri farklıdır. Fiziksel olarak kama şeklinde ki kafası, üçken kulakları ve kabarık beyaz tüyleri ile dikkat çekmektedir. Gözleri kahverengi tonlarında olup keskin beyaz kirpiklere sahiptir. Ayrıca ayak tırnakları da beyazdır. Türün kabul edilen tek rengi beyaz yada krem tonlarıdır. Ortalama olarak oyuncak boy 10 kg, minyatür boy 20 kg, standart boy 30 kg ağırlığına sahiptir.

Eskimo Köpeği

Amerikan Eskimo Köpeği Kalıtsal Hastalıklar

Amerikan Eskimo her ne kadar sağlıklı bir ırk olarak bilinse de bazı kalıtsal hastalıklardan muzdarip olabilmektedir. Eğer ki kendinize bir Amerikan Eskimo sahiplenmeyi düşünüyorsanız köpeklerde yaygın görülen hastalıklar konusunda bilgi sahibi olmanızda fayda var. Özellikle Amerikan Eskimo köpeğinde rastlanmakta olan kalıtsal hastalıklar;

  • Kalça Displazisi ( Bu hastalık uyluk kemiğinin kalça eklemine sıkıca oturmaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bazı köpek cinslerinde arka bacaklarından birinde veya her ikisinde de ağrı ve topallama gösterirken, bazı köpek cinslerinde hiçbir ön belirtiye rastlanmamaktadır. Genellikle bu hastalık köpeğin yaşlanması ile şiddetlenecektir. Hastalığın tanısının konması için kalça röntgeni gerekmektedir. Bu hastalık kalıtsal olmasına rağmen, yüksek kalorili besin tüketimine bağlı hızlı büyüme, şiddetli ters hareket yada düşerek yaralanma sonucunda kötüleşmektedir.)
  • Katarakt ( Genellikle genç katarakt olarak bilinen bu hastalık köpeklerde 1 ile 2 yaş aralığında görülmektedir. Nadiren de olsa ileri aşamada körlüğe sebebiyet vermektedir. Bu kalıtsal sorunu taşıyan köpekler çiftleştirilmemelidir.
  • Hipotiroidizm ( Bu hastalık genellikle zor tespit edilmektedir. Tiroid hormonlarının anormal derecede düşük üretilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu hastalığa sahip köpeklerde göz akıntısı, soluk almada sıkıntı ve halsizlik görülmektedir. Teşhisin konulması durumunda günlük tiroid hapı tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu tedavi köpeğin yaşamı boyunca devam ettirilmelidir.)
  • Hemeralopia ( Gündüz körlüğü olarak bilinen bu hastalık genellikle yavru köpeğin sekiz haftalık olduğu dönemde sahibi tarafından kolayca fark edilebilmektedir. Hastalığın en belirgin yan etkisi yavrunun hareket halinde sürekli bir şeylere çarparak tökezlemesi olarak tanımlanır. Güneşe çıktığında oldukça sersem hareketler sergileten bu hastalık gece olduğunda ortadan kaybolmaktadır. Erken teşhis oldukça önemlidir.
  • Kalıtsal Polinöropati ( Bu hastalık genellikle yürüme bozukluğuna yol açması ile bilinmektedir. Köpekte koordinasyon ve dengesizlik durumuna yol açmaktadır. Genellikle oldukça hafif yada çok şiddetli görülmektedir. Genellikle bir yaşının altında ki köpeklerde görülse de oldukça ani bir şekilde çıkabilmektedir. Bu hastalığa sahip köpek yürüme zorluğu çekebilir hatta düşebilir.

Yukarıda belirtmekte olduğumuz hastalıklar yalnızca bu cinse özgü değildir. Amerikan Eskimo köpeğinde bu kalıtsal hastalıklar görülebileceği gibi hiç biri ile karşılaşmaması da oldukça olasıdır. Ancak köpek cinslerinde genellikle rastlanan bu kalıtsal sorunlara karşı köpeğinizi yavruluktan yetişkinliğe kadar düzenli veteriner hekim kontrolüne götürmeniz de fayda var.

Eskimo Köpeği

Amerikan Eskimo Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Amerikan Eskimo köpeği her yaştan çocukla oldukça iyi geçinmektedir. Diğer köpek ve kedilerde dahil olmak üzere evcil hayvanlarla da arasının iyi olduğu bilinmektedir. Özellikle yavruluktan itibaren bir araya getirilmesi durumunda hiçbir problem çıkarmamaktadır. Ancak küçük çocuklar ve daha küçük evcil hayvanlar ile kontrollü olarak bir araya getirilmelidir. Enerji seviyesinin aşırı yüksek olmasında dolayı Amerikan Eskimo köpeği istemeden incitebilmektedir. Ayrıca kovalamaya meyilli kişiliği küçük evcilleri rahat bırakmayacağını göstermektedir.

Eskimo Köpeği

Amerikan Eskimo Cinsi Köpek Özellikleri

  • Oyunca, minyatür ve standart boyutlarda görülmektedir.
  • Yalnızca beyaz ve beyaz tonları ırka özgü tüy yapısıdır.
  • Kabarık tüy yapısı ile adeta pelüş oyuncağı andırmaktadır.
  • Amerikan Eskimo boyutlarına göre 10 ile 30 kg arasında değişiklik göstermektedir.
  • Koşmak, oynamak ve problemleri çözme konusunda heveslidir.
  • Sert iklimlere dayanıklı bir türdür.
  • Sabırlı, anlayışlı ve nazik bir kişiliğe sahiptir.
  • Zeki olmasından dolayı eğitilebilirlik seviyesi oldukça kolaydır.
  • Yalnız bırakıldığında çok havlar.
  • Eğer bir Amerikan Eskimo köpeği sahiplenmek istiyorsanız her daim kaliteli mama ve uygun çevre koşullarını sağlamanız gerekmektedir. Ayrıca büyük ilgi bekleyen bu sevimli dostumuz yalnız bırakılmaktan asla hoşlanmamaktadır.

Önerilen İçerik: En İyi Köpek Cinsleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum