Altered Carbon Dizisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Netflix'in en çok bütçe ayırdığı dizi olma ünvanına sahip olan dizlerden bilim kurgu dalında en çok dikkat çeken yapımlardan birisi de Altered Carbon'dur. Bu içeriğimizde Altered Carbon hakkında bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik.
Altered Carbon Dizisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Altered Carbon Dizisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bilim kurgu hastaları için on numara dizi yapmışlar diyebileceğimiz Altered Carbon, Netflix’in ‘en yüksek bütçeli’ yapımı ünvanı taşımaktadır. Kimimiz bu diziye bayıldık kimimiz ise ‘Eh işte’ dedik. Değiştirilmiş Karbon diye çevirebileceğimiz Altered Carbon dizisi hakkında bilinmesi gerekenleri, izleyici yorumları ve tüm merak edilenleri bu inceleme dizi çeriğimizde sizler için bir araya getirdik. 

altered-carbon-hakkinda.jpeg


1. Öncelikle Altered Carbon bir uyarlamadır. Richard K. Morgan’ın aynı adlı kitabından uyarlanmış en popüler Netflix dizileri arasında yer alan bir yapımdır. 

richard-k.-morgan.jpg


2. Bu muhteşem tasarlanmış bilim kurgu dizisi, teknolojinin gelişmesiyle birlikte, insan bedenlerinin sadece bir kabuktan ibaret olduğu ve bilinçlerin bir çiple aktarılabildiği bir dönemde geçiyor. Ve tahmin edersiniz ki bu dizide de işlenen asıl konu ölümsüzlük. 

bilim-kurgu.jpg


3. Kurgulanmış dünyada yani gelecekte, ölüm artık kalıcı bir son olmaktan çıkmış ve daha çok insanların tercihine bağlı hale gelmiştir. İnsanlar başka bedenleri kullanarak ya da kendi klonlarını yaparak yüzyıllarca yaşayabiliyor. Dizinin farklı senaryosu izleyenleri soluksuz izlenen bir dizi serüvenine bağımlı kılıyor.

kurgulanmis-dunya.jpg


4. Dizide oyunculukların kalitesinden de kesinlikle bahsetmeliyiz. Joel Kinnaman, yeni dünya düzenine karşı çıkarılan ayaklanmadan tek sağ kurtulan ve işlediği suçlardan ötürü zihni yüzyıllar boyu hapsedilen 'Son Elçi' Takeshi Kovacs karakterini canlandırıyor.

takeshi-kovacs.jpg


5. Güce ve paraya sahip olan Meth tarafından hayata döndürülen Kinnaman’dan işlenen bir cinayetin aydınlatılması isteniyor. Bahsi geçen cinayetin kurbanı ise Laurens Bancroft'un ta kendisi!

laurens-bancroft.jpg


6. Her 48 saatte bir bilinci yedeklenen Bancroft, sürenin dolmasına 10 dakika kala kendi evinde öldürülüyor. Bu yüzden hafızasında 48 saatlik bir boşluk var ve ne olduğunu hatırlayamıyor. 

hafizasinda-48-saatlik-bir-bosluk.jpg


7. Konusu itibariyle macera, hırs, şiddet, cinsellik ve bol bol entrika ile dolu bu dizi bize çok ilginç kapılar açıyor. Hikayede 'Matrix', 'Blade Runner' ve 'Ghost in the Shell' gibi yapımlardan izler bulabilirsiniz.

entrika.png


8. Takeshi Kovacs, dizide üç farklı bedenle karşımıza çıkıyor. Kinnarman'la birlikte Byron Mann ve Will Yun Lee de farklı zaman dilimlerinde Kovacs karakterine hayat veriyorlar.

takeshi-kovacs-001.jpg


9. Aksiyon dolu bu dizide tabiki aşk da olmazsa olmazdı. Bu hikayede bir değil tam iki esas kadın var. Quellcrist Falconer, dizinin en önemli karakterlerinden biri. Kovacs'ın hayata bakış açısını değiştiren ve içindeki idealist tarafı ön plana çıkaran Quell, dizide sıradan bir aşk ilişki olmaktan çok daha öteye gidiyor. 

quellcrist-falconer.jpg


10. Son olarak eksik yönleri olsa da, çok fazla eleştirilmiş olsa da konusu itibariyle kesinlikle çekici bir dizi olduğunu ve mutlaka bir göz atılması gerektiğini söyleyebiliriz.

cekici-bir-dizi.png


Altered Carbon İzleyici Yorumları

1. Kitaptan uyarlanan, kaliteli ve eksik noktaları olsa da izlenebilir bir netflix yapımı. dune serisini yeni okumamdan mıdır bilemedim ama bir mentat ve duncan idaho (duncan idaho da yaşamlarından birinde mentattı zaten) havası aldım baş karakterimizden. yine herkes gibi poe ve raven otel konseptine bayıldım. giysiye çok takılmadım. takılanları da anlamıyorum pek fazla. giysi veya kostümlerin fütüristik bir anlayışla tasarımları yapılmış olsaydı bu sefer bu tayfa bu ne sikko elbiselerdi insan böyle şeyler giyer mi vs. yorumlarını yapacaklardı. izlerken giysi olayına bakışım bu insanlar uzun seneler yaşıyorlar ve sürekli kopyalandıkları için moda anlayışlarında da pek bir değişime gerek duymadıkları şeklindeydi. temelde aynı insanların hayata devam ettikleri bir evrende çok da absürt değişikliklerin olmasını beklemiyorum açıkçası.


2. İlk sezonunu bir haftasonu içinde bitirdim. öncelikle ilk başlarda çok sağlam bir dizi geliyor haydi aslanım diye evde sevinç çığlıkları atarken sonradan bilim kurgu kısmı biraz geri planda kalmaya polisiye kısmı one çıkmaya başladı ve o noktada dizi biraz çerezlik marvel, dc dizilerine (daredevil, punisher vb) benzemeye başladı. evet evreni güzel kurmuşlar, teknoloji, teknolojinin insanlara getirdiği imkanların felsefi yonden ele alınması güzel ancak dizideki asıl konu biraz sönük kalıyor. ayni şekilde diyaloglar ve oyunculuklar da bence biraz zayıf. 


3. Dizi şahane gerçekten hatta benim için westworld den sonra izlediğim en iyi bilimkurgu dizisi diyebilirim.ama kafamı kurcalayan ufak bir detay var.laurens gibi tanrısal bir insan neden gerçek anlamda kendini öldürüyor.sonuçta siz öldüğünüzde gerçekten ölmüş oluyorsunuz ve diğer bedene aktarılan dijital bir kopyanız.tıplı black mirrorda da işlendiği gibi dijital kopya ile gerçek benlik birbirinden farklıdır gerçek benlik ölümle birlikte son bulur.yani demem o ki aradan o kadar yüzyıl geçmiş bu adamlar bu ayrımları bilmiyor mu ki koskoca herif olayı unutmak için gerçek anlamda kendi yaşamına son verip nasıl olsa dijital kopya olarak yeniden üretilebilirim desin.tüm bu dizilerden anladığım kadarıyla ölümsüzlük sonsuz hücre yenilenmesi icat edilmediği sürece yalan dolan.


4. Bu dizi bana "dokusuz" geldi. muşamba gibi, üzerine damlayan her şey akıp gidiyor, nüfuz etmiyor. 2015 sonrası dizilerinin çoğunda var bu. mesela black mirror'ın ilk iki sezonu ne kadar "dokuluysa", üç ve dört bir o kadar tersiydi. çabuk kotarılmaya, bunu yaparken de çok şey yapmaya çalışıyor bu tür diziler artık. bir de teknolojik tekillik, simülasyon kuramı, gerçeklik sorgulamaları falan o kadar yapıldı ki, artık yeni, farklı bir şeyler arıyorsun. bu farkı yaratan da ancak karakterler arası ilişkiler, dizinin finalinde damıttığın o iki üç damlalık kıssadan hisse oluyor. bunlar eksikse teğet geçiyor, sonrasında hatırlamıyorsun bile. kısaca; devam etmeyeceğim dizidir.


5. Hikayesine kendimi kaptırıp öyle ufak tefek oyunculuk kusurlarını sözlükten okuduğum dizidir. çok ama çok beğendim. ilk sezonunu bitirdim. umarım başka sezon çekilmez de bana göre böyle zirvede kalır.


6. Orjinal dilinde izlediğimden ya da iş sonrası geceleri izlediğimden olabilir fakat beni pek sarmamış dizidir. sanki olay döngüleri kopuk biraz. bu derece büyük bütçeli bir yapım ki bütçesini got ile karşılaştırıyorlar insan daha büyük beklentilerle izlemeye başlıyor. ha gene bitiririm son zamanlarda güzel bilim kurgu, fantastik yapım bulmak kutsal kaseyi bulmaktan daha zor olmaya başladı.


7. Netflix'in the expanse'den sonra yaptığı ikinci "kitabından daha iyi" olan dizi. altered carbon iyi bir noir dedektif öyküsü olsa bayağı kötü yazılmış bir kitaptı, devam kitapları iyice kötüydü. bence dizi daha iyi başladı, umarım bir şekilde kitaplardan tamamen kopartır özel dedektif hikayesi şeklinde gelecek sezonlar çekerler, military hikayeye gireceklerse epey birşeyi yeniden kurgulasınlar.


8. İzledikten sonra karakterini, hikayesini veya oyunculuğu bir kenara bırakıp bir düşünceye takılmama sebep olan dizidir kendileri. diziye "ya güzelim temayı nasıl işlemişler, bu karakterler ne böyle, senaryoda eksik var" diye yaklaşmayın. insanlara etik davranmaya ve ahlaki davranışlar sergilemeye yönelten kavram daha çok kafama takıldı benim. ölümün bir kenara bırakıldığı zamanlarda insanların tanrıyı oynamaları, ortada bu tanrılar için neredeyse herhangi bir zevkin bulunmaması sonucunda olayların şekil alması, toplumda ahlak ve etiğin eksikliğinde neler olabileceğinin çok çok küçük bir örneğidir. tanrı olarak görülen bir insanın vicdan duygusu üzerinden işlenmesi bana kalırsa çok alçak kalmış, ki gösterebilecekleri daha neler var iken. bir yandan da düşünüyorum tabi, göstermek mi istemediler, yoksa gösteremezler miydi?


9. 10 bölümlük ilk sezonu yayımlanmış muhtemelen 2.sezonu gelecek bilimkurgu netflix dizisi. insanlığın teknoloji olarak ileri seviyede olduğu, ölümün hafızaların kaydelip transfer edilmesiyle aşıldığı bir dönemde geçiyor. dizi boyunca ölümün bir zaaf mı yoksa gereklilik mi olduğu alt metinde tartışılıyor.


10. Vakti zamanında yapay zeka, suretler gibi filmleri sevenler bu diziyi de mutlaka izlemeliler. çok daha karmaşık bir teknolojiyle, çok daha ileri bir tarihte ölümsüzlüğü işliyor. bundan 500 yıl sonrasında, insanların belleklerinin bedenden bedene transfer edildiğini düşünün. sevgiliniz öldüğünde belleğinin baika bir bedende, bedeninse bambaşka bir bellekte hayat bulduğunu. kesinlikle tavsiye ediyorum. geç olmadan başlayın. kendisine puanım 8,9.


Altered Carbon Oyuncu ve Karakter İncelemesi

1. Anthony Mackie - Takeshi Kovacs

Anthony Mackie, Marvel'ın Yenilmezler serisinden tanıdığımız bir oyuncu. Canlandırdığı karakterle ilgili Netflix'in tanımı ise şöyle: "Devrimci bir koruyucu ve eski bir paralı asker olan Kovacs, bir kişi hariç kimseye bağlılık sözü vermedi: Quellcrist Falconer."

dina-shihabi---dig-301.png


2. Simone Missck - Trepp

Luke Cage ve Iron Fist'ten tanıdığımız Missick, yeni sezonda Trepp adlı karakteri canlandıracak. Karakterin Netflix tanımı ise şöyle: "Uzman bir ödül avcısı olan Trepp, Yerleşik Dünyalar'daki herkesin izini sürme yeteneğine sahip."

simone-missck---trepp.png


3. Dina Shihabi - Dig 301

Dina Shihabi, dizinin yeni sezonunda Dig 301 adlı karaktere hayat verecek. Dig 301'in tanımı ise şöyle: "Arkeologlara yardım etmesi için programlanmış olan Dig 301, Poe ile tanıştığında kendine yeni bir amaç edinir."
dina-shihabi-.jpg


4. Torben Liebrecht - Colonel Ivan Carrera

Alman oyuncu Torben Liebrecht, yeni sezonda Colonel Ivan Carrera adlı karakteri canlandıracak. Karakter hakkında Netflix şunları söylüyor: "Wedge olarak bilinen bir özel kuvvetler biriminin lideri olan Albay Carrera, Takeshi Kovacs'ın peşinde."

torben-liebrecht.jpg


5. James Saito - Tanaseda Hideki

James Saito, dizinin yeni sezonunda Tanaseda Hideki adlı bir Yakuza liderini canlandıracak. Karakterin tanımı ise şöyle: "Asırlık bir Yakuza patronu olan Tanaseda, Harlan's World gezegeninde organize suçlarla ilgileniyor."

james-saito---tanaseda-hideki.jpg


6. Chris Conner -Poe

"Asırlık bir gelişmiş yapay zeka olan ve Takeshi Kovacs'ın sadık arkadaşı olan Poe, insan olmanın ne demek olduğunu anlamaya çalışıyor."

chris-conner--poe.jpeg

Netflix Dizileri – Gelmiş Geçmiş En İyi Orijinal Netflix Dizileri

NeOldu.com / Sinema

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.