Alaska Kurdu Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Alaska Kurdu köpeği hakkında merak edilen tüm özellikleri ve bakımı hakkında her şeyi öğreneceksiniz. Gelin bu muazzam dostumuza birlikte göz atalım..
Alaska Kurdu Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Alaska Kurdu Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Alaska Kurdu, Spitz ırkının çoğu gibi olumsuz iklim koşullarına oldukça dayanıklı bir köpek cinsidir. Kuzey Kutbu bölgesinde evrimleşmiş olan bu türün kökeni tam olarak bilinmese de Alaska’nın kuzeybatı kıyısında yaşamakta olan yerli Inuit halkı tarafından keşfedilmiştir. O dönemlerde avcı ve ağır yük taşıyıcısı olarak kullanılan Alaska Kurdu, son derece büyük ve güçlü olması ile dikkat çekmektedir. Hiçbir zaman evcil hayvan statüsünde kullanılmamış olmasına rağmen oldukça ilgi görmekte olan Alaska Kurdu 1920 yılında ırk çalışmalarına dahil edilerek dünyaya yayılmıştır.

Görünümü ile Husky cinsi köpekler ile sıklıkla karıştırılmakta olan Alaska Kurdu, kızakları çekmesi ile ün yapmıştır. Benzersiz, vahşi görünümlü ve nazik kişiliği ile başta İngiltere sonra tüm dünyada köpek severler tarafından hayranlıkla karşılanmaktadır. Doğası gereği baskın karaktere sahip olan bu sevimli dostumuz yavruluktan itibaren sahiplenilerek iyi bir eğitim verilmelidir. Zeki olması öğrenme eğiliminin bir hayli hızlı olduğunu gösterse de sahibi tarafından verilen komutlarda oldukça yavaş davranabilmektedir.

Alaska Kurdu


Alaska Kurdu Kişiliği

Alaska Kurdu zeki bir köpek olarak bilinmektedir. Her ne kadar heybetli ve etkileyici görünüme sahip olsa da, doğası gereği son derece cana yakın olması ile bilinmektedir. İyi bir bekçi köpeği görevi de üstlenmekte olan bu tür bir hayli sessiz olması ile dikkat çekmektedir. Güçlü, bağımsız ve sevgi dolu olan Alaska Kurdu aile ile iç içe olmayı ve her daim etkileşimde bulunmayı çok sevmektedir.

Ailesi ile birlikte günlük egzersizlerini yapmaktan mutluluk duyan Alaska Kurdu, yürüyüş ve koşu ile sakinliğini korumaktadır. Enerjik yapısı nedeniyle egzersiz yapılmaması durumunda saldırgan ve huysuz tavırlar sergileyebilmektedir. Son derece sosyal kişiliği insanlara karşı her daim nazikçe yaklaşmasına olanak sağlamaktadır. Ancak otoriter tavırları nedeniyle diğer evcillerle oldukça kontrollü bir araya getirilmelidir.

Alaska Kurdu


Alaska Kurdu Sağlık Durumu

Alaska Kurdu düzenli beslenme ve uygun çevre koşullarının oluşturulması durumunda oldukça uzun süre hayatta kalabilmektedir. Her daim kaliteli köpek maması ve diyete uygun beslenme ile ortalama yaşam beklentisi 10 ile 12 yıl arasında değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Diğer pek çok köpek cinsinde olduğu gibi Alaska Kurdu içinde bazı kalıtsal hastalıklar görülebilmektedir.

Köpeğinizin her daim sağlıklı bir hayat sürmesi için kişisel bakım uygulamalarını ihmal etmeyiniz. Ayrıca beslenme, rutin egzersiz, temizlik ve veteriner muayenesi oldukça önemlidir. Vücut direncinin her daim yüksek kalması ve bağışıklık sisteminin korunması için Alaska Kurdu köpeğinize aşı uygulamaları yaptırmayı ihmal etmeyiniz.

Alaska Kurdu


Alaska Kurdu Bakımı

Alaska Kurdu köpeğinin sağlıklı bir yaşam sürmesi için bakım uygulamalarını düzenli olarak gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Genellikle soğuk havayı sevmesi ile bilinen bu tür bahçenizde kendine ait bir kulübede barınmaktadır. Her daim köpeğinizin kendisi güvende hissedebilmesi için kulübesini almanız gerekecektir. Ayrıca katlı tüy yapısına sahip olmasından dolayı haftalık olarak fırçalanması yeterli olacaktır. Fırçalama işlemleri köpeğinizin ölü tüylerden kolayca kurtulmasının en pratik yoludur.

Alaska Kurdu


Alaska Kurdu Görünümü

Alaska Kurdu büyük, güçlü ve yakışıklı bir görünüme sahiptir. Oldukça etkileyici görünümüne katkıda bulunan iri kemik yapısı ve surat şekli olmaktadır. Bir Alaska Kurdu geniş kafa yapısı, badem şeklinde gözleri, küçük kulakları ve güçlü çene görünümündedir. Ayrıca oldukça kaslı omuz ve bacaklara sahiptir. Ayakları ise geniş ve yuvarlak yapıdadır.

Bu türde ortalama olarak erkek cinsler 71 cm, dişiler ise 66 cm uzunluğuna sahiptir. Ağırlığı ise ortalama erkek ve dişi cinslerde 56 kilogram olarak söylenmektedir. Türün kabul edilen tüy renkleri siyah-beyaz, mavi-beyaz, gri-beyaz, kırmızı-beyaz, beyaz, gümüş-beyaz olarak bilinmektedir.

Alaska Kurdu


Alaska Kurdu Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Alaska Kurdu çocuklara adeta bayılmaktadır. Her daim çocuklardan alacağı ilgi ve sevgiye karşı bir hayli mutlu olan bu sevimli dostumuz hızlı büyümesinden dolayı henüz beş yaşın altındayken dahi genç bir çocuktan daha güçlüdür. Hatta sevinçten bir çocuğu devirebilmektedir. Her zaman çocukların Alaska Kurduna karşı nasıl yaklaşacağı ve dokunacağı öğretilmelidir. Ayrıca çocuğunuzun köpeğin kulağını ve kuyruğunu çekmemesi, yemek yerken mamasını önünden almaması konusunda dikkatli olmanızda fayda var.

İyi bir eğitim ve sosyalleşme ile Alaska Kurdu diğer evcil hayvanlar ile iyi geçinebilmektedir. Ancak kedi karşı bir hayli oyuncu davranmasından dolayı her daim kovalamaca ile geçebilmektedir. Eğer ev içerisinde beslemeyi düşünüyorsanız diğer evciller ile doğru şekilde tanıtmanız ve etkileşime sokmanız hayati önem taşımaktadır.

Alaska Kurdu


Alaskan Kurdu Cinsi Köpek Özellikleri

  • Dünyanın en popüler köpekleri arasında yer almaktadır.
  • Dev olarak adlandırılan Alaska Kurtları 140 kilograma kadar ulaşabilmektedir.
  • Her ne kadar vahşi bir görünüme sahip olsa da son derece sıcakkanlı ve insan odaklı bir türdür.
  • Güçlü olması ile bilinen bu tür iyi bir taşıma özelliğine sahiptir.
  • Çocuklu aileler için oldukça ideal bir seçimdir.
  • Diğer köpek türlerine göre oldukça büyük ve iri yapılıdır.
  • Ortalama yaşam beklentisi 12 yılı geçmektedir.
  • İlk kez köpek sahiplenecekler için uygun bir cins değildir.

Alaska Kurdu


Alaska Kurdu Köpeği Kalıtsal Hastalıklar

Alaska Kurdu her ne kadar sağlıklı bir ırk olarak bilinse de bazı kalıtsal hastalıklardan muzdarip olabilmektedir. Eğer ki kendinize bir Alaska Kurdu sahiplenmeyi düşünüyorsanız köpeklerde yaygın görülen hastalıklar konusunda bilgi sahibi olmanızda fayda var. Özellikle Alaska Kurdu köpeğinde rastlanmakta olan kalıtsal hastalıklar;

  • Kalça Displazisi ( Bu hastalık uyluk kemiğinin kalça eklemine sıkıca oturmaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bazı köpek cinslerinde arka bacaklarından birinde veya her ikisinde de ağrı ve topallama gösterirken, bazı köpek cinslerinde hiçbir ön belirtiye rastlanmamaktadır. Genellikle bu hastalık köpeğin yaşlanması ile şiddetlenecektir. Hastalığın tanısının konması için kalça röntgeni gerekmektedir. Bu hastalık kalıtsal olmasına rağmen, yüksek kalorili besin tüketimine bağlı hızlı büyüme, şiddetli ters hareket yada düşerek yaralanma sonucunda kötüleşmektedir.)
  • Katarakt ( Genellikle genç katarakt olarak bilinen bu hastalık köpeklerde 1 ile 2 yaş aralığında görülmektedir. Nadiren de olsa ileri aşamada körlüğe sebebiyet vermektedir. Bu kalıtsal sorunu taşıyan köpekler çiftleştirilmemelidir.
  • Hipotiroidizm ( Bu hastalık genellikle zor tespit edilmektedir. Tiroid hormonlarının anormal derecede düşük üretilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu hastalığa sahip köpeklerde göz akıntısı, soluk almada sıkıntı ve halsizlik görülmektedir. Teşhisin konulması durumunda günlük tiroid hapı tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu tedavi köpeğin yaşamı boyunca devam ettirilmelidir.)
  • Hemeralopia ( Gündüz körlüğü olarak bilinen bu hastalık genellikle yavru köpeğin sekiz haftalık olduğu dönemde sahibi tarafından kolayca fark edilebilmektedir. Hastalığın en belirgin yan etkisi yavrunun hareket halinde sürekli bir şeylere çarparak tökezlemesi olarak tanımlanır. Güneşe çıktığında oldukça sersem hareketler sergileten bu hastalık gece olduğunda ortadan kaybolmaktadır. Erken teşhis oldukça önemlidir.
  • Kalıtsal Polinöropati ( Bu hastalık genellikle yürüme bozukluğuna yol açması ile bilinmektedir. Köpekte koordinasyon ve dengesizlik durumuna yol açmaktadır. Genellikle oldukça hafif yada çok şiddetli görülmektedir. Genellikle bir yaşının altında ki köpeklerde görülse de oldukça ani bir şekilde çıkabilmektedir. Bu hastalığa sahip köpek yürüme zorluğu çekebilir hatta düşebilir.

Yukarıda belirtmekte olduğumuz hastalıklar yalnızca bu cinse özgü değildir. Alaska kurdu köpeğinde bu kalıtsal hastalıklar görülebileceği gibi hiç biri ile karşılaşmaması da oldukça olasıdır. Ancak köpek cinslerinde genellikle rastlanan bu kalıtsal sorunlara karşı köpeğinizi yavruluktan yetişkinliğe kadar düzenli veteriner hekim kontrolüne götürmeniz de fayda var.


Önerilen İçerik: En İyi Köpek Cinsleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum