Akita Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Akita köpeği hakkında merak edilen tüm özellikleri ve bakımı hakkında her şeyi öğreneceksiniz. Gelin bu muazzam dostumuza birlikte göz atalım..
Akita Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Akita Köpek Cinsi Hakkında Bilgiler

Akita, Japon yerli köpek cinslerinin en ünlüsü olarak bilinmektedir. Tarihi ışık tutan geçmişi ile Japon ırklarının en iyi örneği olan Akita, 1800’lü yıllarda Japon köpekleri üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkmış bir cinstir. Yüzyıllar süren bu çabaların sonucunda cinsler arasında en büyüğü olan Akita köpeği Japon ırklarının bir araya gelmesi sonucunda bugün ki halini almıştır. Yetiştiriciler özellikle büyüklük, görünüm ve özellikler başta olmak üzere en iyi genleri seçerek çalışmalarını gerçekleştirdiği söylenmektedir.

Japon balıkçılar tarafından sıklıkla kullanılmakta olan Akita köpeği, zamanla tüm dünya da köpek severler tarafından sahiplenilmiştir. Avcılık ve dövüşçülük yeteneği bir hayli gelişmiş olsa da sevecen, nazik ve sadık kişiliği ile popülerliğini korumaktadır. Özellikle kraliyetin sembolü haline gelmiş bu cins İngiltere, İspanya ve Fransa’da yaygın olarak görülmektedir. Günümüzde ki Akita soyu Japonya’nın Akita bölgesinde ki dağlık arazilere üreyen ve çoğalan bir cinstir. Kontrollü olarak üremesi gerçekleştirilen bu cins Akita Inu Hozankai derneği tarafından 1927 yılından bu yana kayıt altına alınmaktadır.


Kişiliği

Akita Köpeği

Akita köpeği yabancılara karşı oldukça temkinli olsa da ailelere karşı son derece sadık, sevecen ve cesur bir kişiliğe sahiptir. Diğer köpek cinslerine karşı saldırgan eğilim gösterme özelliğine sahiptir. Her daim dikkatlerin ve oteritenin kendi üzerinde olmasını isteyen Akita, tek köpekli aileler için uygun görülmektedir. Her daim eğlenceli, neşeli ve oyuncu kişiliğini göstermekten asla çekinmeyen yapısı, onun sahibi ve çevresi ile sıkı bir dostluk kurmasına olanak sağlayacaktır.

Ailesi ile vakit geçirmenin tadını çıkartmaktan hoşlanan Akita, getir-götür oyunları başta olmak üzere doğa yürüyüşü, bisiklet, koşu ve kamp aktivitelerinden bir hayli zevk almaktadır. Ağızında oyuncak taşımaktan hoşlanması eğitilebilir farklı oyunlar oynamanıza olanak sağlamaktadır. Yapısı gereği oldukça olgun kişiliğe sahip bu tür havlamamayı tercih etmektedir. Ancak huysuz tavırlar sergilemesi durumunda kendini garantiye almak için gürültü yapmayı tercih etmektedir.

Akita güçlü kişiliği ile çevresine karşı oldukça baskın karakter göstermekte olan ender köpek cinsleri arasında yer almaktadır. Bu sebeple Akita sahiplenmek isteyen bireylerin daha önce köpek sahibi olmuş bu deneyimi tatmış ve masraflarını her daim karşılayabilecek düzeyde olması önerilmektedir. Yıkıcı olmaması için bolca egzersiz yaptırılması, agresif kişiliğinin minimuma indirilmesi için eğitilmesi ve çevresi ile iyi geçinebilmesi için sosyalleştirilmesi gerekmektedir.


Sağlık Durumu

Akita Köpeği

Genel olarak düzenli ve kaliteli beslenme ile beraberinde uygun çevre koşullarının sağlanması durumunda Akita köpeği için ortalama yaşam beklentisi 10 ile 12 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Akita oldukça güçlü bir görünüme sahip olsa da bazı kalıtsal hastalıklara eğilimi oldukça yüksek bir cinstir. Özellikle bu türde sıklıkla karşılaşılmakta olan kalıtsal hastalıklar;

  • Kalça displazisi olarak bilinen kalça kemiklerinin oturmaması ile alakalı kalıtsal bir sorundur.
  • Gastrik dilatasyon olarak adlandırılan şişkinlik sorunudur.
  • Hipotiroid rahatsızlı olarak bilinen epilepsi, saç dökülmesi, uyuşukluk ve obeziteye bağlı sorun.
  • PRA olarka adlandırılan retinanın kademeli olarak bozulmasından kaynaklı hastalık.
  • Sebasöz adenit olarak adlandırılan ve Akita cinsi köpeklerde en sık görülen ciddi bir problemdir. Bu genetik hastalığın teşhis edilmesi zor olması ile beraberinde ciltte ki yağ bezlerinin iltihaplanması ile kendini belli etmektedir. Teşhis için cilt bölgesinden biyopsi uygulanmaktadır.

Yukarıda belirtmekte olduğumuz hastalıklar Akita köpeklerinde görülmesi mümkün bazı kalıtsal sorunlar olarak adlandırılmaktadır. Hastalıkların erken teşhis edilmesi ve sağlık sorunlarının önüne geçilebilmesi için düzenli veteriner kontrolü önerilmektedir. Ayrıca Akita köpeği sakinleştirici, anestezi ve seyahat haplarına karşı olumsuz tepkiler verebilmektedir.


Bakımı

Akita Köpeği

Akita köpeğinin sağlıklı bir yaşam sürmesi için düzenli bakım uygulamalarının yapılması gerekmektedir. Diğer köpek cinslerinde olduğu gibi bu tür için de düzenli tüy bakımı sağlanmalıdır. Günlük olarak köpek tarağı ile fırçalanması yeterli olacaktır. Ayrıca cildinin her daim sağlıklı kalması için ılık bir banyo da yeterli olmaktadır. Hiperaktif olmaması ile bilinen Akita, sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için düzenli egzersiz uygulanması gerekmektedir. Günlük ortalama yarım saat tempolu yürüyüş köpeğiniz için yeterli olacaktır. Ayrıca bahçede saatlerce dolaşmak fırlatacağınız oyuncakları kapmak da etkili bir egzersizdir. Ancak toplu alanlarda Akita’nın serbest bırakılmaması gerektiğini unutmayınız.

Yüksek zekası ile rutin bir yaşamdan hoşlanan bu cins düzenli beslenme saatleri ile beraberinde yemek kabının her daim temiz olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Huysuz ve agresif tavırlarının ön plana çıkması durumunda saldırgan ve gürültülü bir yapıya bürünen Akita, ilk zamanlarda ilgi ve alaka ile büyütülmelidir. Akita yavrularına yetişkinlerine göre ayrı bir özen gösterilmesi gerekmektedir. Özellikle 4 ile 7 aylık süre zarfında bir hayli hızlı gelişim göstermekte olan cins, kemik bozukluklarına karşı duyarlı olmasından dolayı kaliteli köpek maması, düzenli bakım, hijyenik ortam ve aşı uygulamaları ihmal edilmemelidir. Hızlı büyümenin önüne geçmek için yüksek kaliteli, düşük kalorili yavru köpek maması tercih edilmelidir.


Görünümü

Akita Köpeği

Akita siyah, beyaz, çikolata renklerinin kombinasyonu ile kaplanmış sık bir tüy yapısına sahiptir. Bir çok farklı renk tonlamasında görülebilen bu tür çift katla sarılı kalın tüy yapısı ve peluşu andıran astarı ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Uzundan inceye giden katlı tüyleri her daim parlak bir görünüme sahiptir. Kaslı, iri göğüslü ve kalın bacak yapısı ile erkek cinsler 85 ile 130 kilogram ağırlığına sahipken, dişi cinsler 70 ile 110 kilogram arasında değişiklik göstermektedir. Büyük ve etkileyici görünümü ile dikkat çekmekte olan Akita, büyük kafa yapısı ve orantılı vücudu ile güçlü bir ağız yapısına sahiptir.

Oldukça küçük gözler, simsiyah burnu ve üçgenimsi küçük kulakları ile kusursuz bir görünüme sahip olan Akita, güçlü bacak yapısı ve tüysüz kuyruk yapısına sahiptir. Yumuşak tüy yapısı oldukça yoğun olmasından dolayı soğuk kış havalarına bir hayli dayanıklıdır. Akita köpeğinin cins olarak kabul edilmesi için siyah, siyah-beyaz, kahverengi-beyaz, açık kahve-beyaz, siyah maske-açık kahve, kırmızı, benekli, kırmızı-beyaz, kırmızı-siyah-beyaz, gümüş-siyah, gümüş-beyaz tonlarını içermesi gerekmektedir.


Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Akita Köpeği

Akita köpeği güçlü kişiliği ile çocuklu aileler için oldukça ideal bir seçim olmaktadır. Ancak köpeğinizin bahçeli bir evde yetiştirilmesi doğru olacaktır. Özellikle kendisine hoşgörü ile yaklaşan çocuklara karşı bir hayli sıcak kanlı olsa da küçük çocuklar ile baş başa bırakılmaması önerilmektedir. Ailesi ile güçlü bağlar kurmayı başarmakta olan Akita, doğası gereği çocukları koruyup kollama özelliğine sahiptir. Ayrıca doğası gereği oyun oynamaktan hoşlanan bu sevimli dostumuz çocuklar ile saatlerce koşuşturmaktan ve getir-götür oyunları oynamaktan büyük zevk almaktadır.

Agresif ve saldırgan tavırlar sergileyebilmekte olan Akita köpeği diğer evcil hayvanlar ile aynı ortamda bulundurulabilmesi için iyi eğitilmesi ve sosyalleştirilmesi gerekmektedir. Özellikle köpekler ile pek iyi anlaşamadığı bilinen bu tür, diğer küçük evciller ile de iyi bir arkadaşlık kuramamaktadır. Bu bakımdan Akita köpeği evin tek evcili olacak aileler için uygun görülmektedir.


Akita Cinsi Köpek Özellikleri

  • Oldukça iri görünüme sahip büyük bir Japon köpeğidir.
  • Ailesine karşı son derece sadık ve koruyucudur.
  • Sadece ihtiyaç duyduğunda havlama özelliğine sahiptir.
  • Temiz olmayı ve temiz kalmayı seven bir cinstir.
  • Oldukça zeki ve eğitilebilir bir köpek türüdür.
  • Uysal kişiliği ile bilinse de bir hayli eğlenceli ve hareketlidir.
  • Avcı yeteneği gelişmiş iyi bir bekçi köpeği olarak bilinmektedir.
  • Agresif, saldırgan ve huysuz kişiliği ile her daim atağa hazırdır.
  • Sevecen, nazik ve sahipkar kişiliği ile ailesine her daim bağlı kalmaktadır.
  • Rutin hayattan hoşlanan bir cinstir.
  • Oldukça sağlıklı bir ırk olarak bilinse de bazı kalıtsal hastalıklardan muzdarip olabilmektedir.
  • Dünyanın en popüler köpek cinsleri arasında yer almaktadır.

Önerilen İçerik: En İyi Köpek Cinsleri

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
18 Yorum