Ainu Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Eğer bir Ainu köpeği sahiplenmeyi düşünüyorsanız bu yazımız tam da size göre! Ainu köpeği hakkında merak edilen tüm özellikleri ve bakımı hakkında her şeyi öğreneceksiniz. Gelin bu muazzam dostumuza birlikte göz atalım..
Ainu Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Ainu Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Ainu, aynı zamanda bir diğer adı ile Hokaido köpek cinsi Japonya’ya özgü bir tür olarak bilinmektedir. Oldukça nadir görülen bu cins köpek bir hayli yüksek fiyatlarda sahiplerini bulmaktadır. Adını Japonya’nın Ainu kabilesinden alan bu cins ilk olarak nerede ortaya çıktığı kesin olarak bilinmemekle beraber gizliliğini korumaktadır. Ancak yapılan araştırmalar neticesinde Ainu köpeğinin 3000 yıldan fazla tarihi olduğu düşünülmektedir. En yaygın bulunduğu bölge ise Hokkaido adası olarak bilinmektedir.

Bu cins köpeğin diğer türlerden ayıran en belirgin özelliği uzunca süredir koruma amaçlı kullanılması olarak bilinmektedir. Bekçi köpeği olarak da bilinen Ainu köpeği her daim tehlikelere karşı hazırlıklı bir yapıya sahiptir. Algıları oldukça yüksek olan Ainu köpeği yabancı kişilere karşı oldukça emin ve kararlı hareketleri ile bir hayli dikkat çekmektedir. Bu nedenle Japonya başta olmak üzere diğer bölgelerde de çiftlik, fabrika, ev vb. yerlerin korunmasında kullanılmaktadır. Ayrıca Ainu köpek cinsi Japonya’nın en eski köpek cinsleri arasında yer aldığı söylenmektedir.

Ainu


Ainu Köpek Kişiliği

Ainu köpeği yapısı itibari ile savunma ağırlıklı bir köpek türü olarak bilinmektedir. Her daim koruyucu ve kollayıcı iç güdüsü ile sahibini tehlikelere karşı savunan kişiliği, onu ideal bir bekçi köpeği yapmaya yetmektedir. Yapısı gereği biraz vahşi kimliğe sahip olan Ainu, küçüklükten itibaren doğru yetiştirilmesi durumunda aileler için oldukça ideal bir cins olduğu bilinmektedir.

Sadık, sevecen ve güvenilir kişiliği ile sahibine her daim kalıcı bir arkadaşlık sağlayacak olan Ainu köpeği, özveri ile yetiştirilmesi durumunda çevresine karşı da oldukça ılımlı kişiliğe sahiptir. İnanılmaz derecede zeki kişiliği ve problemlere karşı çözüm odaklı hareketleri ile dikkat çekmekte olan bu sevimli dostumuz yabancılara karşı her daim hareketli kalmaktadır. Bahçenizde siz ve aileniz ile oyun oynamaktan, koşuşturmaktan ve getir-götür oyunları ile meşgul edilmekten büyük haz almaktadır.

Ainu


Ainu Köpeği Sağlık Durumu

Ainu cinsi köpek sağlığı düzenli beslenme ve uygun çevre koşullarının sağlanması durumunda oldukça uzun ömürlü olduğu bilinmektedir. Ortalama yaşam beklentisi 12 ile 15 yıl arasında değişiklik göstermekte olan bu tür saf ırk olma özelliğine sahiptir. Ancak her ne kadar sağlıklı bir cins olarak kabul edilse de diğer köpek cinslerinde olduğu gibi Ainu cinsi içinde kalıtsal hastalıklar görülebilmektedir. Özellikle bu köpek cinsinde rastlanılan kalıtsal hastalıklar;

  • Göz anomalisi
  • Kalça displazisi
  • Lüks patella
  • Kalp üfürümü
  • İdiyopatik nöbet
  • Anksiyete bozukluğu
  • Psikojen polidipsi
  • Pika

Yukarıda belirtilen kalıtsal hastalıklara eğilimi bulunan Ainu köpeğinin her daim düzenli veteriner hekim tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. Özellikle küçüklükten itibaren dönemsel aşılarını düzenli olarak yapılması yaşam süresi için bir hayli önemlidir. Ayrıca köpeğinizin uzun ömürlü, sağlıklı ve güçlü bir yaşam sürmesi için her daim kaliteli köpek maması ile beslemeniz gerekmektedir.

Ainu


Ainu Köpek Bakımı

Hokkaido köpeği olarak da bilinen Ainu köpeği ince ve kabarık tüy yapısı ile düzenli bakım uygulamalarının yapılması gerekmektedir. Günlük olarak yapacağınız tarama uygulamaları ile köpeğinizde ki ölü tüyleri kolayca ayıklayabileceğiniz gibi ılık bir banyo ile aylık olarak rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Ainu köpeği diğer köpek cinslerine göre daha kendini yönetebilen bir tür olarak bilinmektedir. Cildindeki doğal yağ tabakaları olumsuz hava koşullarına rağmen temiz ve kuru kalmasına yardımcı olacaktır. Her daim parlak ve gergin deri yapısı ile cildinin sağlıklı kalması için tüy kesimi yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

Tırnaklarının sıkça uzaması sebebi ile kendisine ve çevresine verebileceği zararlara karşı düzenli kesim uygulamaları yapılması gerekmektedir. Ainu köpeğinin çatlayan tırnaklarının ayak sağlığına zarar vermemesi için köpek kuaförü ile düzenli iletişim içerisinde olmanız önerilmektedir. Ayrıca köpeğinizin ağız sağlığının korunması için düzenli diş fırçalaması yapmanız gerekmektedir. Fırçalama işlemleri ağız içerisinde oluşabilecek enfeksiyon riskini en aza indirdiği söylenmektedir.

Ainu


Ainu Köpek Görünümü

Ainu köpek cinsi orta büyüklüğe sahip sağlıklı ve güçlü bir köpek olarak bilinmektedir. Her daim atletik ve zarif vücut yapısı ile bir hayli çevik görünüme sahip bu tür tam bir bekçi görünümü ile dikkat çekmektedir. Japonya’ya has Ainu köpeği diğer ırklara nazaran daha uzun boylu olup, kalıt postu ile fark yaratmaktadır.

Geniş göğüs yapısı ve ufak kulakları ile sevimli bir görünüme sahip Ainu köpeği her hava koşuluna dayanıklı çift kattan oluşan tüy yapısına sahiptir. İnce ve kabarık görünümü ile dikkat çekmekte olan cins, genellikle beyaz, siyah, kırmızı, susam ve gri tonlarında görülmektedir.

Ainu


Ainu Köpeği Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Ainu köpeği yapısı itibari ile yabancılara karşı oldukça dikkatli bir cinstir. Bu nedenle bekçi köpeği olarak bilinen bu sevimli dostumuzun küçüklükten itibaren aile ortamında beslenmesi ve büyütülmesi uygun görülmektedir. Özellikle yürüyüş yapan, bisiklete binen, koşu ve kamp hayatından hoşlanan aileler için mükemmel bir seçim olacağı söylenmektedir. Ayrıca sadık ve sevecen kişiliği ile çocuklu aileler içinde beslenebilir bir türdür.

Küçük çocuklar ile baş başa bırakılmasının doğru olmadığı Ainu köpeği, daha çok bahçeli eve sahip aileler için daha uygun olacaktır. Beraberinde diğer evcil hayvanlar ile de arkadaşlık kurabilme kabiliyeti gelişmiş olsa da küçük evciller ile aynı ortamda kontrolsüz olarak bırakılmaması gerekmektedir. Günlük yürüyüşleriniz için Ainu köpeğinize sağlam bir tasma ve ağızlık yerleştirmeniz yetiştiriciler tarafında önerilmektedir.

Ainu


Ainu Cinsi Köpek Özellikleri

  • Japonya’ya özgü oldukça eski bir köpek cinsidir.
  • Koruyucu ve savunmacı kişiliği ile iyi bir bekçi köpeği olma özelliğine sahiptir.
  • Sağlıklı bir cinsin ortalama vücut boyu 50 ile 60 cm arasında değişiklik göstermektedir.
  • Düzenli beslenme ve sağlıklı beslenme ile 30 kilograma kadar çıkabilmektedir.
  • Ortalama yaşam beklentisi 15 yıla kadar uzamaktadır.
  • Korkusuz kişiliği ile her daim sağlam tasma ve ağızlık ile dolaştırılması gerekmektedir.
  • Her hava koşuluna dayanıklı vücut yapısı çift kattan oluşmaktadır.
  • İnce ve kabarık tüy yapısı ile oldukça asil bir duruşa sahiptir.
  • Doğru yetiştirilmesi durumunda her ne kadar saldırgan olarak bilinse de aile ortamına oldukça uygun bir cinstir.
  • Eğer bir Ainu köpeği sahiplenmek istiyorsanız bu türün Japonya’da ortalama olarak 120 bin nüfusa sahip olduğunu göz önünde bulundurarak güvenilir petshop mağazasından ırk garantili cins almanız gerekmektedir. Ayrıca düzenli bakım ve kaliteli köpek maması ile beslenmesine her daim dikkat etmeyi unutmayınız.

Önerilen İçerik: En İyi Köpek Cinsleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum